De 4-urige werkdag, ook iets voor jou?

Het is half negen op een dinsdagochtend. Je start je computer op. Terwijl het ding opstart, drink je je derde bakkie koffie van de dag en check je op je telefoon nog snel even de laatste appjes en berichten op Facebook of andere sociale media. PLUNG, hé je computer is opgestart en de mailtjes stromen binnen. De cc’tjes, fyi’tjes en to do’s, met tientallen tegelijk pingelen ze een weg je leven binnen. Als je zo iemand bent die verschillende mail mappen heeft, dan is dat het begin van je werkdag: mailtjes in mappen stoppen. Snel even in de agenda kijken hoe laat de eerste vergadering of bila begint. Nog even snel wat mailtjes beantwoorden of doorsturen (of verwijderen) en de rest van de dag is dan een blur van koffie, vergaderen, bellen, lunchen, bellen, vergaderen, koffie, mailen, koffie, bijkletsen, bellen, mail checken, computer afsluiten en naar huis.

Bovenstaand voorbeeld was mijn werkdag. Van 2007 tot 2010 zagen mijn dagen er redelijk zo uit. Ondanks dat ik maar tweeëndertig uur per week werkte, zagen de dagen die ik werkte voor een baas er zo uit. En of dat nou in een groot kantoor was bij een multinational of op een klein hip kantoor in Amsterdam. Mijn dagen zagen er zo uit en zo ook de dagen van bijna iedereen om mij heen. Het duurde enige tijd voordat ik door begon te krijgen dat dit niet de manier was waarop ik mijn dagen wilde slijten. Dat gevoel werd met de jaren steeds sterker. Het voelde alsof ik mijn tijd zat te verdoen. Kostbare tijd van mijn leven ruilde ik in, maar waarvoor precies? En wat deed ik dan in die tijd die ik inruilde? Ik zat onder andere excelsheets te maken, powerpoint presentaties en nog veel meer dingen die misschien best belangrijk waren voor het bedrijf, maar ze waren niet belangrijk voor mij. Ik kreeg er geen energie van en had er geen plezier in. Uiteindelijk heeft dat, in combinatie met het lezen van een aantal boeken, ertoe geleid dat ik in 2010 ontslag heb genomen en voor mezelf ben begonnen. Zonder een doordacht business model of bedrijfsplan maar wel met het volste vertrouwen dat iedere stap weg van het leven dat ik had een stap in de goede richting zou zijn, welke richting dat dan ook zou worden.

Werkdagen van vier uur, dat is beter!
Die richting bleek een werkdag van vier uur. Nu, na bijna vijf jaar experimenteren met onze kijk op tijd, geld en werk zijn Diana en ik erachter dat we met ongeveer vier uur werken per dag ruimschoots in ons levensonderhoud kunnen voorzien. Doordat ik voor mezelf begon, streepte ik alle overleggen, meetings en telcons weg. Tadaaaa! Tenminste drie uur van mijn tijd terug. Ook ging ik door mijn email inbox en zegde nieuwsbrief abonnementen op. Allemaal. Weer een hoop zinloze email minder. In die vier uur die wel werken, gaan we effectief en geconcentreerd aan de slag met projecten voor klanten, werken we nieuwe ideeën uit en beantwoorden de belangrijkste e-mails. Beslist niet nutteloos browsen door de Facebook of LinkedIn timeline. En de telefoon? Die staat uit. We houden elkaar ook redelijk strikt aan deze vier uurs regel, niet omdat we niet meer mogen werken dan vier uur, maar juist omdat we ontdekt hebben dat er ook zoveel kwaliteit schuilt in die andere twintig uur. We nemen bewust heel veel tijd om samen te zijn, te klieren met onze dochter, lekker te sporten of naar yoga te gaan, te lezen, lekker te eten, etc. Onze dagen zien er nu dan ook heel anders uit als toen we nog ‘normale‘ werkdagen hadden.

Voor- en nadelen van werkdagen van vier uur
Uiteraard heeft een 4-urige werkdag voor- maar ook nadelen. Ik zal er drie van ieder met je doornemen:

Drie voordelen van de 4-urige werkdag:

– Je hebt meer tijd voor jezelf, je kind, je partner
De overige twintig (!) uur die overblijven in onze dag, zijn niet-werkuren. Dit is voor ons het allergrootste voordeel. We hebben veel meer tijd voor elkaar, onze individuele passies en onze pasgeboren dochter. En dit is de grootste winst uit onze onderneming: tijd. Geen geld maar tijd.

– Je werkbare uren worden effectiever
Zelfdiscipline is er wel voor nodig, en dat leer je automatisch. Het wegstrepen van Facebook, LinkedIn, Twitter, email en andere social media, scheelt zoveel effectieve werktijd. Het ontbreken van vergaderingen en reistijd zorgt voor het grootste deel van de ‘lucht’ in onze dag.

– Je hebt niet perse weekend nodig
Dit is wellicht een open deur, maar als je effectief werkt is een weekend om bij te komen van de week compleet overbodig. Wij werken bijna iedere dag en dan gemiddeld vier uur. Geven we een weekend training, dan doen we de dagen erna rustig aan. Onze ideeën, energie en creativiteit hebben tijd en ruimte nodig om te stromen, maar dat hoeft niet perse in een weekend.

