Het concept ‘weekend’

Weekend is een vreemd concept. Een concept dat door de mens zelf is gecreëerd. Een concept dat over de hele wereld is geaccepteerd als een vaste standaard. Een concept dat eigenlijk op niks is gebaseerd, behalve ons geloof erin. Het weekend biedt ons houvast en is voor velen iets om naar uit te zien. ‘Wat ga je doen dit weekend’ is een veel gehoorde vraag. Maar wat is het weekend eigenlijk echt? Om deze vraag te beantwoorden is het logisch om naar het verleden te kijken. Hoe is het weekend ontstaan? En verdient het zijn bestaansrecht eigenlijk nog wel?

Vanuit religieus oogpunt is het weekend ooit ontstaan als de vrije zondag. De zondag was een dag van rust en van bezinning na een lange werkweek van zes dagen. Een moment om te reflecteren en bij God te zijn. Op zich geen slecht idee. In 1926 voegde Henry Ford hier vanuit economische beweegredenen een extra dag aan toe door ook op zaterdag zijn fabrieken te sluiten en sinds 1940 is het weekend zoals wij het nu kennen wereldwijd een feit. Al met al is het weekend dus een concept dat gebaseerd is op een lang verleden van religie en de economische effecten van de industriële revolutie in de twintigste eeuw. Een concept dat lange tijd een functie had, logisch voelde en onze hele samenleving een structuur gaf om onze levens rondom heen op te bouwen.

Als je echter met een ‘Wonderlijk Werken-oog’ kijkt naar wat het concept weekend inhoudt is het eigenlijk niks meer dan jezelf een beetje voor de gek houden. De afgelopen achttien maanden hebben wij geleefd zonder enig besef van week of weekend, vakantie of werk en feestdag of werkdag. Een heerlijk gevoel! Op het moment dat je namelijk het concept weekend oftewel het besef van tijd loslaat krijg je je totale vrijheid terug. Werken wanneer het goed voelt. Dat ene blogje schrijven op het moment dat het in je opkomt (zoals nu bij mij), lekker op stap op woensdag en rustig werken op zondagmiddag. Het maakt per slot van rekening echt niet uit welke dag het is om te werken, te relaxen, te sporten oid.

Waarom zou je alleen in het weekend met vrienden uit kunnen gaan? Waarom zou je niet mogen werken in het weekend? Waarom kan je alleen op zondag uitslapen? Waarom leef je de hele week toe naar iets dat we met z’n allen zelf hebben bedacht (en belangrijker nog: waarom vrees je de maandag)? Hebben wij zelf niet de vrijheid om ons leven zo in te delen zoals we dat willen? Om te werken wanneer we dat willen (veel mensen zijn niet de hele dag productief en zeker niet van 9-5 ). Omdat je ook op zaterdag en zondag dezelfde drive kunt voelen om te werken aan zaken waar je van houdt net zoveel als op iedere doordeweekse dag, toch? Een voorbeeldje uit het dierenrijk: een aap denkt ook niet op onze zondag ‘hehe eindelijk tijd om even te relaxen’. Nee, hij werkt voor zijn voedsel als dat nodig is, rust als hij moe is en speelt met zijn kinderen als hij daar zin in heeft. En hij denkt al helemaal niet ‘oh shit, it’s monday tomorrow‘.

Het durven en kunnen loslaten van het concept weekend vergt wel dat je ook met een ander oog naar je eigen leven gaat kijken. En vaak ook een baas die iets anders naar taakomschrijvingen kan kijken. Wij geloven echter dat dat iets is om voor te vechten. Zelf bepalen waar, wanneer en hoe je werkt begint met het inzicht dat tijd een vluchtig begrip is en dat we daar zelf onze waarde aan toekennen (in Mexico kennen ze een hele andere manier van omgaan met tijd;)). En op het moment dat je inziet dat tijd iets is dat niet door je Outlook kalender bepaald wordt gaat er letterlijk een wereld voor je open.

Wat vind jij? Is het tijd om je weekend af te schaffen en ook doordeweeks de dingen te gaan doen die je eerst altijd alleen in het weekend deed? Kijk dan eens naar onze programma’s en creëer voor jezelf een wereld waarin jij bepaalt wanneer je weekend begint, klinkt aantrekkelijk toch?

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.