Als stel samen ondernemen: hoe begin je?

Deze vraag krijgen wij heel vaak: “jullie runnen samen een bedrijf, maar zijn ook partners en ouders én zitten ook nog eens al reizend bovenop elkaars lip (in de foto hierboven in onze volkswagen bus is dat letterlijk zo). Ik moet er niet aan denken! Maar ben ook heel nieuwsgierig hoe dat werkt…wil je eens wat meer vertellen?” Gevolgd door vragen als” Kun je elkaar af en toe niet achter het behang plakken? (jawel) Heb je niet wat meer tijd voor jezelf nodig? (jazeker) Ben je het zakelijk altijd met elkaar eens dan? (nee) Was jij Diana zonder Steven in je leven ook gaan ondernemen? (nee waarschijnlijk niet) Zien jullie jezelf ooit weer teruggaan in een normale baan? (nee waarschijnlijk niet) Is het ondernemen na acht jaar nog net zo leuk? (jazeker)

We gaan de komende tijd in een serie blogjes proberen alle vragen die ons zo vaak gesteld worden over ondernemen als stel te beantwoorden. Telkens een ander thema en een andere vraag die we beantwoorden. Deze week de vraag:

Hoe begin je samen met ondernemen? En ook nog in hetzelfde bedrijf?
Ik denk dat als je ons van tevoren had gevraagd of we het zouden zien zitten om samen te gaan ondernemen, we allebei onze wenkbrauwen hadden opgetrokken zo van: ‘hmmmm dat weet ik niet hoor..‘ Nu weten we niet anders en zouden we het niet anders willen. Hoe zijn wij dus begonnen?

Wij zijn er destijds vrij natuurlijk ingerold toen we in 2011 als een soort experiment besloten zonder einddatum op reis te gaan. Ons doel was om te kijken of we onderweg geld konden verdienen of al ruilend in ons levensonderhoud konden voorzien. We hadden allebei sinds 2009 een eigen bedrijf. Toen we vertrokken uit Nederland kregen onze beide bedrijven een andere vorm. We zagen onze klanten niet meer fysiek op een kantoor maar online via Skype. Sommige klanten uit die tijd, zijn nog steeds klant anno 2018, die vonden dat geen probleem. Voor andere klanten rondden we het project af en stopte de samenwerking daar, puur en alleen omdat er een fysieke aanwezigheid gevraagd werd in een project.

Samen en toch apart
Stukje bij beetje begonnen we samen WordPress websites te maken in het eerste jaar van onze reis. Al doende werd al snel duidelijk wie er goed was in welke dingen en nam die taken dan ook op zich. Blijkbaar werkte die combinatie goed want de opdrachten voor websites bleven binnen komen. En toen hadden we opeens sámen een bedrijf! Ons eerste echte bedrijf samen heette (en heet nog steeds) Digital Nomadz. We staan geregistreerd als een bedrijf dat websites maakt (samen), webteksten schrijft (Diana), fotografeert (Steven), webites optimaliseert (Diana) en videos maakt (Steven). Ieder hebben we dus onze eigen rol in deze onderneming.

Onze belangrijkste tip voor als je met je partner wilt ondernemen?
Start een experiment. Kijk of je iets samen kunt beginnen. Iets kleins waarmee je samen waarde kunt creëren voor een ander. En kijk of dat leuk is. Kijk onder welke voorwaarden dat goed werkt voor ieder van jullie en begin daarvandaan te bouwen aan ieders rol. Ontwikkel de skills van jullie beiden individueel: je hoeft niet allebei hetzelfde te weten en te beheersen. Beter van niet zelfs. En haal allebei projecten naar binnen waar je passie voor hebt. Zorg dat je de leiding over de projecten afwisselt of dat je allebei iets toevoegt aan het team. Je doet het samen, maar hebt beiden een eigen rol en verantwoordelijkheden. Experimenteren is daarbij een belangrijke sleutel voor ons. Een experiment mag mislukken, je leert er van en je zit niet voor de rest van je leven aan een experiment vast. Zo werd in de loop van de jaren werd ons experiment om te bloggen over ‘leven en werken op jouw voorwaarden’ steeds beter gelezen. Daardoor bouwden we ineens steeds minder websites en zijn we steeds meer tijd gaan steken in Wonderlijk Werken zoals jij het nu kent en waarmee we uiteindelijk in ons levensonderhoud kunnen voorzien. Dit bedrijf runnen we dan ook echt samen en hier komen onze beide skills weer goed samen.

En nu, anno 2018, starten we nog steeds nieuwe experimenten. Onlangs lanceerden we een nieuw bedrijfje om te zien of het leuk is om onze volkswagenbussen te verhuren. Of het lukt om klanten te vinden en te bedienen en wie welke verantwoordelijkheden zou kunnen hebben. Bevalt het? Dan gaan we ermee door. Valt het tegen? Dan passen we het concept aan of stoppen we er weer mee. We gaan het de komende maanden wel zien. Het belangrijkste is dat we er allebei lol aan hebben en dat het waarde heeft voor een ander. Van daaruit kijken we of het bij ons beide past.

Hopelijk vond je dit een leuk artikel om te lezen. De volgende keer vertellen we je over hoe je als reizend stel de taken en de tijd verdeelt tussen alle verschillende projecten en de individuele behoeftes die je allebei hebt

Lijkt het je wat om serieus te kijken naar de optie om samen te gaan ondernemen? Kijk dan eens naar ons Digital Nomad Business Programma. En houd onze pagina in de gaten voor artikelen in de blogserie Kijkje in de Keuken.

 

 

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.