NOS-op-3-Wonderlijk-Werken-Digitale-Nomaden-Mei-2015-Diana-Vermeij-Steven-Zwerink

Digitale nomade, hoe word je dat?

Naar aanleiding van ons interview bij NOS op 3, ontvingen we de vraag of we wilden schrijven over wat een digitale nomade is en hoe je één wordt. Veel mensen wilden weten: Hoe kun je voor een onbepaalde tijd ‘betaald’ op reis?

Door onderweg genoeg geld te verdienen om desnoods jarenlang te gaan 🙂 Dat is tegenwoordig simpeler dan ooit. Je zou bepaald de eerste niet zijn. In de afgelopen tien jaar is dankzij de enorme vooruitgang van communicatietechnologie een nieuwe categorie professionele globetrotters opgestaan: de digitale nomaden. In dit artikel vertellen wij, Diana en Steven, wat je een digitale nomade maakt en hoe je begint zo’n vrije levensstijl voor jezelf te creëren.

Wat is locatie-onafhankelijk werken als een digitale nomade?
Je kunt jezelf een digitale nomade noemen als je je inkomen kunt verdienen ongeacht de locatie waar je je bevindt. Een digitale nomade reist dus terwijl hij werkt en is vaak zonder vastgestelde duur op reis en dus niet als een “normale” toerist teert op spaargeld of (vakantie)geld uit loondienst. Als digitale nomade gebruik je digitale technologieën om je werk te doen en je levensstijl te ondersteunen. In de praktijk betekent dit vaak het gebruik van het internet (al zijn er ook andere offline methoden, zoals bijvoorbeeld een kinderboek schrijven, taalles geven of je werk ruilen voor onderdak en eten).

Wil je leven als digitale nomade zul je een (vast) inkomen moeten generen (deels) via digitale technologieën. Als je dit nog niet hebt, of nog geen idee hebt wat je zou kunnen doen, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Het internet biedt talloze mogelijkheden als je werk wilt verzetten. Vele ondernemers gingen je al voor in het vinden van een manier om volledig locatie-onafhankelijk te werken en leven. Meestal zijn dit banen die men kiest om geld te verdienen om te blijven reizen. In onze ervaring zijn vooral mensen die een passie of interesse achterna jagen en daar vervolgens zo goed in worden dat ze er geld mee kunnen verdienen en hun ervaringen delen met anderen, het meest en langst succesvol (lees: gelukkig) als digitale nomade.

Maar hoe begin ik met zo’n levensstijl voor mezelf te creëren? Vier tips:

1. Sparen en een vertrekdatum kiezen
Waarom? Met een spaarpotje creëer je voor jezelf een financieel buffertje zodat je jezelf de tijd geeft op te starten, mensen te ontmoeten, een lokaal netwerk op te bouwen. Je hoeft nog niet persé geld te verdienen. De eerste vraag die mensen meestal stellen is “hoeveel geld heb je nodig voor, pak ‘m beet, een jaar reizen?”. Het antwoord is verrassend divers. Het ligt uiteraard aan je manier van reizen, de luxe van de accommodaties die je kiest en het aantal bestemmingen dat je in dat jaar wilt aandoen. Wij wilden vertrekken met een backpack, slapen in hostels of bij vrienden die we onderweg zouden ontmoeten. We wilden het niet super basic, maar wel op een beperkt budget. We stelden onszelf als doel samen 15.000 euro te sparen om een jaar te kunnen reizen en leven. Toen we 13.000 euro bijeengespaard hadden, besloten we te vertrekken, zes maanden eerder dan gepland. De tweede stap was het plannen van een concrete datum én een vlucht boeken. Natuurlijk zouden we het geen jaar volhouden met het gespaarde geld. Zo dwongen we onszelf al in het eerste jaar geld te moeten verdienen om te kunnen blijven reizen. Het spaar buffertje heeft ons een relatief makkelijke entree gegeven in het Mexicaanse ondernemersleven. Maar: rust niet op je lauweren! Zit erin alsof je geen spaargeld hebt, denk in kansen en ga af op wat je gaaf vindt om te doen. Bied aan dat je kunt helpen, vertel je verhaal, al vanaf de eerste vraag die je in je land van bestemming krijgt: ‘wat doe je precies?’ Dat is je opening naar een eerste klant.

