De kracht van verveling

Toegeven dat je de verveling opzoekt, is toegeven dat er iets mis is met je karakter. In onze moderne samenleving lijkt het erop dat we er alles aan doen om ons niet te vervelen: we zoeken een hobby, beginnen met een instrument bespelen, proberen een nieuwe sport, en de meest populaire van allemaal: we kijken ieder moment dat we even niks te doen hebben op onze telefoon om te kijken ‘of er nog wat gebeurt..‘ Ook kinderen lijken eraan te moeten geloven: je vervelen mag niet! Naar het voetbalveld, naar de hockey, naar het zwembad, gamen achter de computer. Kinderen blijken al jong een eigen agenda te hebben en moeten iets doen in hun tijd, anders worden ze lui.

Wie maakt zich er niet schuldig aan? Wij in ieder geval regelmatig.. En dat is hartstikke jammer, want je vervelen geen probleem dat we moeten oplossen. Verveling is het laatste privilege van een vrije geest. Huh? Maar hoezo dan? Je hebt er toch niks aan als je je verveelt? Waarom zou je je moeten vervelen?

In het Duits hebben ze een prachtig woord voor saai en verveling: ‘langweilig‘, oftewel een combinatie van de woorden lang en duur (lange duur..). Als je je verveelt, duurt alles lang. Je ervaart dat het verstrijken van de tijd héél langzaam gaat. De tijd kruipt voorbij voor je gevoel. Wat het probleem daarmee is, is dat de meeste mensen, als ze zich vervelen, zich geen raad weten met alle gedachten in hun hoofd. Het is moeilijk om alleen te zijn met je gedachten, want we weten niet goed wat we daarmee moeten. Het is vaak herrie in ons hoofd, veel dezelfde gedachten die zich herhalen en telkens weer terugkomen. En om gedachten te kalmeren of af te leiden, zoeken we ‘iets te doen‘. Terwijl het leren observeren van je gedachten iets zou moeten zijn dat we al jong leren en ook onze kinderen bewust van zouden moeten maken.

Last privilegeZodra je begint met het observeren van de gedachten die door je hoofd gaan, word je je er bewust van. Simpelweg bewust worden van de gedachten die vandaag, op dit moment in je hoofd rondgaan is een belangrijke kracht van verveling. Observeer wat er gebeurt in je geest als je je verveelt. Is het een herrie van gedachten daarbinnen of is het stil? Laat de gedachten komen en gaan. Probeer niet ‘niet te denken’. Er is niks mis met denken, wees je alleen bewust van het feit dat jij je gedachten niet bent. Laat ze ook weer gaan. Observeer hoe je je voelt als je je verveelt. Je zult na verloop van tijd opmerken dat de repetitieve gedachten plaatsmaken voor nieuwe gedachten. Je krijgt een eerste idee. Laat dat ook weer gaan. Er komt een tweede idee. Observeer het idee en laat het gaan. Verveling is eigenlijk de modus van je geest waardoor het kan komen tot creatie en tot reflectie. Tot iets nieuws, een inzicht, een realisatie, een idee, een waardering, een gevoel.

Dus eigenlijk zorgt verveling ervoor dat je geest, als jij dat stimuleert en toelaat, in een staat van creativiteit kan komen. Zo kan het gebeuren dat je in verveling naar de zee zit te staren, je gedachten observeert en na een tijdje denkt: ‘zou gaaf zijn als ik die golf kon optillen om te kijken wat eronder zit..‘ Ik weet zeker dat ik die gedachte niet gehad zou hebben als ik op mijn telefoon aan het kijken was. Die gedachte, en de vele gedachten die nog volgden op dat idee, komen voort uit mijn verveling. Uit de staat van geest waarin ik kom als ik me verveel. Ik zou zeggen: lang leve de verveling! Laten we ons allemaal vaker vervelen, laten we allemaal vaker niks doen, laten we allemaal vaker onze telefoon links liggen. Het zal de creativiteit en originaliteit maar ook bewustwording van onze innerlijke kracht een stuk groter maken!

Doe je mee? Ik neem me voor om me iedere dag tenminste 1 keer te vervelen! Mail me als je dit ook wilt proberen!

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.