E-learning maken | Online training maken in Active Campaign

Budget van een digital nomad

Waar moet je qua budget van een digital nomad rekening mee houden?

In dit blog ga ik een aantal zaken opsommen die van invloed zijn op je uitgavenpatroon als digital nomad. Telkens als wij een nieuwe bestemming kiezen waar we nog nooit eerder geweest zijn, lopen we dit lijstje langs en krijgen we een goed beeld van de maandelijkse uitgaven. Iedereen houdt er andere standaarden op na qua (reis)luxe. Ook heeft de bestemming zelf een grote invloed op je (woon)lasten.

Toch ga ik in deze post proberen je een idee te geven van je kosten die ik baseer op twee zaken: bestemming en type accommodatie

Grootste invloed op de kosten van je levensonderhoud: bestemming 
Landen in Azië zijn duidelijk voordelig als het gaat om levensonderhoud: Thailand, Cambodja, Laos, Maleisië en Indonesië. In Midden Amerika is het financieel goed toeven in Mexico, Guatemala en Nicaragua. In Zuid Amerika kijk je naar landen als Bolivia, Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. Houd in gedachten dat het leven in grote steden altijd duurder is dan in een kleinere stad of in een dorp. In bovengenoemde landen leef je ‘goed‘ op een budget tussen 1000-1500 EUR in de maand. Dan heb ik het over een eigen accommodatie (geen hostel, maar een AirBnB), een werkplek (co-working), boodschappen en af en toe een uitstapje voor 1 of 2 personen. Ga je naar landen als Chili (Zuid Amerika), Costa Rica (Midden Amerika), Australië, Canada, VS, alles in (West) Europa, reken dan met een budget tussen de 2500-3000 EUR per maand. Dat klinkt veel, maar je zit er zo aan.

Gehuurd huis (Puerto Viejo de Talamanca, Playa Negra, Costa Rica)

Duurste kostenpost: acccommodatie
De uitgaven die je doet voor je onderdak verschillen natuurlijk enorm, afhankelijk van het type accommodatie dat je kiest. Wil je een eigen appartementje, wil je een kamer delen, wil je op een slaapzaal slapen in een hostel, ga je kamperen? Dit alles heeft enorm effect op wat je per nacht uitgeeft. Wat blijft is dat accommodatie altijd de grootste uitgaven zullen zijn tijdens een reisetappe.

Het land waarin je reist heeft invloed op je uitgaven: een eigen appartement/ huisje met 2 slaapkamers in Costa Rica €800-1500 per maand (via Airbnb en onderhandelen!), een gedeelde kamer in een hostel in hetzelfde land mét ontbijt €92 per nacht (Selina, Puerto Viejo de Talamanca). Ga je naar Phuket in Thailand betaal je voor een eigen appartement, met keuken, goede wifi en zwembad ongeveer €500-800 in de maand (via Airbnb), voor een 2 persoonskamer in een hostel in Chang Mai betaal je €43 per nacht (Selina Phuket).

 

 

 

Kamperen in de stad (Mérida, Mexico)

Accommodatie: kan dat niet goedkoper?
In een gids als de Lonely Planet vind je natuurlijk zeker goedkopere opties als je op een klein budget gaat backpacken. Houd wel in de gaten dat je ook moet werken. Je bent geen toerist of backpacker, terwijl alle andere reizigers om je heen dat wel zijn. In een hostel is het vaak een komen en gaan van mensen en is er weinig gelegenheid om te werken (het ontbreekt vaak aan een tafel om aan te zitten zonder dat je gestoord wordt door anderen). Je zou het af kunnen wisselen. Poosje hostel, poosje eigen appartement. Je leert dan vanzelf wat er bij jou past.

Wij hebben de afgelopen tien jaar de kosten voor accommodatie gedrukt door te gaan kamperen. We kochten een campertje en reisden door heel Centraal America. Je betaalt dan gemiddeld €20 per nacht om ergens te staan, of je kampeert in het ‘wild‘. In Mérida, Mexico voor de Starbucks bijvoorbeeld. Hier hadden we een stopcontact buiten dat we konden gebruiken 😉 om onze computer op te laden en onze ventilator op te laten draaien. Het is vaak warm in Mérida en dus lig je met 39 graden in een camper te slapen… Goedkoper kan het dus zeker, maar je levert er comfort op in.

Werkplek aan het strand (Puerto Viejo de Talamanca, Costa Rica)

Een eigen rekenvoorbeeld uit Costa Rica gebaseerd op onze drie reisetappes:

Huisje met 2 slaapkamers – €900 (lange termijn huur via AirBnb, afgesproken met eigenaar na eerste boeking van 2 weken)
Reservering voor boodschappen – €1500 (een kilo tomaten kost €6,-)
Uitstapjes/ Uit eten – €400 (iedere week een keer uit eten met 4 pers, iedere week een keer een biertje drinken in een strandtent)
Co-working: geen (werken vanuit huis, vraag een screenshot van wifi snelheid voordat je boekt)
Vervoer: fietsen (eenmalig €150 voor 2 fietsen)
Reiskosten San José – Puerto Viejo vv: €400 (prive shuttle met 4 pers).