2. Een skill ontwikkelen waar je onderweg geld mee kunt verdienen
Waarom? Aan het eind van je spaargeld, hoop je dat er nog een stuk reis overblijft of dat je wellicht zelfs jarenlang kunt reizen. In de periode dat je aan het sparen bent, besteed je je tijd aan het ontwikkelen van skills waar je onderweg wat aan hebt. Ok, klinkt goed. Maar wat kan ik dan aanbieden? Dat is de cruciale vraag die je jezelf kritisch moet gaan stellen als je een leven wilt van reizen en ondernemen. Ons advies hierbij? Laat de noodzaak om geld te moeten verdienen even los (je hebt een spaarpotje weet je nog?). Begin eens bij de eerste vraag (die we altijd in onze trainingen stellen): “Hoe ziet je dag er nu uit?” (en zet eens 🙂 of 🙁 bij de momenten uit je dag) en “Hoe ziet een dag uit je droomleven eruit?” Wat ben je dan aan het doen? Kijk daarbij even voorbij ‘op het strand onder een palmboom liggen met een biertje of cocktail’. Geloof ons: dat gaat vervelen na drie maanden. Wat zou je gaan doen op zo’n droomdag als geld er nooit meer toe zou doen? Waar trekt je hart naartoe? Wat zou je willen toevoegen? Hoe ben jij intelligent met de talenten en passies die je hebt? Wij geloven dat dáár het antwoord ligt op de vraag: welke skill kun je ontwikkelen om geld mee te verdienen vanuit die insteek? Het feit dat je waarde toevoegt aan het leven van mensen, en iets doet waar je helemaal warm van wordt, is hetgeen ervoor zorgt dat je het jaren kunt volhouden. Het antwoord is voor iedereen anders, en hoeft niet perse met een computer te zijn. De skills die wijzelf ontwikkelden vóórdat we op reis gingen in 2011? WordPress leren, de basis van css onder de knie krijgen, leren hoe Photoshop werkt in de basis, meer leren over zakelijk gebruik van sociale media. Wat we al goed konden voordat we vertrokken? Allebei hadden wij een marketing / communicatie achtergrond en hadden we ervaring opgedaan in het bedrijfsleven met innovaties naar de markt brengen, marketing strategie ontwikkelen, maar ook praktischere dingen als goede teksten schrijven, fotograferen, en het bewerken van videos. In de eerste jaren dat wij onderweg waren, hadden we veel aan de skills die we voor vertrek hadden ontwikkelt en leverde het ons opdrachten op in de landen waar we doorheen reisden. Niet alleen leverde dat geld op, maar vooral leerden we daarvan om creatief naar geld te kijken.

3. Creatief kijken naar geld
Waarom? Er zijn meerdere manieren, naast geld, om toegang te krijgen tot wat je nodig hebt. Wij ontdekten dat we onze skills kunnen ruilen voor bijna alles: eten en drinken, accommodatie, drie maanden in een hotel met eten/drinken erbij, reparaties aan onze Volkswagen bus, scuba duiken, kleding, toegang tot events, gratis meedoen met een online opleiding, ga zo maar door. Laat je niet beperken door het feit dat je weinig geld hebt. Met creativiteit, assertiviteit en doordat je waarde toevoegt met je skill(s), kom je een heel eind met erg weinig geld.

4. Zichtbaar zijn online
Waarom? Je bent onderweg, je bent niet in Nederland in je bekende netwerk, en nieuwe klanten vinden is niet makkelijk vanuit het buitenland. Als je eenmaal een skill (of set aan skills) hebt bedacht die je onderweg zou kunnen aanbieden, is de volgende stap daar een zichtbaar aanbod van te maken. Zodra je gaat reizen, zul je merken dat mede-reizigers vragen om je ‘Facebook’ of ‘Insta’. Raak je echt in gesprek, zullen mensen je verhaal erg interessant vinden en altijd wel iemand kennen die geïnteresseerd is in je skills. Maak gebruik van dat via-via netwerk, het zal je onderweg werk bezorgen. Hoe dan? Zorg dat je een goede website hebt waar je verhaal op staat, je skills omschreven staat, hoe je graag werkt (sta je bijvoorbeeld open om je skills te ruilen voor onderdak/eten?) en een aantal voorbeelden van je werk.

Ja! Dit wil ik ook!
Lijkt het je wat om zelf aan de slag te gaan om een digitale nomade levensstijl voor jezelf te creëren? Voel je dat je wel een beetje hulp hierbij kunt gebruiken? Hulp in de vorm van kennis, netwerk en slimme vragen? We maakten speciaal voor deze groep een hele vette training: Digital Nomad Worden, concreet aan de slag gaat met het opbouwen van jouw bestaan als digitale nomade.

Wil je meer reisverhalen lezen van ons gezin? Kijk dan eens op ons persoonlijke reisblog The Wide Open Road.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.