Anders leven en minder kwetsbaar worden voor financiële crises

Is het tijd om anders te leven en wendbaarder te worden? Flexibeler? Minder ‘vast te zitten‘ aan (financiële) verplichtingen? Minder kwetsbaar zijn in tijden van (financiële) crises? Bijvoorbeeld als ons inkomen wegvalt en we ons eigen leven niet meer kunnen bekostigen?

Anders leven wordt voor steeds meer mensen een noodzaak. Het wordt voor velen steeds moeilijker om rond te komen. Vooral voor degenen die hun baan verloren of ziek werden op en door hun werk. Hoewel onze overheid haar best doet zoveel mogelijk mensen financieel te ondersteunen om door deze crisis te komen, is het voor veel mensen niet genoeg. Zij willen structureel kijken naar hoe ze leven, zodat ze ánders kunnen leven.

Deze week spraken we met Debora, één van onze deelneemsters aan de Nomad Business Academy, studente in Amsterdam die bijverdiende in de horeca. Dat is nu helaas dichtgegaan en het water staat haar aan de lippen. Haar kosten en uitgaven bedragen maandelijks ruim 1300,-! Help! Op haar pad naar een leven als digital nomad, zal ze dit anders moeten gaan inrichten. We kijken hoe we Debora hiermee kunnen helpen.

Hoe kan Debora dan wendbaarder worden en minder kwetsbaar in dit soort situaties?

Dat doe je door te kijken naar het hele systeem (naar alle gevolgen van een keuze!). En te bepalen waar in het systeem je iets kunt aanpassen om de meeste impact te realiseren om wendbaarder te worden. Je telkens af te vragen: is dit het me waard? En hoe ga ik dat dan oplossen? Onderaan dit artikel staat een gaaf boek dat heet ‘Thinking in Systems‘ waarin je leert over dit systeemdenken. Erg waardevol in deze tijd! Maar goed, terug naar Debora: hoe kan zij direct handelen en doordacht iets veranderen? We spraken erover in onze maandelijkse Skype.

Tip 1: kijk naar je duurste vaste lasten en bedenk een alternatief, kijk daarbij of je kunt leven met alle gevolgen van die keus (!).

Tip 2: Spreid je inkomsten over meerdere bronnen.

Duurste vaste last(en)
In Debora’s systeem is haar woning de grootste bottleneck, de allerhoogste vaste last die ze heeft. Aan huur geeft ze verreweg het meeste geld uit. Maar als ze niet meer in Amsterdam woont, reist ze zich een ongeluk om op school te komen iedere dag. Niet ideaal, maar een prijs die ze wil betalen. Ze zoekt en vlooit opties uit. Het wordt anti-kraak in Amsterdam-Noord. In plaats van 850,- aan woonlasten in een gedeeld appartement in Amsterdam West, geeft ze nu 183,- per maand aan uit, inclusief G/W/L aan een gedeeld appartement in een voormalige seniorenwoning complex in Amsterdam Noord. Ze reist met het pontje en de tram naar de universiteit in Amstelveen. Prima te doen!

Kijk naar het systeem!
Iets heeft nooit slechts 1 gevolg. Bedenk goed van tevoren of je alle gevolgen van die keus wilt accepteren en kijk niet alleen naar het voordeel in kosten. Met anti-kraak weet Debora niet zeker of ze hier haar hele studententijd kan wonen. Ze besluit dat ze met die onzekerheid wel wil leven. Ze zit verder weg van school, dus moet ze langer reizen om er te komen, in totaal 15 minuten langer dan vanuit haar andere huis om bij de VU te komen in Amstelveen vanuit Amsterdam Noord. Ook daarmee besluit ze te willen leven. Haar vriendinnen moeten verder reizen om haar thuis te bezoeken. Door een wekelijks etentje te organiseren, hoopt ze ze tegemoet te komen (lees verderop meer over dit leuke, kostenbesparende idee).

Spreid je inkomsten
Wendbaarder word je ook als je je inkomsten beter spreidt. Als je dus minder afhankelijk bent van 1 inkomstenbron. Kijk naar je huidige inkomstenbron of bronnen, kijk naar de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt. Kun je je beschikbare werktijd slim verdelen over verschillende inkomstenbronnen? Naast haar stage van vier dagen per week heeft ze ongeveer 16-20 uur per week om bij te verdienen en te ondernemen. Debora besloot haar 0-uren contract in de horeca te vervangen met het doen van bron- en contact onderzoek bij de GGD: 10 uur per week thuiswerk bron- en contact onderzoek (520,- per maand). Werk dat ze thuis kan uitvoeren. Daarnaast is ze begonnen met ondernemen. Hier ruimt ze 10 uur per week voor in.

