Ben ik een suffe sukkel met een baan?

Dat Diana en ik houden van groots dromen is geen geheim. Dat we andere mensen graag prikkelen om ook groots te dromen, nou, daar hebben we Wonderlijk Werken zo’n beetje voor opgericht. Onze eigen grote droom was om onze banen op te zeggen en al reizend en ondernemend de wereld rond te trekken. En omdat we zelf aan den lijve hebben ondervonden hoe het is om daad bij woord te voegen, om voor onszelf te beginnen en zo de wereld over te reizen, schrijven we daar graag (en veelvuldig) over. Onderwerpen als ondernemerschap, geld verdienen met je idee en slimme tips om ontslag te nemen horen daar automatisch bij. En van onze lezers krijgen we veel positieve feedback op deze berichten.

Onlangs werd ons echter gevraagd of wij iedereen met een baan soms maar suffe sukkels vinden? Of iedereen die niet aan het ondernemen is, ook niet betekenisvol bezig kan zijn? En ons antwoord daarop was natuurlijk NEE! Juist niet. Er zijn genoeg ondernemers die ook niet echt zinvol bezig zijn of doodongelukkig zijn en er zijn ook genoeg mensen met een baan die hele mooie dingen doen en helemaal in hun element zijn.

Wonderlijk Werken is ontstaan vanuit het geloof dat iedereen zou moeten kunnen leven en werken op zijn / haar eigen voorwaarden. Voorwaarden die voor iedereen persoonlijk zijn daardoor ook door iedereen anders gedefinieerd worden. Echter, om tot een definitie van die voorwaarden te komen en er een passende levensstijl bij te creëren (met of zonder baan) hebben we gemerkt dat een aantal specifieke stappen gelden die voor iedereen hetzelfde zijn. Vier stappen om precies te zijn:

Stap 1. Stilstaan en bewust worden, het moment waarop je naar je huidige leven kijkt en je realiseert welke zaken belangrijk zijn, welke goed gaan en welke beter kunnen. We stellen mensen op dit punt vaak de vraag: waarom doe je wat je doet? Wat betekent tijd, geld en werk voor jou?
Stap 2. Dromen en bedenken, als zaken beter kunnen ga je automatisch nadenken over alternatieven, beter oplossingen en mogelijk andere uitwegen dan die je voorheen bedacht had. Hier vragen we vaak: Wat is jouw grootste droom? Hoe ver ben je daarvan verwijderd? Wat moet je doen om dichterbij te komen?
Stap 3. Ontdekken en experimenteren, om te testen welke van de mogelijke uitwegen / vervolgstappen de beste zijn gaan we experimenten starten om te ontdekken en voelen welke wegen bij ons passen. We vragen dan bijvoorbeeld: Doe je een een keer iets anders dan anders? Voel je dat je leeft?
Stap 4. Kiezen en doen, zodra je weet wat werkt (en deze stap gaat vaak automatisch, kiezen we een richting en ondernemen we concrete actie. Tijd om te gaan doen. Tijd om te gaan leven en werken op jouw voorwaarden.

Deze vier stappen zijn, tot op heden, voor iedereen met wie we gewerkt hebben keer op keer hetzelfde geweest. De resultaten van deze stappen zijn echter heel erg verschillend. De ene keer is het resultaat dat iemand inderdaad ontslag neemt en voor zichzelf begint. Soms beginnen mensen helemaal niet voor zichzelf maar ‘aan zichzelf’ en gaan ze voor langere tijd op reis of juist voor een stilte retraite. En vaak genoeg realiseren mensen zich dat ze in hun huidige baan of functie niet de voldoening vinden die ze zoeken (te druk, te saai, te veel uren, te ver weg, nare manager, wat dan ook) en gaan ze op zoek naar een andere baan of functie waarbij die voorwaarden verbeterd worden.

Om kort te gaan, wij vinden mensen die bewust kiezen voor een baan omdat die voldoet aan zijn / haar persoonlijke voorwaarden beslist geen suffe sukkels. En ook degenen die wel een baan hebben die ze eigenlijk liever niet zouden hebben vallen niet in die categorie. Ze vallen echter wel in de categorie die we hopen te kunnen inspireren om verder te kijken en zich te laten realiseren dat er altijd een alternatief is. Of dat nou een andere baan of een heel ander pad, die keuze is voor iedereen (net zoals geluk) erg persoonlijk. Wij helpen iedereen, vanuit onze eigen ervaring, dan ook graag met de reis naar een situatie van waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden 🙂

En dankzij de kritische vraag over de suffe sukkels gaan we ons best doen om in de toekomst ook wat gerichter te schrijven voor die carriere tijgers die niet het ondernemerspad kiezen maar wel af en toe behoefte hebben aan een gezonde prikkel. Dank dus voor de vraag en stuur ons ook zeker jouw reactie want deze helpt ons (en Wonderlijk Werken) om verder te groeien en dus meer impact te hebben, en daar doen we het voor!

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
[email protected]

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

2 Reactie's
 • Dorothé
  Geplaatst op 18:54h, 11 november

  Hi Steven en Diana,

  Toen ik als herintreedster op de arbeidsmarkt geen baan kon vinden (crisis, geen recente ervaring, te oud) heb ik mijn eigen naaicafé aan huis opgericht. Naaien was een hobby maar ik heb er wel uitgebreide scholing in gehad. Dat is nu bijna 1,5 jaar geleden. Ik kreeg huidkanker BCC en gelukkig goed behandelbaar. Inmiddels ben ik 3 operaties verder. Er is veel behoefte aan naailes, maar dan vooral één op één. Ik ben nu regelmatig aan de slag en geef individueel naailes in mijn naaikamer of bij mensen zelf thuis. Het is nog geen renderende onderneming. Maar als ik weer helemaal beter ben zou ik makkelijk 3 dagen per week met lessen kunnen vullen. Daarnaast zou ik ook workshops voor kleine groepen willen geven. Ik heb tussen de bedrijven door een aantal workshopconcepten bedacht en uitgeschreven. Door het niet vinden van de gewenste baan heb ik hele andere kanten van mezelf ontwikkeld als naaicoach en als ondernemer met mijn eigen bedrijfje. Hoe het ook in de toekomst gaat lopen…. misschien krijg ik toch weer een baan ergens door mijn huidige ervaring…. misschien blijf ik dit doen…. ik laat het nog even open.

  Groetjes,

  Dorothé
  http://naaicafedj.wordpress.com

 • cialis online
  Geplaatst op 05:47h, 04 januari

  hello guos 9128738511

Geef een reactie

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X