Hoe kun je digital nomad worden: de eerste stappen

Die magische werkplek in de jungle, kijkend naar de toucans die af en aan door de bomen vliegen, daar zit je niet van de één op de andere dag. Maar daar terechtkomen, is makkelijker dan je denkt. In dit blog deel ik een aantal tips om de eerste stappen te zetten naar een reisetappe als digital nomad.

    1. Maak het klein
      Wat goed werkt, is het afbakenen van je digital nomad project. Zo’n reis kan enorm op je afkomen en soms zie je door de bomen het bos niet meer, dus mijn eerste tip is: maak het klein. Ga niet gelijk voor een jaar digital nomadden op Bali, maar doe eerst eens een proef reisje. Een maand naar een leuke stad. Valencia bijvoorbeeld, of Granada als je van de bergen houdt. Kies een bestemming die bij je behoeften past!

 

2. Zoek een bestemming die bij je past
Nog een belangrijke tip: ga niet zomaar ergens heen. Zorg ervoor dat de bestemming bij je behoeften past. Niet altijd kunnen digital nomads in spé uitleggen waarom ze ergens naartoe gaan. Je kan natuurlijk op de bonnefooi een nieuwe bestemming gaan verkennen, maar bedenk je ook: je moet ook werken. Je hebt daarnaast ook nog andere behoeften. Zorg dat die bestemming daarbij past.

 

3. Zoek een eerste vorm waarin jij ‘remote‘ kunt werken
Misschien wel de belangrijkste vraag die aankomende digital nomads ons stellen: hoe kan ik onderweg geld verdienen? In onze explainer lees je over allerlei vormen van reizen en werken tegelijk die wij de afgelopen jaren zijn tegengekomen. Als je op die explainer link klikt, kun je de explainer gratis downloaden. Als je wilt proeven aan een leven als digital nomad, hoef je namelijk niet meteen in de diepte van online ondernemen te springen. Kijk naar je huidige werk: is het mogelijk een maand ‘remote‘ te werken, en in die maand tijdelijk minder uren te werken? Dit is voor veel mensen een super leuke manier om te verkennen of dat leven bij je past. Je vult vaak van tevoren in: dat vind mijn baas nooit goed, maar stel het eens voor. Je zult zien dat veel mensen geïnspireerd raken door het avontuur en er zeker aan mee willen werken als er goede afspraken worden gemaakt. Ook Steven werkte het eerste half jaar van onze eerste reisetappe gedeeltelijk voor een werkgever, op afstand. Gaandeweg ontdek je dan of je dat fijn vindt, of je er nog energie van krijgt, en wat je dan wel leuk zou vinden om te doen qua werk. Dat experimenteren is cruciaal om te komen tot een goede invulling van werk als digital nomad.

 

4. Zie het als een experiment
Wij hadden een aantal jaar geleden eens een deelnemer aan één van onze business bootcamps in Costa Rica, die na een week trainingen en meelopen met ons tot de conclusie kwam: dit is niks voor mij.. Geef mij maar de vastigheid van een baan en inkomen en een kantoor. ‘Ik moet er niet aan denken dat ik zo mijn werk moet doen.. Ik weet niet eens waar het internet snel is, of waar ik iedere keer moet wonen… Ik weet niet of ik genoeg ga verdienen iedere maand hiermee. Nee hoor, ik kom tot het inzicht dat ik houd van routines, vastigheid, voorspelbaarheid.‘ Dat kán gebeuren, deze levensstijl past niet bij iedereen. Ga dat dus ontdekken! Experimenteer.

 

5. Spreek een andere digital nomad, kies een datum en boek een ticket
Steven en ik zijn eind 2011 voor het eerst op een digital nomad etappe vertrokken (en reizen anno 2022 nog steeds ongeveer 7-8 maanden per jaar…). In het begin raakten wij ook bijna verlamd door de mogelijkheden van dit leven: hoeveel geld hebben we nodig? Waar gaan we heen? Gaat het wel lukken om op afstand geld te verdienen? En waarmee dan? Online marketing stond nog in de kinderschoenen. Pas toen we hadden afgesproken met twee mensen die een jaar als digital nomad hadden geleefd, hadden we voldoende vertrouwen dat wij dit ook konden. En toen we kort daarop een ticket boekten voor vertrek was het hek van de dam. Toen ging het snel: we hadden een doel! Alle voorbereidingen moesten af voor die datum en we vlogen erdoorheen: spullen verkopen, weggeven, huis leeg, huur opzeggen, auto verkopen, rugzak aanschaffen.

Vind je het leuk te lezen hoe wij als gezin landen op een nieuwe plek als digital nomad familie? Lees dan ons Engelstalige blog eens dat gaat over de stappen die wij zetten om goed te landen op een bestemming tijdens een digital nomad etappe. Vind je het leuk concreet stappen te zetten als digital nomad en te werken aan je eigen bedrijfsidee? Kijk dan eens naar onze video cursus Digital Nomad Secrets of download direct onze gratis explainer via het formulier hieronder!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

X