De kracht van experimenteren

Als je jong bent is alles een experiment. Iedere dag bestaat uit vragen als ‘Wat zou er gebeuren als ik hieraan ruik?’ ‘Wat gebeurt er als ik dit vergrootglas zo houdt?’ Wat gebeurt er als ik limonade ga verkopen op de hoek van de straat?’. We leren onszelf en de wereld kennen door te spelen en te experimenteren met alles. Naarmate we ouder worden experimenteren we steeds minder en denken we de antwoorden wel gevonden te hebben. Spelen en experimenteren is voor als je kind bent want als volwassene hoor je alle antwoorden te hebben, toch?

Eigenlijk is experimenteren het leukste dat er is. Vooral als je iemand anders uit kunt dagen. Wij experimenteren dan ook eigenlijk de hele dag. Zeker sinds we Nederland hebben verlaten in 2011 is ons leven een groot experiment. We stellen onszelf dagelijks vragen als: wat als we nou eens gaan reizen en geld verdienen tegelijk? Wat als we nou eens gaan trainen voor een triatlon terwijl we reizen? Wat als we nou eens een jaar lang geen huur willen betalen? Wat zouden we nog meer ‘gratis’ kunnen regelen?

Door onszelf deze vragen te stellen zijn onze ogen verder open gegaan en ontdekken we dagelijks nieuwe dingen. Door te experimenteren en ons dingen af te vragen worden soms de gekste dingen waarheid. Ja, we kunnen reizen en geld verdienen tegelijk, dat doen we al ruim drie jaar als Digital Nomadz. Ja, we kunnen trainen voor een triatlon, we hebben vorig jaar onze eerste triatlon gedaan. Ja, we betalen al langer dan een jaar geen cent voor onze overnachtingen, we ruilen onze kennis voor de meest prachtige slaapplekken. Ja, we zijn afgelopen maand zelfs in Nederland gratis naar de tandarts geweest onder het motto: kijkt u even naar mijn mond, kijk ik naar uw website 🙂

Niet al onze experimenten zijn een succes. Sterker nog, het merendeel van onze experimenten faalt: er heeft tot nu toe slechts een iemand een foto gekocht op Stevens pagina op istockphoto.com en ons prachtige online magazine heeft het internet (nog) nooit gehaald. En zo zijn er nog heel veel experimenten die het niet gehaald hebben, maar door het leven als een groot experiment te zien is falen iets moois. Het hoort bij het leven en het maakt je sterker en brengt je verder. Door te experimenteren leren wij dagelijks zoveel over onszelf, over elkaar en waar ons hart ligt en dit maakt het leven zoveel leuker. We leven we een te gek leven met al onze zintuigen wagenwijd open: op zoek naar het volgende experiment.

Benieuwd naar wat ons volgende experiment is? Mail ons die van jou dan ontvang jij die van ons:) Doe eens gek en voel de kracht en vrijheid van experimenteren.

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com