Ondernemersboom: inkomsten uit meerdere bronnen
Debora is tweetalig opgevoed, spreekt perfect Engels en is in het bezit van een TOEFL accreditatie, met een gevolgde specialisatie module specifiek gericht op het jonge kind. Hiermee mag ze (online) Engelse les geven (onder andere aan kinderen). Debora maakt een ‘ondernemersboom‘, een oefening uit onze training waarin we je uitleggen hoe je verschillende verdienmodellen bedenkt rondom je aanbod. Dus meerdere bronnen van inkomen die je met een skill of talent kunt aanboren. In haar ondernemersboom hangen wel tien appels, tien manieren waarop ze met Engelse les waarde kan creëeren en geld kan verdienen. Ze kiest er voorlopig twee uit: 1-op-1 online begeleiding bij het leren van Engels (volwassenen) en zich als freelancer in laten huren om online Engelse les te geven aan kinderen tussen de 4-12 jaar.

Om dat te kunnen uitvoeren komt weer dat anders leven naar boven. Ze besluit twee keer in de week haar avonduren en ook een dagdeel van haar zaterdag te besteden aan haar eigen bedrijf. Ze zegt haar Netflix abonnement op en doet de televisie uit huis. Ze stelt zich als doel deze maand 1 klant te vinden en deze de komende 3 maanden te begeleiden in een 1-op-1 traject en hier 4 uur per week aan te besteden. Dat moet haar 350,- opleveren. Ook meldt ze zich aan als ‘teacher‘ bij een organisatie die zich richt op taalverwerving bij kinderen tussen de 4-12 jaar. Hier wordt ze voor aangenomen en ze geeft op freelance basis 6 uur in de week online les. Dit levert haar 108,- per week op (490, per maand). Er hangen nog meer appels in haar boom, dus hoe meer tijd ze vrij weet te maken voor het ondernemen, hoe meer dat haar oplevert.

Naast haar stage van 4 dagen in de week, werkt ze dus in totaal 20 uur per week om haar inkomen aan te vullen. Haar inkomsten (1400,- per maand) zijn nu beter gespreid: stage (390,- per maand), 10 uur per week thuiswerk bron- en contact onderzoek (520,- per maand), 6 uur per week online Engelse les aan kinderen (490,- per maand). Het inkomen uit haar eerste klant voor 1-op-1 begeleiding hebben we nog even niet meegenomen in deze berekening, want die klant moet nog gevonden worden ;-). Tot de tijd dat ze de klant vindt en deze bedient, besteedt Debora de 4 uur per week aan het werken aan haar onderneming: online zichtbaar worden is daarbij de eerste prioriteit.

Debora besluit haar telefoon abonnement te houden maar wel over te stappen naar een goedkopere aanbieder (Budget mobiel). Ze zet haar sportschool abonnement om naar een ‘buiten sporten‘ pakket dat de sportschool sinds de crisis aanbiedt. Wel even wennen in de kou buiten, ook als het regent, maar het bespaart haar 30,- in de maand. Het opzeggen van haar Netflix abonnement bespaart haar 10,- per maand. We rekenen haar kosten voor de zorgverzekering niet mee, omdat ze zorgtoeslag ontvangt dat deze uitgaven dekt. Debora leent (heel knap) niet bij de DUO, ze ontvangt geen studiefinanciering en staat op eigen benen.

Ze heeft nu dus slechts 223,- aan vaste lasten, een heel verschil met de 945,- van vóór deze oefening in wendbaarder worden!

