5 manieren om je talent te ontdekken

Wat zijn mijn talenten en hoe komt het dat ik er maar zo weinig kan opnoemen? Dat vroeg ik mezelf af toen ik in 2009 voor mezelf wilde beginnen. Te beginnen met de laatste vraag: hoe komt het dat ik er maar zo weinig kan opnoemen? Lange tijd werkte ik in een baan waar de nadruk lag op het verbeteren van mijn zwaktes, niet op het werken vanuit mijn talent. Nu ik de wereld aan mijn voeten had en zelf mocht en kon bepalen waar ik aan werkte, was de eerste vraag die in me opkwam: waar ben ik eigenlijk goed in? Ik wil me gaan concentreren op de dingen die ik goed kan. Talenten zijn activiteiten of kwaliteiten of dingen die je altijd al goed kon en die altijd bij je zullen blijven, ook als je ze een tijdje niet beoefent. Talent is iets dat zich ontwikkelt in gedrag, vaardigheden, kennis en ervaring en bepaald wordt door wat je kunt, wat je wilt en door welke kansen je krijgt en durft te nemen.

Ik kwam destijds in mijn eerste poging tot drie talenten die ik kon bedenken: ik kan goed luisteren, ik ben goed in talen en ik kan goed schrijven. Daarna was mijn pen een tijdje stil. Waar had ik nu echt talent voor? De tweede keer kon ik al wat meer dingen bedenken. Ik ben goed in knutselen, iets met mijn handen maken, iets creëren. Goed, wat nog meer. Ik besloot er voor te gaan zitten en het uit te werken. De volgende vijf manieren om je talent te ontdekken kwamen daaruit voort, en die wil ik graag met jullie delen.

1. Maak een lange lijst van dingen die je leuk vind om te doen en die je in een ‘flow‘ brengen.
Soms ben je met iets bezig waarvan je in een ‘flow‘ raakt. Je kijkt op van je werk en ineens is het half zes. Je bent vergeten te eten en je moet nog boodschappen doen. Dat gevoel. Ga op zoek naar dingen die je doet of vroeger deed als kind waardoor je je zo voelde.

2. Schrijf op waar je vroeger in uitblonk.
Waar was jij vroeger goed in? Waar was je beter in dan je broers of zussen, je klasgenoten of je clubgenootjes? Waar ik vroeger in uitblonk was paardrijden en judo.

3. Waar benaderden mensen je voor?
Denk eens terug aan de momenten dat mensen je benaderden voor iets? Waar vragen ze jou voor? Probeer dit positief te beantwoorden, uiteraard word je ook weleens gevraagd voor de rotklusjes, maar die bedoel ik hier niet. Ik word weleens benaderd voor mijn netwerk, voor het maken van een website, voor feedback geven op een website, of op teksten die iemand schreef. Ik word vaak benaderd door mensen die hun verhaal vertellen, hun droom delen of vragen hoe zij een switch kunnen maken in hun leven.

4. Waar bedank(t)en mensen je voor?
Denk eens terug aan bedankjes die je recentelijk kreeg. Denk terug aan de bedankjes die je écht wat deden. Schrijf die op. Wat deed jij voor die mensen? Welke waarde bezorgde jij ze?

5. Vraag mensen waar ze jou voor zouden inhuren.
Als afsluitend onderdeel van deze oefening, stuur je een email met deze vraag naar drie mensen in je nabije omgeving (exclusief partner en familie). Schrijf zonder te sturen. Vraag simpelweg: Voor welke dingen/activiteiten zou je me inhuren?

Als het goed is heb je nu een redelijk lange lijst aan talenten of kwaliteiten die jij als mens bezit en waar je de wereld een stukje mooier mee kunt maken. Dit zijn de dingen die jou gegeven zijn en waar je de mooiste dingen mee kunt doen! Nu is het tijd om deze talenten te focussen en je aandacht erop te gaan richten. Hoe doe je dat?

Pak een groot vel papier (A1), haal een paar magazines uit de kast en zoek een paar dikke stiften op. Ga er even voor zitten en maak een talenten canvas. Het gaat er niet om je lijst met talenten letterlijk op te plakken met mooie plaatjes. Het gaat erom dat je even de tijd neemt en bedenkt welke talenten cruciaal zijn voor jou om waarde te kunnen bijdragen PLUS welke talenten je verder wilt ontwikkelen. Dit gaat een stevige basis vormen voor de activiteiten die straks in jouw dagelijkse droom levensstijl terug te vinden zijn!

Veel plezier met de opdracht! Lijkt het je leuk meer van dit soort opdrachten te doen? Meld je dan aan voor een van onze online trainingen! Op je eigen tempo aan de slag en zet concrete stappen naar een anders ingericht leven.

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.