(Thuis)werken met kinderen: hoe doen wij dat?

Wat je op de foto hierboven ziet, gebeurt eigenlijk heel sporadisch bij ons: we werken eigenlijk nooit als er kinderen bij zijn. We proberen ervoor te zorgen dat we geen telefoons hebben als we met de kinderen zijn. Hoe kleine kinderen naar een scherm toe trekken als het er is, is ongelofelijk(!!). Dus laten we ze zo veel mogelijk weg. Ook willen we er echt zijn met ons hoofd en niet zoals hierboven de hele tijd met ons neus in het scherm zitten. Deze situatie is dus een uitzondering, maar het gebeurt wel heel af en toe als het echt niet anders kan.

En dus wil ik dit ook laten zien, want wij zijn zeker geen heilige boontjes, maar we hebben wel nagedacht over de beste werk/speel/relax routine voor ons gezin als we op reis zijn. Waarin we óók allebei aan werken toekomen, want we runnen allebei een bedrijf onderweg, we zijn een echtpaar en hebben ook nog tijd nodig voor onszelf.

Past dat allemaal in een dag?? Jazeker, met een strakke planning en discipline. En het is niet in 1 dag tot stand gekomen.

De eerste jaren na de geboorte van onze kinderen waren ze full-time bij ons, terwijl we op reis waren en twee bedrijven runden. In die periode ontwikkelden we een ritme en gewoontes die het mogelijk maakten te werken als de kinderen er zijn. Deze hanteren we vandaag de dag nog steeds! Zo spraken we in 2015 af, toen onze eerste werd geboren, alleen te werken als de kinderen sliepen. Dus eigenlijk geen kinderen bij je werkplek… Thuiswerken zonder kinderen zeg maar.. Steven en ik zijn samen en kunnen elkaar afwisselen en gunnen elkaar de rust om te werken, te ontspannen en de aanwezigheid om te spelen met de kinderen. Dit is de hele basis van deze routine. Maar ook als je in je eentje bent, kun je er hopelijk toch nog wat interessante dingen uithalen.

1. Aparte werkplek


Maak een aparte werkplek en neem dat serieus. Het mag best wat moeite kosten om dit goed in te richten voor jezelf. Onze belangrijkste werkplek is op onze slaapkamer boven. Deze deur kan op slot. Zorg voor een goede stoel, stroompunt en goede ventilatie, het mag er best een beetje fris zijn. Nu er een verlengde kerstvakantie is, gaan we ook een tweede werkplek inrichten: in onze stacaravan op de camping. Dan kan de persoon die een werkstint heeft weggaan uit de hectiek van thuis. Is er bij jou ook een mogelijkheid om ergens anders dan thuis een werkplek te maken? Kijk daar eens naar. Door deze flexibiliteit houd je thuiswerken ook langer vol. Maar goed, degene die dan op de werkplek zit, moet ongestoord blijven. Dat is de taak van de oppasouder. Geen kinderen op de werkplek! Het is bij ons ook een plek waarvan de kinderen weten dat ze er niet mogen komen. Het is niet zo dat de een belangrijker werk doet dan de ander en wie wanneer op deze plek zit, daar moet je afspraken over maken in een dagindeling.

2. Dagindeling


Om thuiswerken met kinderen tot een succes te maken en niet allebei na een paar weken gefrustreerd rond te rennen, maakten wij samen een dagindeling. En die maken we steeds opnieuw als er iets verandert in de situatie. Maak twee werkblokken van 1,5 uur in de ochtend, een afgesproken lunchtijd (bij ons is dat van 12.00 tot 13.00 en de ouder die in dat blok de oppas heeft, die kookt ook). De kinderen spelen dan even zelf (over hoe je dat voor elkaar krijgt, bij punt 5 en 6 meer). Na de lunch doen wij nog twee werkblokken die worden afgewisseld tussen de ouders. Stel een ‘eindtijd‘ vast van de ‘werk’dag. Bij ons is dat om 16.00. Dan gaan de schermen en het internet uit totdat de kinderen op bed liggen (om 19.00). In deze routine hebben we allebei twee keer 1,5 uur werktijd waarin we ons beste werk doen en zo efficiënt mogelijk werken.

