Verveling | Creativiteit | Inzicht | Grip op Gezondheid

De kracht van verveling

Toegeven dat je de verveling opzoekt, is toegeven dat er iets mis is met je karakter. In onze moderne samenleving lijkt het erop dat we er alles aan doen om ons niet te vervelen: we zoeken een hobby, beginnen met een instrument bespelen, proberen een nieuwe sport, en de meest populaire van allemaal: we kijken ieder moment dat we even niks te doen hebben op onze telefoon om te kijken ‘of er nog wat gebeurt..‘ Ook kinderen lijken eraan te moeten geloven: je vervelen mag niet! Naar het voetbalveld, naar de hockey, naar het zwembad, gamen achter de computer. Kinderen blijken al jong een eigen agenda te hebben en moeten iets doen in hun tijd, anders worden ze lui.

Wie maakt zich er niet schuldig aan? Wij in ieder geval regelmatig.. En dat is hartstikke jammer, want je vervelen geen probleem dat we moeten oplossen. Verveling is het laatste privilege van een vrije geest. Huh? Maar hoezo dan? Je hebt er toch niks aan als je je verveelt? Waarom zou je je moeten vervelen?

In het Duits hebben ze een prachtig woord voor saai en verveling: ‘langweilig‘, oftewel een combinatie van de woorden lang en duur (lange duur..). Als je je verveelt, duurt alles lang. Je ervaart dat het verstrijken van de tijd héél langzaam gaat. De tijd kruipt voorbij voor je gevoel. Wat het probleem daarmee is, is dat de meeste mensen, als ze zich vervelen, zich geen raad weten met alle gedachten in hun hoofd. Het is moeilijk om alleen te zijn met je gedachten, want we weten niet goed wat we daarmee moeten. Het is vaak herrie in ons hoofd, veel dezelfde gedachten die zich herhalen en telkens weer terugkomen. En om gedachten te kalmeren of af te leiden, zoeken we ‘iets te doen‘. Terwijl het leren observeren van je gedachten iets zou moeten zijn waar we onszelf aan herinneren te doen. Het zou iets moeten ijn dat we al jong leren en ook onze kinderen bewust van zouden moeten maken.

Last privilegeZodra je begint met het observeren van de gedachten die door je hoofd gaan, word je je er bewust van. Simpelweg bewust worden van de gedachten die vandaag, op dit moment in je hoofd rondgaan is een belangrijke kracht van verveling. Observeer wat er gebeurt in je geest als je je verveelt. Is het een herrie van gedachten daarbinnen of is het stil? Laat de gedachten komen en gaan, richt je aandacht weer op je ademhaling. Probeer niet ‘niet te denken‘. Er is niks mis met denken, wees je alleen bewust van het feit dat jij je gedachten niet bent. Laat ze ook weer gaan. Observeer hoe je je voelt als je je verveelt. Je zult na verloop van tijd opmerken dat de repetitieve gedachten plaatsmaken voor nieuwe gedachten. Je krijgt een eerste idee. Laat dat ook weer gaan. Er komt een tweede idee. Observeer het idee en laat het gaan. Verveling is eigenlijk de modus van je geest waardoor het kan komen tot creatie en tot reflectie. Tot iets nieuws, een inzicht, een realisatie, een idee, een waardering, een gevoel.

Creativiteit
Dus eigenlijk zorgt verveling ervoor dat je geest, als jij dat stimuleert en toelaat, in een staat van creativiteit kan komen. Zo kan het gebeuren dat je in verveling naar de zee zit te staren, je gedachten observeert en na een tijdje denkt: ‘zou gaaf zijn als ik die golf kon optillen om te kijken wat eronder zit..‘ Ik weet zeker dat ik die gedachte niet gehad zou hebben als ik op mijn telefoon aan het kijken was. Die gedachte, en de vele gedachten die nog volgden op dat idee, komen voort uit mijn verveling. Uit de staat van geest waarin ik kom als ik me verveel. Ik zou zeggen: lang leve de verveling! Laten we ons allemaal vaker vervelen, laten we allemaal vaker niks doen, laten we allemaal vaker onze telefoon links liggen. Het zal de creativiteit en originaliteit maar ook bewustwording van onze innerlijke kracht een stuk groter maken. Niet alleen zal het je creativiteit vergroten, maar het zal ook zeker een stuk rust brengen als je extreem vermoeid bent.

Fill your cup
Verveling af en toe in je leven brengen is een uitstekende manier om jezelf te voeden, te inspireren, te laten groeien en ontwikkelen: kortom ‘je beker weer te vullen‘. Neem eens een dag, ga ergens op een rustige plek zitten in de natuur, zonder telefoon. Ga zitten en start met een korte meditatie, adem rustig in en uit en concentreer je op je ademhaling. Ga met je ogen dicht alle ledematen van je lichaam één voor een langs, laat de rust toe te  die dat brengt. Als je van boven naar beneden bent gegaan, doe je je ogen weer open. En verder niks. Concentreer je op je ademhaling. Telkens als je in gedachten verdwijnt, breng je de focus terug naar je ademhaling. Zonder oordeel. Want afgeleid worden door je gedachten is heel normaal. Breng je aandacht met liefde weer terug naar je ademhaling. Doe je ogen weer dicht als de afwezigheid van iets om naar te kijken het makkelijker maakt je te blijven focussen op je ademhaling. Maak het uur zo vol. Ga geen gesprekken aan, ook niet met jezelf. En observeer eens wat er gebeurt als de verveling toeslaat. Misschien wel een hele fijne routine om toe te voegen aan je week? Een beetje verveling graag!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.