Totaal kosten: €2896 per maand

Variabele kosten
Wij houden een maandelijks budget aan van €3000 voor onze ‘standaard‘ kosten die iedere maand ongeveer hetzelfde zijn, onafhankelijk van de bestemming om onze vaste kosten mee te betalen, zoals je in het overzichtje hierboven ziet. In ‘goedkopere‘ landen zorgt dit dan bijvoorbeeld voor een luxer huis. In ‘duurdere‘ landen komen we er goed mee uit. Los daarvan reserveren we geld voor variabele kosten, kosten die iedere reisetappe anders ingericht worden.

Isa (6) aan het snorkelen in een cenote (Playa del Carmen, Mexico)

Denk dan aan worldschooling activiteiten van de kinderen. Soms is dit een schooltje (meedoen op een school kost ongeveer €45o voor 2 kinderen per maand). Als ze niet naar school gaan, reserveren we ditzelfde bedrag voor worldschooling (reizend leren): entree, uitstapjes, ritjes, gidsen, lokale onderwijzers die we inhuren etc.

Ook reserveren we los een bedrag voor onze werkplekken en lokale data (internet) bundels. Dit is ongeveer €500 euro per maand per bedrijf. Hiervan betalen we zakelijke lunches, koffie, abonnementen bij een co-working, internet. Dus aan variabele kosten zijn we €1450 kwijt. Dit zetten we apart VOORDAT we op die reisetappe vertrekken en betalen we uit winst die onze bedrijven maken. De kosten voor werkplek en internet zijn dan ook weer aftrekbaar van onze winst. Dit geldt ook voor vliegtickets (vliegtickets aftrekken van je belastbare winst mag alleen als we op locatie een bootcamp of een training organiseren of op een andere manier zakelijk actief zijn met klanten op deze locatie). In totaal bedragen onze uitgaven dus ongeveer €4450 per maand (voor 2 volwassenen en 2 kinderen) waarvan een deel zakelijk aftrekbare kosten zijn.

Doe onderzoek en ontwerp je digital nomad leven 
Het is altijd belangrijk om onderzoek te doen naar een bestemming. Die bestemming moet bij je passen en je ideale dag mogelijk maken die jij als digital nomad voor je ziet. Begin daar dus mee. Hoe ziet mijn ideale dag eruit als ik straks op reis ben en moet werken onderweg? Ontwerp dat leven! Dit is je kans om het zo in te richten dat je het beste tot je recht komt. Wij volgen een rijtje criteria waar tijdens een reisetappe aan voldaan moet worden. Past een bestemming daar niet bij? Dan gaan we daar dus niet heen. Zo hebben we India van ons lijstje geschrapt: geweldig om te backpacken, te warm (voor ons) om te werken (okee behalve in de bergen dan).

Stel jezelf vragen. Ben ik gesteld op mijn privacy en rust? Dan past een eigen kamer/ appartement goed bij mij. Werk ik vanuit huis? Dan moet het internet snel genoeg zijn. Houd ik meer van andere mensen om me heen en kies ik dus een gedeelde kamer in een hostel in combinatie met werken in een co-working of een caféetje? Of maakt me dat niet uit en vind ik het juist leuk om andere reizigers te ontmoeten? Misschien wel andere digitale nomaden ontmoeten onderweg en met hen samenleven? Kijk dan eens naar co-living / co-working van een platform als Remote Year bijvoorbeeld. Onderzoek welke vorm van reizen bij je past en kies daar een bestemming bij uit. Daar wordt je gelukkiger van dan op de bonnefooi naar een plek vertrekken.

Sparen
Je las al in dit stuk dat wij geld opzij zetten voor aanvang van iedere reisetappe. Onze reisetappes duren gemiddeld 7 maanden en zetten we tenminste 7x €1450 = €10150 opzij voor werkgerelateerde kosten en uitgaven voor worldschooling van de kinderen. Dit hebben we dan apart staan en dan weten we zeker dat dit niet in de knel komt als we financieel tegenvallers hebben. De kosten die we hebben aan ons levensonderhoud verdienen we ter plekke. Hier sparen we niet voor. Dit moet direct uit de winst van onze bedrijven komen. Dit bedraagt per bedrijf €1500 per maand dat we overmaken naar de gezamenlijke rekening.

Besparen
Dit is een belangrijk onderdeel om een budget van een digitale nomade ‘rond‘ te krijgen. Alles wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen zei mijn moeder vroeger. En dat is natuurlijk waar! Vooral de uitgaven die je achterlaat in Nederland als je gaat reizen, kijk hier kritisch naar. Abonnementen voor (niet zakelijke) diensten, kosten voor een auto die er nog staat, kosten voor de opslag van je spullen, kosten voor je huis dat je onderverhuurt. Kijk er kritisch naar: is het echt nodig? Kan ik het op een andere manier organiseren?

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.