Drie nadelen van de 4-urige werkdag:

– Een todo lijst die nooit afkomt
Met slechts vier uur werken, zul je dingen niet afkrijgen. Je lijst met ‘to-do’s’ wordt alleen maar langer. We vragen ons dan altijd af: moet ik dit nu doen? En als het antwoord nee is, dan blijft het op de lijst staan. Een groot verschil met de tijd van een vaste baan, waar we allebei niet naar huis gingen voordat (een groot deel van) de to-do’s weggewerkt waren.

– Als je geen prioriteiten stelt, kom je niet aan het echte werk toe
’s Ochtends, na het wakker worden en het ontbijt, zo rond een uur of half elf, begint de werkdag van één van ons, de ander heeft de zorg voor onze dochter die dag. Degene die die dag werkt, begint de dag met de vraag: ‘waar heb ik het meeste zin in?‘, en gaat daarmee beginnen. Als dat af is of er is voldoende lang lekker in de zone gewerkt aan iets leuks, bekijken we de to-do lijst en kiezen we de belangrijkste eruit: als dat af is vandaag, is er geen paniek in de tent en kan het leven door. Het ‘echte‘ werk in onze ogen, is het werk waar je energie van krijgt en dat verdient prioriteit.

– Je hebt minder dagen waarop je echt niks doet
We doen iedere dag wel iets, ook op zondag, of maandag. Het maakt niet zoveel uit welke dag het is, iedere dag doen we wel eventjes iets, al is het een uurtje. Er zijn vaste dagen (zoals de dag na een Wonderlijk Werken training) waarop we niks doen. En tenminste één keer in de twee weken, hebben we een dag dat we allebei helemaal niks doen: geen computer, geen mail, geen telefoon, geen boek, niks. Gewoon ‘zijn‘.

Het is voor ons belangrijker om tijd te hebben dan om geld te hebben.
Als we het concept van de vier-urige werkdag bespreken met anderen, wordt ons vaak gevraagd: dat kun je wel doen maar vier uur werken, maar je verdient dan ook minder (geld) als je zo weinig werkt. En het gekke is, dat is niet zo. We verdienen precies wat we nodig hebben. En dat is voor ons genoeg. Hoe kijk jij tegen een vier-urige werkdag aan? Zou het wat voor jou zijn?

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
[email protected]

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

5 Reactie's
 • Judith
  Geplaatst op 19:10h, 14 juni

  Mij lijkt het wel wat! Ik ben alleen nog zoekende wat te doen in die 4 uur dat genoeg oplevert om van te kunnen bestaan.

 • John en Jeanet
  Geplaatst op 10:35h, 16 juni

  Ons bevalt het uit de kunst! Sinds december 2016 is John gestopt met werken bij een baas en werken we samen in ons bedrijf. Hoewel we dit jaar nog met regelmaat in Nederland zijn, reizen we ook veel. In de periodes dat we in nederland zijn steken we zeer veel tijd in ons bedrijf en is er geen sprake van 4 uur per dag, omdat we enkele grote projecten af willen ronden dit jaar. Momenteel zitten we in Ibiza en werken we 3-4 uur per dag waarmee we goed verdienen en tegelijkertijd veel kunnen reizen. Eind dit jaar gaan we permanent op wereldreis (voor die tijd willen we de grote projecten afronden). Met Estland, Bali en Malta al als ‘oefening’ dit jaar en nu Ibiza, kunnen we niet wachten om definitief op pad te gaan. Er is simpelweg niks mooiers dan zo vrij kunnen leven!

  Liefs,
  J&J

 • Edith Fleischeuer
  Geplaatst op 16:22h, 26 juni

  Hi John&Janet,
  Ben net terug van een paar dagen Ibiza. Een heerlijk eiland. Dit was de derde keer. Ik wil er wel een tijdje wonen en werken.
  Aan wat voor projecten werken jullie in die 4 uur werktijd op Ibiza?
  Ik heb nog helemaal geen idee wat daar te gaan doen. Werken met alleen de laptop lijkt mij heerlijk.
  Daarnaast rondreizen en leven is mijn summum.
  Liefs Edith

 • KennethJex
  Geplaatst op 18:03h, 21 september

  Удобная дорожная упаковка/кейс, которой комплектуются Habibi кальяны, позволяет компактно укладывать компоненты и транспортировать девайс.
  Даже при небольших размерах популярные модели сохраняют все лучшие качества и функциональность полноценных полноразмерных изделий.
  Изысканный стиль кальянов обеспечивают дизайнерские сочетания материалов и цвета колбы с полированным/тонированным/черненым/хромированным металлом шахты, декоративными вставками из акрила.
  К конструкционным преимуществам гаджетов относят:
  глубокие керамические чаши; устойчивые колбы; продуманные сочетания цвета и фактуры; долговечную герметичность; легкую тягу; достаточное охлаждение дыма; штатную установку двух шлангов.
  Преимущества покупок в Hookah-Magic:
  Каждый кальян Хабиби, представленный в онлайн-каталоге магазина – это:
  воплощенная оригинальность; оптимальное отношение показателей по критерию «цена-качество»; отсутствие лишних элементов; простота конструкции; полная функциональность; качество изготовления; изысканный дизайн.
  Приобретение девайса – достойное вложение в удовольствие и неповторимые ощущения от ритуала курения кальяна. Любое изделие, представленное в каталоге – эксклюзивный, стильный презент, который просто купить недорого.
  Приглянувшийся Хабиби [url=https://h-magic.su/catalog/kalyany/]кальян купить Волгоград магазин[/url]е.

 • Danil
  Geplaatst op 21:33h, 23 september

  [url=https://south.life/]море анапы[/url]

Geef een reactie

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X