Hoe kun je digital nomad worden: de eerste stappen

Die magische werkplek in de jungle, kijkend naar de toucans die af en aan door de bomen vliegen, daar zit je niet van de één op de andere dag. Maar daar terechtkomen, is makkelijker dan je denkt. In dit blog deel ik een aantal tips om de eerste stappen te zetten naar een reisetappe als digital nomad.

1. Maak het klein
Wat goed werkt, is het afbakenen van je digital nomad project. Zo’n reis kan enorm op je afkomen en soms zie je door de bomen het bos niet meer, dus mijn eerste tip is: maak het klein. Ga niet gelijk voor een jaar digital nomadden door ‘moeilijkere’ landen in Centraal Azië, maar doe eerst eens een proef reisje. Een maand naar een leuke stad. Valencia bijvoorbeeld, of Granada als je van de bergen houdt. Kies iets dat bij je past, een omgeving waar JIJ blij van wordt! Wij verkennen iedere bestemming eerst door er drie maanden heen te gaan. Als het dan wat is: werk gaat er makkelijk, prettig tijdverschil, goede school voor de kids, leuke omgeving met genoeg te doen, betaalbaar huis te vinden etc, dan hebben we de basis gelegd voor een langere etappe. Wij gaan dus vaker terug naar dezelfde plekken. Dat werkt goed voor ons gezin. De kinderen krijgen dan ook de kans om lokaal vriendjes te maken en deze vriendschappen te onderhouden over de jaren heen. Dat is een skill die wij heel belangrijk vinden in hun ontwikkeling. En is één van de redenen dat wij landurig op reis gaan met leerplichtige kinderen. Dat ze zich sociaal goed ontwikkelen, overal kunnen ‘landen’ en makkelijk contact maken. En dat in een andere taal dan het Nederlands. Het lijkt ons een goede voorbereiding om een wereldburger te worden. En een leuk, open en empatisch mens ;). Begin dus met de vraag: hoe kan ik het klein maken, in welke vorm kan ik een keer snuffelen aan werken vanuit het buitenland?

 

2. Zoek een bestemming die bij je past
Ga niet zomaar ergens heen. Zorg ervoor dat de bestemming bij je past. Niet altijd kunnen digital nomads in spé uitleggen waarom ze ergens naartoe gaan. Je kan natuurlijk op de bonnefooi een nieuwe bestemming gaan verkennen, prima natuurlijk maar bedenk je ook: ik moet ook werken. Je hebt daarnaast ook nog andere behoeften en wensen.

Maak eens een lijstje van de dingen die voor jou belangrijk zijn op je nieuwe woon- en werkbestemming. Waar moet je dan aan denken? Het begint natuurlijk met jouw voorkeuren, wat je wilt ervaren en hoe je je wilt ontwikkelen tijdens je reis. Zijn er plekken die je heel graag nog wilt zien? (Zo wil ik heel graag nog een keer naar Rio de Janeiro met het gezin). Ervaringen die je nog wilt hebben? (Carnaval in Rio!) Of dingen die je nog wilt leren? Engels of Spaans leren bijvoorbeeld. Oeh of Braziliaans Portugees?). Bedenk wat voor jou het belangrijkst is en kies daar een land of regio uit.

Kies binnen de regio een land wat je aanspreekt en kijk dan naar typische digital nomad zaken als snel internet (ligt er glasvezel?), of er fijne werkplekken zijn (is er een coworking?), of er een ‘community’ is van reizende ondernemers. Of het er zo warm is dat je een huis met airco nodig hebt. Dit soort informatie vind je op nomadlist.com

 

