10 dingen waar je dankbaar voor bent in 2014

Stel, je hebt jarenlang gespaard voor een nieuwe auto, er naar uitgekeken en ervan gedroomd. Eindelijk is het zover en zit je aan het stuur van je fonkelende nieuwe auto. Je voelt je de gelukkigste mens van de hele wereld. Maar denk je daar drie maanden later nog aan als je in je nieuwe auto zit, bijna te laat bent voor een afspraak of nog langs de supermarkt moet? Tijdens de hele rit besef je niet één seconde dat dit dezelfde auto is waar je drie maanden geleden zo gelukkig mee was. Je bent gewend geraakt aan wat jou vroeger gelukkig maakte.

Stel, je bent op wereldreis en je hebt je ontzettend verheugd op het zien en meemaken van al die mooie dingen op je reis. De eerste tempel waar je bovenop staat, doet je glunderen van geluk. Hier heb je het voor gedaan! Je hebt het gevoel dat je lééft! Je ziet waterval na waterval, tempel na tempel, gletsjer na gletsjer en je reis vordert gestaag. Op een gegeven moment sta je voor een prachtige gletsjer. Om je heen staan mensen zich enorm gelukkig te voelen dat ze daar zijn. Ze voelen zich net zo als jij toen je op je eerste tempel stond. Jij denkt stiekem: “best mooi hoor, maar het is wéér een gletsjer….” Je bent gewend geraakt aan wat jou vroeger gelukkig maakte.

Dit verschijnsel heet ‘hedonistische adaptatie’. We raken gewend aan gunstige omstandigheden. Zelfs al winnen we de loterij, we gaan deze meevaller snel gewoontjes vinden. Dit is overigens de reden waarom we vaak steeds meer en beter willen. Gelukkig bestaat er een uitstekend middeltje tegen hedonistische adaptatie. Dit wondermedicijn heet dankbaarheid. Door bewust dankbaar te zijn en stil te staan bij wat je hebt, beseffen we hoeveel geluk we eigenlijk hebben.

Dit geldt zeker ook voor ons, Steven en Diana. Het is soms alsof wij voorgoed op vakantie zijn, we wonen op plekken waar mensen op vakantie gaan, vlakbij de mooiste stranden in de wereld, met onze neus op wereld erfgoed zoals de piramides van de Mayas, en de zon schijnt altijd. We kunnen je vertellen: daar wen je heel snel aan. Hoe zorgen wij ervoor dat we blijven zien en waarderen wat we hebben? Door bewust dankbaar te zijn. We zoeken regelmatig een mooie plek op en vertellen elkaar waar we dankbaar voor zijn. Dit jaar willen we graag onze top tien van 2014 met jullie delen.

Wij zijn ontzettend dankbaar dat:
– we gezond zijn en lekker kunnen sporten
– we dit leven met elkaar delen en bijna 24 per dag samen zijn
– we zelfs op afstand de liefde van onze familie kunnen voelen
– we ieder jaar onze familie en vrienden in Nederland op kunnen opzoeken
– we zonder na te denken naar buiten kunnen zonder jas aan
– we mensen raken met onze schrijfsels
– er mango’s zijn 🙂
– we yoga en meditatie gevonden hebben
– we zelf kunnen kiezen waar we aan werken en wanneer
– we op avontuur zijn in een 42 jarig VW busje.

Sta jij wel eens stil bij de positieve dingen die je hebt gecreëerd of die je overkomen zijn? Wist je dat negatieve stimuli vijf keer zoveel impact hebben als positive stimuli? Bizar he? Zo zitten we biologisch in elkaar en daar kun je niet zo heel veel aan doen. Wat je wel kunt doen is bewust aandacht creëren voor het positieve. Concrete acties die je kunt nemen zijn bijvoorbeeld: één keer per week 20 minuten besteden aan waar je dankbaar voor bent in je leven. Dagelijks opschrijven waar je tevreden mee bent kan ook helpen de negatieve spiraal van ontevredenheid te doorbreken. En last but not least! Neem regelmatig de tijd om terug te kijken en te genieten van datgene wat je bereikt hebt.

Wat zijn de tien dingen waar jij dankbaar voor bent in 2014? Ga er eens rustig voor zitten en schrijf het eens op. Wij zijn er erg nieuwsgierig naar, dus als je ze wilt delen, mail ons!

Diana Vermeij
[email protected]

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.Wil je onze avonturen blijven volgen?Laat dan even je email achter omdat we geen social media gebruiken

Goede content, met tijd een aandacht geschreven. Verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Het is ons belangrijkste kanaal om met je te communiceren want je kunt ons niet meer vinden op FB of Insta. Daar zijn we mee gestopt. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!