Ben ik op de goede weg?

Hoe weet ik eigenlijk wanneer ik op de goede weg ben?’ is de vraag die we kregen van Anna. Anna is bezig haar leven om te gooien van werken voor een baas naar het starten van haar eigen bedrijf en nieuwe levensstijl. Het leek haar wel fijn om een soort bevestiging te krijgen van iets of iemand dat ze op de goede weg was. Even een signaal dat de afslag die ze genomen heeft de juiste is en haar leidt naar de verwezenlijking van haar dromen. En we zijn het met haar eens: het is zou erg fijn zijn om een beetje bevestiging te krijgen onderweg. Maar hoe weet je of je op de goede weg zit?

Eigenlijk is het heel simpel. Iedere dag opnieuw sta je voor de simpele keuze: waar besteed ik mijn tijd en energie aan vandaag? Kom ik vandaag dichterbij het verwezenlijken van mijn dromen of raak ik juist verder weg? Heeft dat wat ik vandaag ga doen positieve impact op mijn levensplannen of niet? Maak ik vandaag mijn dromen waar, ja of nee?

Vaak is het zo dat de weg naar je dromen niet de makkelijkste weg is. En dat is maar goed ook, anders zouden dromen geen dromen zijn, toch? Je moet er namelijk dingen anders voor gaan doen, je moet vertrouwde dingen loslaten en vreemde dingen omarmen. Beslissingen nemen waarvan je liever had dat iemand anders ze voor je zou nemen. Maar dat kan niet. Dit is jouw weg en jij bepaalt. Er is een makkelijke weg, de weg die je kent, en die andere weg, de weg naar je dromen. En iedere dag opnieuw sta je voor die keuze. De keuze tussen de makkelijke weg en de andere weg.

De makkelijke weg leidt je door een leven waarin alles wat je doet zich afspeelt op bekend terrein. Je kent de mensen, de spelers, het spel en de uitkomst. De dagen zien er redelijk hetzelfde uit en de uitdagingen op dit pad bestaan uit het blussen van kleine brandjes: blauwe enveloppen op de deurmat, waar eens te gaan eten vanavond en wat te gaan doen tijdens de volgende vakantie.

De andere weg daarentegen is de weg die je naar je dromen leidt dwars door het onbekende. De weg die richting geeft aan die kriebel in je onderbuik. En hoe weet je dat je op deze weg zit? Simpel, de signalen zijn makkelijk te herkennen. Je houdt je bezig met het vormgeven van je nieuwe leven en dat gaat niet vanzelf. Je ondervindt weerstand op verschillende manieren: vrienden en familie begrijpen je vaak niet. Onderwerpen die jou interesseren doen anderen ogenschijnlijk niets. Er is bijna niemand die je kan adviseren of de route voor je uitstippelen. Je moet het zelf doen. Je bent niet bezig met brandjes blussen, je bent juist je eigen vuur aan het opstoken. Jij bent in controle en jij weet waar je naar toe gaat. Je weet misschien nog niet hoe je er moet komen, maar je bent onderweg en de rest los je wel op als je het tegenkomt. Dat is die andere weg.

Wij geloven dat er voor iedereen een andere weg is en het resultaat van die weg is wellicht voor iedereen verschillend, de route is echter vergelijkbaar. Wij kennen de signalen: de stemmetjes in je hoofd, het onbegrip van mensen om je heen, de machteloosheid die je soms voelt en het gevoel dat je helemaal alleen bent. We weten gelukkig ook de oplossing: doorzettingsvermogen en heilig geloven in je doel. Dat snoert al die stemmetjes en onzekerheid de mond als je voor die andere weg kiest. Een weg die nooit een rechte weg zal zijn en dat is maar goed ook. Want het gaat stiekem niet om het doel maar om genieten van de reis. En om voelen dat je leeft.

En als je het gevoel hebt dat je leeft, dan ben je op de goede weg.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.