3. Zoek een eerste vorm waarin jij ‘remote‘ kunt werken
Misschien wel de belangrijkste vraag die aankomende digital nomads ons stellen: hoe kan ik onderweg geld verdienen? In onze explainer lees je over allerlei vormen van reizen en werken tegelijk die wij de afgelopen jaren zijn tegengekomen. Als je op die explainer link klikt, kun je de explainer gratis downloaden. Als je wilt proeven aan een leven als digital nomad, hoef je namelijk niet meteen in de diepte van online ondernemen te springen. Kijk naar je huidige werk: is het mogelijk een maand ‘remote‘ te werken, en in die maand tijdelijk minder uren te werken? Dit is voor veel mensen een super leuke manier om te verkennen of dat leven bij je past. Je vult vaak van tevoren in: dat vind mijn baas nooit goed, maar stel het eens voor. Je zult zien dat veel mensen geïnspireerd raken door het avontuur en er zeker aan mee willen werken als er goede afspraken worden gemaakt. Ook Steven werkte het eerste half jaar van onze eerste reisetappe (2011) gedeeltelijk voor een werkgever, op afstand. Gaandeweg ontdek je dan of je dat fijn vindt, of je er energie van krijgt, en wat je leuk(er) zou vinden om te doen qua werk. Dat experimenteren is cruciaal om te komen tot een goede invulling van werk als digital nomad. Digitale nomade is geen beroep op zich, maar een manier om je werk te doen.

 

4. Zie het als een experiment
Wij hadden een aantal jaar geleden eens een deelnemer aan één van onze business bootcamps in Costa Rica, die na een week trainingen en meelopen met ons tot de conclusie kwam: ‘dit is niks voor mij..’ Geef mij maar de vastigheid van een baan en inkomen en een kantoor. ‘Ik moet er niet aan denken dat ik zo mijn werk moet doen.. Ik weet niet eens waar het internet snel is, of waar ik iedere keer moet wonen… Ik weet niet of ik genoeg ga verdienen iedere maand hiermee. Nee hoor, ik kom tot het inzicht dat ik houd van routines, vastigheid, voorspelbaarheid.‘ Dat kán gebeuren, deze levensstijl past niet bij iedereen. Ga dat dus ontdekken! Experimenteer.

 

5. Spreek een andere digital nomad, kies een datum en boek een ticket
Steven en ik zijn eind 2011 voor het eerst op een digital nomad etappe vertrokken (en reizen anno nu nog steeds ongeveer 6 maanden per jaar…). In het begin raakten wij ook bijna verlamd door de mogelijkheden van dit leven: hoeveel geld hebben we nodig? Waar gaan we heen? Gaat het wel lukken om op afstand geld te verdienen? En waarmee dan? Online marketing stond nog in de kinderschoenen. Pas toen we hadden afgesproken met twee Belgische nomads in Genk die een jaar als digital nomad hadden geleefd, kregen we voldoende vertrouwen dat wij dit ook konden. Zij bedienden vaste klanten die ze al hadden. Ze gingen een jaar weg en bleven telkens 3 maanden op dezelfde plek. Ze hadden dus vier verschillende bestemmingen en huurden op iedere plek een huis. Dat was hun ‘hub’ waarvandaan ze werkten en de omgeving verkenden. Wat een leuke manier! Een wereldreis maar dan als ondernemer. Met een goede, vaste en betrouwbare werkplek thuis. Zo’n voorbeeld gaf ons vertrouwen: dat kunnen wij ook! En toen we kort daarop een ticket boekten voor vertrek was het hek van de dam. Toen ging het snel: we hadden een doel! Alle voorbereidingen moesten af voor die datum en we vlogen erdoorheen: spullen verkopen, weggeven, huis leeg, huur opzeggen, auto verkopen, rugzak aanschaffen.

Vind je het leuk te lezen hoe wij als gezin landen op een nieuwe plek als digital nomad familie? Lees dan ons Engelstalige blog eens dat gaat over de stappen die wij zetten om goed te landen op een bestemming tijdens een digital nomad etappe. Vind je het leuk concreet stappen te zetten als digital nomad en te werken aan je eigen bedrijfsidee? Kijk dan eens naar onze video cursus Digital Nomad Secrets of download direct onze gratis explainer via het formulier hieronder!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.