De magie (en moeilijkheid) van zaadjes planten

De regie over je leven in eigen hand nemen is eigenlijk als een boer die op een akker aan het werk is. En dan heb ik het niet over het cliche beeld dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten (ondanks dat dit ook waar is uiteraard). In dit geval is de vergelijking anders. Een boer plant namelijk zijn zaadjes en kan daarna niks anders doen dan afwachten. Af en toe een beetje water, zorgen voor goede zon en erop vertrouwen dat de geplante zaadjes hun werk doen. En dit is precies wat wij met Wonderlijk Werken hopen te bereiken.

Wij zijn professionele zaadjes planters maar dan op een hele andere manier. Wij planten zaadjes met en voor anderen. Zaadjes in de vorm van boeken, blogjes, vragen, stellingen, oefeningen, filmpjes en meer. Zaadjes die mensen laten bloeien. Zaadjes die uitgroeien tot levens veranderende bloemen die groter en mooier zijn dan we van tevoren hadden kunnen verwachten. Soms duurt het even voordat die zaadjes uitkomen maar net als de boer hebben wij geduld en doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de zaadjes in een vruchtbare omgeving terechtkomen en blijven. Vooral het creëren en behouden van die vruchtbare omgeving blijkt soms lastiger dan het lijkt.

Om even bij de metafoor van de boer te blijven: soms moet je eerst met een schep aan de slag om alles een even flink om te scheppen. Soms moet je juist heel voorzichtig slechts een kleine holletje maken en zaadjes planten met gevoel. Soms moet er heel veel water bij, soms juist heel weinig. Dit verschilt per persoon.

Als we dan eens flink aan het scheppen zijn kan en alles eens even goed overhoop willen halen kan het zijn dat onze boodschap soms ongenuanceerd overkomt. Dit komt omdat we dan schrijven om die mensen aan te spreken die op dat moment behoefte hebben aan een stevige stellingname en daar hun houvast uit halen om die zaadjes die ze geplant hebben uit te laten komen. Datzelfde geldt voor als we voorzichtig te werk gaan en onze berichtjes soms een beetje zweverig of omslachtig zijn. Dan ‘praten’ we tegen hen die behoefte hebben aan een wat zachtere aanpak.

Hierdoor werken wij op de dunne scheidslijn die zaadjes planten zo magisch, moeilijk en ontzettend interessant maakt. Wij genieten enorm van dit proces en we vinden het een heerlijke uitdaging om bij de mensen met wie werken te mogen achterhalen hoe en waar we de Wonderlijk Werken zaadjes kunnen en mogen planten. Of dat nou snel gaat of langzaam. Of nou veel moeten scheppen of juist een kleine holletje moeten maken. We willen echter niemand onnodig voor de borst stoten of kwijt raken dus als een bericht je soms wat minder aanspreekt, bedenk dan dat zaadjes op verschillende manieren geplant moeten worden bij verschillende mensen en dat een bepaald bericht misschien niet (of juist wel!) voor jou bedoelt is.

Vind jij een bepaald bericht inspirerend en heeft het een zaadje bij je geplant? Laat het ons weten want het helpt ons groeien en onze berichten nog beter te maken. Vind je dat een bericht een andere toon verdient of beter kan? Ook dat horen we graag!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.