3. Efficient werken


In je werkblok van 1,5 uur doe je ‘deep work‘. Dat betekent tijd om te creëren, iets te maken, te onderzoeken, te schrijven, werk te doen dat af móét, of te bellen. Belangrijkste regel: sociale media / internet browsen uit. Deze kostbare tijd gebruik je niet om te scrollen of te reageren maar om zelf te máken. Laat het niet langer dan 1,5 uur duren. Dit is de tijd die je maximaal aan één stuk kunt concentreren zonder afgeleid te zijn. En het geeft je partner een ‘eindpunt‘ voor de oppas. Na 1,5 uur neem jij het over en gaat de ander naar de werkplek. Houd er rekening mee dat je nu dus een werkdag hebt van ‘maar‘ 3 uur. Kijk voor je begint wat er echt vandaag af móét en begin daarmee. Mocht je tijd hebben om te lezen, is het boek Deep Work van Cal Newport een aanrader.

4. Koptelefoon


Zorg voor een goede ‘noise cancelling‘ koptelefoon. Daar hoor je niks door, ook geen gegil, geschreeuw of mama/papa geroep. Je kunt erop vertrouwen dat je partner ze opvangt. Zet die koptelefoon op en verdwijn 1,5 uur. Wij gebruiken momenteel de airpods van Apple. Wij hebben net een nieuwe koptelefoon van Bose aangeschaft om de komende tijd ongestoord te kunnen werken.

5. Verschillende speelplekken


De ouder die verantwoordelijk is voor de kinderen, moet het zichzelf zo makkelijk mogelijk maken. Kijk hoe ze het op scholen doen: hier ontzorgt men zichzelf en faciliteert men het spelen en ontwikkelen van de kinderen met speelhoeken. Doe dat na thuis! Kijk of je verschillende speelhoeken kunt maken in huis, zowel boven in de kinderslaapkamer als beneden in de woonkamer. Richt het in. Hoekjes zoals ze dat op sommige scholen ook hebben: een tekenhoekje (klein tafeltje en een krukje), een spoor-hoek (die van ons spelen graag met spoor of een baan die je aan elkaar moet klikken), een lego bouwhoek, een autootjes hoek, een mini-theater met poppen, een hoek met een keukentje. Dit is jullie speel paradijs!

6. Speelroutine


Vertel de kinderen over de hoeken en laat ze per 1,5 uur ‘oppastijd‘ 2 keer een hoek kiezen waar ze dan ongeveer 30 minuten in spelen. Ruim aan het eind de hoek op, net als op school. Tussen de kiesmomenten in, pak je ze even samen en doe je gezamenlijk iets: een liedje zingen, een paar kinder yoga poses, een dansje doen. Dit zorgt voor een break tussen het spelen. De oppas ouder zorgt ervoor dat de werkouder NIET gestoord wordt, ook niet als je je verveelt of je hoort de werkende ouder bellen met iemand die je kent.. Heb respect voor elkaars werktijd, alleen dan werkt deze routine!

7. Oppasouder zonder telefoon


Degene die oppast, heeft geen telefoon aan: jouw telefoon staat op airplane. Probeer je voor te nemen: geen schermen, geen internet. De oppasouder is AANWEZIG bij de kinderen. Dit zorgt ervoor dat je niet gestresst zit op te passen omdat je oog steeds lonkt naar je telefoon die daar ligt (zou er nog iemand gereageerd hebben??!) Jouw 1,5 uur is bijna daar, laat je telefoon liggen tot dat moment! Het zorgt er daarnaast voor dat je kinderen blijven spélen. Als ze jou op een scherm zien, komen ze naar je toe om te kijken wat er te doen is daar en voor je het weet zitten ze de hele dag zelf achter een scherm. Zonde!

8. Eén halve oppasstint buiten


Iedere dag pas je dus twee keer op als ouder. In onze ervaring is het heel fijn als je één van deze twee oppas stintjes (gedeeltelijk) buiten doorbrengt, meestal 45 minuten. Wij gaan een stukje fietsen, of steppen, of buiten spelen in de speeltuin, een stukje wandelen door het ‘bos’ vlakbij ons huis (we ‘picknicken’ met wat fruit), we gaan bij de boer langs die een hoge berg kuilgras heeft liggen om in te spelen. Als je de oppas stints afwisselt tussen binnen en buiten, heeft de ouder die het overneemt het makkelijker: de kinderen willen wel binnen spelen na een poos buiten geweest te zijn! brrrr. En bovendien is het erg goed voor kinderen om buiten te zijn. Kijk of je buiten ook kunt inrichten: in de tuin een speelhokje maken?