Dan kijken we opnieuw naar haar systeem. Hoe kan Debora nog meer anders leven, wendbaarder worden? Wat kost er nog meer geld? Eten en drinken. Voordat ze haar baan in de horeca verloor, hoefde ze eigenlijk nooit echt op te letten als ze boodschappen deed. Ze ging meerdere keren per week even naar de Albert Heijn op de hoek en besteedde dan zo’n 80,- per week aan boodschappen. Nu ze is verhuisd naar Amsterdam Noord, kan ze op de fiets naar de Aldi op het Waterlandplein en dat scheelt behoorlijk. Ook bedenkt Debora een diner carroussel met drie andere vriendinnen. Als iedereen gezond is en geen verkoudheidssymptomen heeft, kookt iedereen een keer voor elkaar thuis. Op die manier zijn er al drie avondmaaltijden in de week en boodschappen doen daarvoor, opgelost. Je hebt 1 keer wat meer kosten aan boodschappen. Het kost haar 20,- per diner voor 4 personen. Dit kan nog naar beneden door iedere week hetzelfde gerecht te maken en daar groot voor in te kopen. Super idee dat voor veel mensen best uitvoerbaar is om de kosten wat te drukken. Ze doet maar 1 keer in de week boodschappen, voor 4 in plaats van 7 avondmaaltijden en bedenkt van tevoren wat ze gaat maken. Ook begint ze met meenemen van lunch naar school, in plaats van in de Mensa te eten. Deze spullen slaat ze in. Daarmee brengt ze de kosten voor boodschappen terug naar 30,- in de week: 40,- bespaard en een hoop gezelligheid rijker!

Haar kosten en uitgaven zijn: 223,- (vaste lasten) + 200,- (eten/drinken) + 100,- (kleding) = 543,-. In plaats van 1332,- (!)

Ze houdt nu maandelijks 857,- OVER. Daarnaast heeft ze structureel haar systeem wendbaarder gemaakt door meerdere inkomstenbronnen op te zetten. Hierdoor is ze minder kwetsbaar als één van deze bronnen wegvalt. Ze besluit de helft van het geld maandelijks opzij te zetten als buffer en wat overblijft te investeren in haar bedrijf.

Een geweldig voorbeeld van grip terugpakken op je situatie en te kijken waar in jouw systeem je kunt zorgen voor meer wendbaarheid, meer flexibiliteit en minder kwetsbaar zijn. Ik wil Debora bedanken dat ik haar financiële huishouding en ‘wendbaarheidsplan‘ met jullie mocht delen om dit verhaal te kunnen vertellen. Het zet mijzelf, en jou misschien ook wel weer aan het denken over mijn eigen wendbaarheid en systeem!

Wendbaarder worden door anders wonen?
Voor veel mensen zal gelden dat de woonlasten de grootste kostenpost is iedere maand, zo ook voor ons. Wendbaarder wordt je door te kijken naar anders wonen. Goedkoper (elders) huren? Minder (hypotheek)verplichtingen hebben aan een bank? Met eigen geld een woonoplossing financieren? Wat zijn eigenlijk je eigen voorwaarden als het gaat om wonen? Waarom wonen we waar we wonen?

Wij, Steven en ik, hebben onszelf wendbaarder gemaakt door te gaan wonen in een wintervast chalet dat goed geïsoleerd is en weinig verbruikt. Een woonoplossing die we met eigen geld kunnen financieren, kunnen verhuren als we er niet zijn en wat onze vaste woonlasten terugbrengt tot 166,- per maand (!!) Inmiddels is ons chalet verhuurd (want we zijn zelf op reis) en zorgt het voor een leuke extra inkomstenstroom.

Vrijer leven
Zou jij eens willen sparren over anders leven, anders wonen, anders je geld verdienen? Je eigen leven opnieuw inrichten en jezelf wendbaarder en weerbaarder maken? Kijken of je je kennis kunt verkopen en als kennisondernemer een online programma op te zetten? Niet meteen denken…. wie zit daar nu op te wachten..? (heel veel mensen namelijk!!!!) Kijk eerst even bij onze Nomad Business Academy.
 

Boekentip: Thinking in Systems van Donella MeadowsAnders leven | Boekentip

Wil je meer leren over systeem denken? Lees dan eens het boek Thinking in Systems van Donella Meadows: ‘Je aandacht voor een probleem is als een zaklampje: je schijnt op het ene, en laat al het andere in het donker.‘ Het is een hulpmiddel om beter te begrijpen wat er allemaal kan gebeuren als je nu iets verandert. Leert je anders denken over wereld om je heen en helpt je anders te kijken naar deze huidige crisis. Een echte eye-opener! De Correspondent schreef onlangs ook een stuk dat geïnspireerd werd door dit boek.

 

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.