Minder geld verdienen, waarom zou je en hoe doe je dat?

Minder geld verdienen? Huh? Waarom zou je dát willen? Veel mensen reageren een beetje lacherig als je ze vertelt dat je probeert minder geld te verdienen. “Ik ga er iedere dag op uit juist om meer geld te verdienen” en “De taken die me geen geld opleveren besteed ik uit, zoals de het schoonmaken van mijn huis“. Een heel normale kijk op geld verdienen, toch?

Wij zijn het laatste jaar begonnen met het experiment om juist minder geld te verdienen. Omdat we (veel) geld moesten verdienen om onze levensstijl te kunnen betalen, voelden we ons opgesloten, voelden we ons beperkt in onze creativiteit en werkten we aan dingen meestal puur voor het geld. Het maakte ons ongelukkig. Door ons te focussen op minder geld verdienen zijn we nu een stuk gelukkiger en meer in balans. Het is nog steeds een spannend en lastig experiment maar het heeft ons meer in het moment gebracht, een stuk creatiever gemaakt, al onze zintuigen geopend en we leven onze droom levensstijl. We zijn niet armer geworden maar juist rijker, alleen niet op onze bankrekening:)

Stel dat je dat zou willen, minder geld verdien, hoe doe je dat dan? Hier volgen een aantal tips hoe en waarom je minder geld kunt gaan verdienen:

1. Geld is een rekenmiddel op je weg, maar nooit dé weg
Wij kwamen in 2009 op het punt dat we het anders wilden. Dat we een lichter leven wilden leiden. Zowel Steven als ik verdienden niet onaardig. Sterker nog, er waren genoeg leeftijdsgenoten die aanzienlijk minder verdienden. We maakten er wel genoeg uren voor en waren altijd wel op zoek naar die loonsverhoging, naar méér geld verdienen voor de uren die we erin stopten. We hadden alles, hoewel we van onszelf dachten dat we niet echt waarde aan bezit hechtten deden we dat wel. Zoals bij velen stond ons huis vol met spullen. Twee auto’s voor de deur, een kantoortje op de grachten, twee dikke telefoon abonnementen en hoge vaste lasten. We draaiden rond in het rad om die kosten te kunnen blijven betalen. En stukje bij beetje kwamen we erachter dat we daar vanaf wilden. Rijk leven en een beetje werken als je er zin in hebt, leek ons ideaal. En dan het liefst aan dingen die waarde (voor een ander) hebben. Dat was genoeg voor ons. “Een utopie!” hoorden we om ons heen. “Dat kan toch alleen als je een miljoen op de bank hebt!?” Juist de laatste opmerking deed ons realiseren dat geld niet hetgeen was dat ons naar onze droom levensstijl zou brengen. Geld moesten we juist loslaten. Geld was slechts één manier om onze dromen te verwezenlijken. We moesten zorgen dat we zoveel mogelijk van al die kosten afkwamen. Als je minder geld hoeft uit te geven, heb je er ook niet zoveel van nodig. Ook zijn we op een heel andere manier gaan kijken naar het werk dat we wél wilden doen en op welke manier dat bij deze ‘minder geld verdienen, meer zingeving’ zoektocht zou passen. Ondertussen doen we heel veel gratis omdat we houden van geven en daarnaast ruilen we steeds meer. Een website voor een maand in een hotel, foto’s maken in ruil voor eten, en zelfs een video reportage in ruil voor een vlucht van Mexico naar India:) Kortom, geld functioneert als handig rekenmiddel op onze weg maar niet meer als dé weg.

alles-wat-we-bezitten

Alles wat we bezitten (december 2011)

2. Bezit minder
Ik noemde het net al: door minder te bezitten, hebben we onze kosten omlaag kunnen brengen, zowel de kosten die we in Nederland hadden voordat we op reis gingen als onze huidige kosten. Eerst ging Steven’s auto. Toen die van mij. We gingen met de trein of op de fiets naar afspraken. Afspraken kwamen naar ons of we deden ze via Skype. Bellen deden we ook steeds meer via Skype, communicatie steeds meer via Whatsapp. Uiteindelijk kon het telefoon/ internet abonnement opgezegd worden. Ik heb mijn kantoortje aan de gracht opgezegd. En sinds dat moment werken we op plekken waar wifi is. Maand na maand werd ons huis leger. We gaven spullen weg, ik nam afscheid van mijn schoenen collectie, Steven van zijn papieren boeken bibliotheek. Toen gingen de stoelen en de eettafel. Toen de bank. En de tot slot hebben we de laatste inboedel aan straat gezet in Amsterdam. Gratis af te halen…

Daar sta je dan in je lege huis. Leeg! Weg! Alles wat je die jaren om je heen verzamelde, staat nu bij iemand anders in huis. En wat een gewicht viel er van onze schouders. We voelden ons vrijer dan ooit tevoren. Als ik terugdenk aan dat moment, komt er weer een brede dikke lach op mijn gezicht. Wat was dat een gaaf gevoel! Een kartonnen doosje met herinneringen en fotoboeken bleef achter in Nederland. Verder niets! Kijk eens naar de kamer waar je nu in zit. Kun je je voorstellen dat alles wat je bezit, in één tas past? Wij ook niet… en toch kan het. Minder bezitten zorgt ervoor dat je minder geld hoeft te verdienen om het te onderhouden of te kopen (bijkomende voordeel is dat je je een stuk minder zorgen hoeft te maken:)). Ik bezit nog steeds een huis in de binnenstad van Maastricht, gekocht in de tijd waarin ik geloofde dat ik met een koophuis succesvoller was. Ook dat bezit zou ik graag loslaten en wacht op het moment dat ik er geen enorme restschuld op na houd. Wil je ook naar een meer zelfvoorzienende levensstijl waarin geld slechts een rekenmiddel is, dan realiseer je je ook ongetwijfeld dat de weg vaak jaren in beslag neemt.