9. Energiek blijven


Als je gedurende een langere periode samen met de kinderen bent, en vaak al voor dag en dauw in de hectiek zit, wil je er eigenlijk voor zorgen dat je energiek blijft! Dat doe je door aandacht te besteden aan de vier ‘fundies‘: eten en drinken, bewegen en ademhalen en slapen. Zorg dat er voor allebei een moment is dat je iets zélf kunt doen en het liefst beweeg je daarbij. Alleen. Zonder kinderen. Zeg een half uurtje. Ga wandelen of stap een stukje op de (race/ mtb) fiets (okee iets langer dan een half uur ;-)), ga op de fiets boodschappen doen. Even uitwaaien, even alleen zijn. Wissel elkaar daarbij af. Tijdens de wandeling is het fijn om een ademhalingsoefening te doen. Deze ‘box breathing‘ oefening bijvoorbeeld waar je meer over leest op de Ademwinst website van Steven. Zorg dat je goed blijft eten, kook een warme maaltijd op het midden van de dag. Je hebt overdag het meeste energie nodig: eet dan ook de belangrijkste maaltijd overdag en niet ’s avonds. Maak een verse fruit shake (samen met de kinderen een leuke activiteit!), of maak een ‘fruitbord‘ tijdens één van je oppas stints: een leuke manier om makkelijk fruit te eten. Wij eten vaak tussen de middag warm en dan ’s avonds soep of een lichte pasta maaltijd. Zorg dat je uiterlijk twee uur voordat je gaat slapen stopt met eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ’s nachts geen zware maaltijden hoeft te verwerken, je hartslag lager is en je dieper slaapt.

10. Verleng je slaap met +1 uur


De laatste tip is misschien wel de gouden tip. Thuiswerken met kinderen erbij houd je veel langer vol als je beter uitgerust bent! Ga eerder naar bed en probeer in je nacht een uur langer te slapen. Dit alleen al zal ervoor zorgen dat je de dag veel beter doorkomt. Onze kinderen liggen rond 19.00 op bed en dit geeft ons tijd om even lekker browsen, reageren op berichten, iets posten op sociale media. Daarna gaat bij ons om 20.00 de ‘digital sunset‘ in: het moment dat we schermen uit doen en het internet ook. Dit zorgt ervoor dat je lichaam kan afschakelen, geen blootstelling aan blauw licht meer heeft en het slaapstofje melatonine aangemaakt kan worden. Gelukkig slapen onze kinderen (5 en 3 jaar) de hele nacht door, tot ongeveer 07.00.

11. Maximale uit je slaap halen


Om het maximale uit de uren te halen die je wél slaapt (niet iedereen heeft kinderen die doorslapen ;), willen we genoeg tijd diep slapen. En om dieper te slapen doen we maximaal een uur voor bedtijd de schermen uit, maximaal 2 uur voor het slapengaan het laatste eten nuttigen, lezen we een papieren boek, doen ademhalingsoefeningen of een yoga nidra sessie voor het slapengaan (zie het als een geleide slaap meditatie). Allemaal perfecte activiteiten om het maximale uit je nacht te halen. Ook slapen we met slaaptape. Het klinkt misschien wat bizar, maar de sticker om je mond zorgt ervoor dat je de hele nacht door je neus ademt. Hierdoor gaat je rusthartslag naar beneden en de kwaliteit van je slaap met sprongen omhoog!

Dit waren onze elf beste routines voor thuiswerken met kinderen die wij (nog steeds!) hanteren en hopen dat je er iets aan hebt gehad! Heb je nu zelf een supertip die hier nog niet tussenstaat en die ons en andere lezers kan helpen met efficiëntere thuiswerkdagen? Laat het weten in de comments! Wij zijn heel benieuwd hoe andere thuiswerkende ouders dit aanpakken!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.