De hoogste tijd om zomer- én wintertijd af te schaffen

Het is weer de tijd van het jaar: de klok gaat een uur achteruit. Dit keer is het onderwerp echter nog wat meer beladen dan voorheen: het kabinet moet binnenkort een keuze maken voor het definitief invoeren van zomer- of wintertijd. Beide opties hebben zoveel consequenties dat het een onbegonnen strijd lijkt. Door de zomertijd kunnen onder andere hardlopers, wielrenners en terrasgangers ’s avonds na het werk nog een rondje maken / pakken voordat het donker wordt. Door de wintertijd is het minder lang donker in de winter en dit is veel beter voor ons natuurlijke leef- en slaapritme. Echter de overgang tussen winter en zomertijd zorgt ieder jaar weer voor zóveel gedoe en ongeluk dat de Europese Unie haar lidstaten dwingt om te kiezen voor een van de twee. Terwijl ik dit allemaal op mij in liet werken, bekroop mij het gevoel dat we naast opties A en B misschien eens moeten kijken of er een reëele optie C te bedenken is? Is het mogelijk om als samenleving het concept tijd in zijn huidige vorm los te laten en voor een alternatief te kiezen? En wat blijkt…. dat is er!

Mede door onze locatie-onafhankelijke levensstijl leven wij steeds meer los van tijd, plaats en de weekdagen en heeft tijd de laatste jaren een hele andere rol gekregen in ons leven. We lezen en spreken er veel over met deelnemers aan onze trainingen en ook schreven we er al eerder over in de artikelen onderaan dit blog. Diana en ik werden door de losgebarsten discussie opnieuw geprikkeld en al filosoferend kwamen wij op het pad van optie C: zomer- en wintertijd afschaffen en de zon en daglengte leidend laten zijn in het inrichten van de dagen. Het is voor mens en dier beter om het natuurlijke ritme van dag en nacht te volgen, voor onze eigen productiviteit, gezondheid en slaapritme. Daarnaast hoeven we dan niet aan de koeien en andere dieren uit te leggen waarom ze ineens op een ander tijdstip eten krijgen en kun je in de zomer gewoon op het terras blijven zitten tot dat de zon onder gaat, hoe laat dat ook moge zijn.

Dump the time zones
Zoals het zo vaak gaat met goede ideeën, als je ze even googled dan vind je altijd wel iemand die het al bedacht heeft of zelfs beter doordacht heeft. In dit geval werden wij door een artikel in het NRC gewezen op het artikel ‘Time to dump the timezones’ oftewel, tijd om de tijdzones te dumpen. Dit artikel uit de New York Times gaat nog een stukje verder en pleit ook voor het afschaffen van de tijdzones en voor een globale klok / tijd voor iedereen. Deze klok bestaat natuurlijk al een tijdje en heet UTC. Het mondiale vliegverkeer en ook de ruimtevaart gebruiken deze tijdsaanduiding om verwarring te voorkomen. Het effect van deze ‘Aarde tijd‘ is niet gemakkelijk te bevatten en tegelijkertijd heel simpel: het is overal in de wereld op hetzelfde moment dezelfde tijd. We leven dan weer met de zon, onze eigen biologische klok en moeten even wennen aan andere getallen op onze wekker, horloge en telefoon op een bepaald deel van de dag dan je gewend was.

Dit betekent bijvoorbeeld dat in Nederland de starttijd op kantoor niet om 09.00 uur is maar met de zonsopkomst (iets waar wij dus sowieso voorstander van zijn:)). In de winter heb je dus nog steeds een werkdag bij daglicht van bijna acht uur (voor de bedrijven die denken dat werknemers acht uur op kantoor moeten zitten) voordat de zon onder gaat. En in dit systeem heb je in de zomer na acht uur werken zelfs nog meer dan acht uur de tijd over om andere dingen te doen. Door de mondiale invoering van deze tijd (die gelijk zou staan met de tijd in Groot Britannië) wordt het tevens makkelijker om bijvoorbeeld vanuit Nederland met iemand in New York een afspraak te maken. Je kunt dan een tijdstip kiezen waarop je weet dat je allebei wakker bent en hoeft niet meer uit te rekenen hoe laat het dan bij die ander is, alleen het tijdsverschil telt natuurlijk nog.

Een systeem als de ‘Aarde tijd‘ zou weleens sneller kunnen wennen dan we denken. In Nederland kennen we sowieso pas een wettelijk geregelde eenheidstijd sinds 1909, omdat dat handig was voor de spoorwegen en de telegrafie. Daarvoor verschilde de tijd van van plaats tot plaats. En in de huidige tijd, anno 2018, waarin alles in beweging is door de nieuwe technologie lijkt het een stuk makkelijker om deze verandering door te voeren. Echter wij pleiten ervoor om, als je omstandigheden het toelaten, je leven nu al zoveel mogelijk in te richten op je interne en natuurlijke klok.

Interne klok
Doordat we als zelfstandige ondernemers dwars door alle tijdszones heen werken bestaat de reguliere werkdag voor ons al een jaar of acht niet meer. Tel daar twee kinderen bij op die veelal thuis zijn en de werkbare uren verspreiden zich nog meer naar de momenten dat het goed voelt en / of dat het kan. Onze interne klok is dan ook onze belangrijkste raadgever. Hoe voelen we ons nu en wat moet er gebeuren? Het maakt dan niet zoveel uit hoe laat het is. Toen we net als zelfstandig ondernemers aan de slag gingen in 2010 werkten we veelal later in de middag en ’s avonds (en ik zelfs vaak in de nacht). Dit waren destijds de momenten dat we ons het beste voelden en onze creativiteit en energie het meeste vloeide. Tegenwoordig is ons werk verspreid over alle dagen van de week. Dagen dat we niet werken zijn er maar zelden en ook niet nodig omdat we gemiddeld genomen zo’n drie tot vier uur per dag werken en daar hoeven we niet voor op vakantie hebben we gemerkt:). Door ons zo te laten leiden door onze interne klok voelt het ook nooit alsof we ‘moeten‘ werken, we mogen weer. Tel daar de mooie plekken waar al reizend de laatste jaren geweest zijn en bij op en je snapt waarom we de interne klok zo belangrijk vinden.

We snappen ook dat dit voor veel mensen met baan, gezin of andere verplichtingen lastig (te snappen) is. We hopen echter wel dat je je ervan bewust bent dat tijd, zomer of winter, een spel is dat bedacht is door en voor mensen en je kunt er altijd zelf een draai aan geven. Hoe kijk jij aan tegen dit idee? En nog belangrijker: hoe kijk jij aan tegen tijd? Wil je meer weten over tijd en hoe je ermee kunt spelen? Dan raden we je van harte aan om onderstaande blogjes eens te lezen.Wil je meer weten over tijd en hoe je ermee kunt spelen? Dan raden we je van harte aan om onderstaande blogjes eens te lezen.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.