Burnout is een gebrek aan leegte

Een burn out is geen gebrek aan vuur, het is een gebrek aan leegte

Steeds meer mensen melden zich bij ons met de zin: ‘ik kan niet meer…., ik geloof dat ik tegen een burn out aan zit. Hoe zouden jullie dit ‘Wonderlijk’ aanpakken en een burn out voorkomen?

Het meest recente kennismakingsgesprek dat we hierover voerden met iemand ging over het gebrek aan vuur.

Ik ben niet meer vooruit te branden. Al het vuur waar mensen me om kennen, is verdwenen. Het is gewoon leeg.

‘Is het wel leeg?’

‘Hoe bedoel je? Geloof je me niet..?

‘Stel dat een burn out niet een gebrek aan vuur is, maar een gebrek aan leegte… Jij hebt zoveel ballen in de lucht, zulke extreem volle dagen. Je rent van het een naar het ander. Geen moment rust. En als die rust er is, is het al laat op de avond. En ga je eigenlijk met stress naar bed. Om de volgende dag weer van voren af aan te beginnen. En dat al maanden lang. Al jaren lang, denk ik. Eigenlijk heb jij een chronisch gebrek aan leegte.’

Dat is precies de vinger op de zere plek. Ik heb inderdaad geen leegte in mijn leven.

‘Waar denk jij dat creatie vandaan komt? Het in staat zijn om iets te creëren, iets te doen of te maken, vanuit jezelf?’

Uit rust denk ik‘.

‘Uit leegte. Uit verveling. Uit een geest die haar de prikkels is ontnomen, die niet ‘bezig gehouden wordt om maar bezig te zijn’.

Oh, dat herken ik. Dat doe ik ook! Als ik even niks hoef te doen, verval ik in gepieker of ik ga door sociale media scrollen. Ik hou mijn geest bezig, in actie, gestresst. 

‘Op dat punt beginnen en je geest niet meer ‘bezighouden’, maakt het Wonderlijk. Snap je dat?’

‘Nee eerlijk gezegd snap ik er geen snars van. Het lijkt wel chinees wat je praat‘.

‘Het grootste probleem, dat vaak ten grondslag ligt aan een gebrek aan leegte, is een gebrek aan zingeving. Iets doen in je leven dat je vervult. Vervult met plezier, met een gevoel dat je lééft, met een gevoel dat jij en je werk ertoe doen. Doordat we dat niet kennen, vullen we de leegte met afleiding en on-noodzakelijke bezigheden. We krijgen het drukker, drukker en drukker en worden steeds ongelukkiger. Totdat het niet meer gaat.’

Ja dit ben ik…. (snikt)…

Ik zou zo graag dat vuur terugvinden en iets doen wat ik echt heel gaaf vindt, waar ik ’s ochtends voor uit mijn bed spring in plaats van de deken weer over mijn hoofd te trekken.

‘Dan kun je vandaag al beginnen. Met het creëren van meer leegte. Schrijf eens op wat jou op een dag weghoudt van leegte. Tegen welke van die activiteiten zeg je helemaal geen ‘hell yes’ meer?’

Hoe bedoel je, hell yes?

‘Derek Sivers maakte er een prachtig filmpje over. Daarin legt hij uit waarom je gewoon nee mag moet tegen dingen. Erg verhelderend! We kijken hem samen:

 

 

 

 

Na het kijken, sluiten we het gesprek af.

Dit ga ik doen‘, zegt ze.

‘Je zult zien dat als je leegte maakt in je leven, er langzaam ruimte komt om weer te voelen wat er is en te ontdekken wat je roept. Zonder die leegte hoor je die roep waarschijnlijk helemaal niet en brand je op. Ga eens op zoek naar wat je écht raakt? Waar krijg je kippenvel van? Waarvan knijp je jezelf in de arm of het écht gebeurt? Ga eens terug in je herinnering, door welke dingen en activiteiten voelde je je positief geraakt? Wat deed je toen?

Een burn out voorkomen doe je door meer leegte in je leven te brengen en op zoek te gaan naar wat je zin geeft, het gevoel dat je lééft. Een gebrek aan vuur is het niet, een gebrek aan leegte wel.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.

X