3. Ruil je werk
Minder bezitten was voor ons het begin van minder geld nodig hebben voor je levensonderhoud. Sinds we een reizend bestaan leiden, zijn onze kosten voor levensonderhoud gedaald tot 10 euro per persoon per dag. Dat is vanuit het Nederlandse leven niet voor te stellen en dat realiseren we ons heel goed. Desalniettemin slapen, eten, trainen we, kopen benzine en soms een onderhoudsbeurt voor de bus, we gaan soms uit eten of genieten van een happy hour ergens in een bar. We ruilen vaak onze werkzaamheden voor onderdak of eten of onderhoud of een gave belevenis die op onze bucketlist staat. Met gesloten beurzen sluiten we samenwerkingen met lokale ondernemers. In ruil voor bijvoorbeeld een website, een online marketing strategie, een promotie video, fotomateriaal of hulp bij het opzetten van een bedrijfsproces, verblijven wij gratis ergens inclusief eten en drinken. Steven ging in Amsterdam zelfs gratis naar de tandarts onder het motto: ‘kijkt u naar mijn gebit, kijk ik naar uw website’. Door je werk in te ruilen voor wat je nodig hebt, hoef je minder geld te verdienen. En als  minder geld hoeft te verdienen heb je meer vrijheid.

Geven vs. verdienen

4. Geef meer
De projecten die we kiezen, moeten passen bij waar we als personen voor staan. Soms betekent dat dat we tegen een financieel lucratief contract ‘nee bedankt’ zeggen om dat we geen ‘hell yes!’ bij een project of persoon voelen. Voelen we wel een ‘hell yes’ bij een project maar betaalt het niet? Vaak zeggen we dan toch JA! We hebben ontdekt dat ‘belangeloos’ je talenten, tijd en energie geven vaak vele malen meer oplevert voor het geluksniveau van iedereen dan een factuur of een offerte sturen. Je krijgt er zoveel meer voor terug. Soms financieel maar veel vaker in voldoening, nieuwe contacten en nieuwe vriendschappen:). Kortom, meer geven omdat het goed voelt en het project dat je een ‘hell yes’ gevoel geeft is belangrijker dan de factuur. En als je dan minder kosten hebt (zoals je geleerd hebt bij punt 2) hoef je je ook minder zorgen te maken:)

5. Werk om te leven
Als je dagelijkse kosten zo laag liggen, hoef je ook niet zo veel te werken. Wij besloten dat vier uur per dag werken gericht op levensonderhoud lang genoeg is voor ons. Natuurlijk, we kúnnen veel meer geld verdienen en veel meer uren maken. Dat kan allemaal. Maar we willen het niet. Dat leven kennen we al (uit onze corporate carrières) en we willen het liever anders. De zestig jaar in ultieme gezondheid die we hebben, willen we gebruiken om te genieten. Genieten van werk doen waarvan we voelen dat het ertoe doet, maar ook genieten van uitslapen, lang ontbijten, lekker sporten, de wereld zien, veel lezen, mooie mensen ontmoeten en gave herinneringen maken en ruimte houden voor betekenisvol werk. Het leven is voor ons zoveel rijker geworden sinds we werken om te leven en niet meer leven om te werken. We kunnen onze passies achterna door altijd te beginnen met waar we zelf in geloven. En op die weg kom je er vanzelf achter dat geld er niet meer zo toe doet in een leven dat zo rijk is aan andere zaken.

6. Zelfvoorzienend
Wij willen dit jaar en de jaren die komen een nieuwe weg inslaan op onze reis naar onze ultieme levensstijl. Hoe gaaf zou het zijn als we meer zelfvoorzienend worden als het gaat om ons eten, drinken en de elektriciteit die we gebruiken? Zelf groeten, fruit en kruiden verbouwen, een kip houden voor verse eieren, een geitje houden en zelf kaas maken. Leren brood bakken en jam maken. Helemaal voor jezelf kunnen zorgen en leven vanaf het land. Natuurlijk hebben we nog gewoon computers die moeten opladen, een klein koelkastje om dingen vers te houden, hebben we ’s avonds een lampje aan en komt er water uit de kraan. Maar dan hebben we de energie zelf opgewekt met zonnepanelen, en het water opgevangen dat uit de lucht valt en gefilterd voor gebruik. s’ Ochtends plukken we ons ontbijt uit de tuin. Dat lijkt ons fascinerend. En heerlijk “back to nature!” 🙂 Hoe meer zelfvoorzienend je bent, hoe onafhankelijker ben je van de winkel, grote voedselproducenten, banken en huur betalen. Oftewel je hoeft minder geld te verdienen puur voor het verdienen. Die “utopie” is dichterbij dan we denken den wij. Of dat zo gaat zijn? Dit nieuwe experiment gaat het ons vertellen.

Hopelijk inspireert dit blog je om eens anders naar geld te kijken. Niet meer als hetgeen waar je voor werkt en dat de deuren voor je opent, want dat is geld niet. Dat is slechts het verhaal van geld dat we onszelf vertellen. Die deuren gaan op vele manieren open (ook zonder geld) en werken doe je voor je eigen geluk en dat van anderen en daar heb je minder geld voor nodig toch? We snappen dat je niet direct de ‘back-to-nature’ optie kiest die wij nastreven maar er zijn veel manieren denkbaar om geld een andere rol te geven in je leven.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.