Digitale nomade is geen beroep

In dit blog willen we graag een veelgestelde vraag bespreken die mensen ons stellen via de email en tijdens onze trainingen: wat is een digitale nomade precies? Is het een beroep? Kun je ervoor studeren? En dus een diploma in behalen? Kan iedereen het worden? En zo ja hoe dan?

Al deze vragen kun je namelijk in een keer beantwoorden: ‘digitale nomade’ is geen beroep, het is een levensstijl. Een levensstijl waarin de beoefenaars van deze levensstijl ervoor kiezen om zoveel mogelijk locatie-onafhankelijk en met behulp van digitale tools in hun levensonderhoud te voorzien en het leven in te richten op hun voorwaarden. De invulling van deze levensstijl is echter voor iedereen anders. Beroepen die een levensstijl als digitale nomade mogelijk maken zijn bijvoorbeeld website bouwers, schrijvers, fotograven, ondernemers, bloggers, leraren, coaches, virtueel assistent en nog veel meer. Omdat het echter wat gecompliceerder is om deze beroepen uit te oefenen op een locatie onafhankelijke-manier vraagt dit om een bepaalde levensstijl. En een levensstijl is geen beroep en dus kun je er niet voor studeren, je kunt je er gelukkig wel op voorbereiden. Je kunt er geen diploma in halen, en tegelijkertijd kun je er wel succesvol in zijn. Niemand kan het ‘worden’, wel kan iedereen het doen. 

De Digital Nomad levensstijl
Diana en ik (Steven) zijn eind 2011 vertrokken alsdigitale nomaden: we reizen de wereld rond (vooral door Mexico en Centraal-Amerika) met onze computers en onze backpacks, onze drang en droom tot reizen voor onbepaalde tijd en onze zoektocht naar mooie projecten voor een met mensen in zowel Nederland als de landen waar we doorheen reizen. In de tussentijd is er veel veranderd en is er een heuse Digital Nomad hype ontstaan. (even voor de helderheid, we claimen niet het woord ‘digital nomad’ te hebben uitgevonden, we hebben het slechts als toepasselijke projectnaam gekozen voor onze reisplannen destijds). Er is een steeds groter wordende groep mensen die leeft als digitale nomaden. Wat zij uiteindelijk voor werk gaan doen doen is voor ieder persoon verschillend. De reis die zij echter afleggen (en dan bedoelen we de reis van binnen) is voor bijna alle digitale nomaden dezelfde. We hebben dit ontdekt door eerst kritisch naar onszelf en onze verandering van levensstijl te kijken en vervolgens ook naar die van mensen om ons heen en de mensen waar we mee werken tijdens onze trainingen. Er zijn een aantal basisthema’s en basisvragen die ten grondslag liggen aan deze verandering. De zoektocht naar de antwoorden op deze vragen en thema’s gaat verder dan de digital nomad levensstijl en toen we dit ontdekten hebben we dan ook besloten om Wonderlijk Werken op te richen.

Wonderlijk Werken
Wonderlijk Werken is het platform geworden waar we mensen proberen mee te nemen op de reis door onszelf. En vooral de nieuwe kijk op tijd, geld, werk en bezit die deze nieuwe levensstijl als digitale nomaden bij ons, en bij de vele deelnemers uit onze trainingen, de laatste jaren heeft losgemaakt. We zijn namelijk erg dankbaar (en stiekem ook best wel een beetje trots) dat we de afgelopen jaren met bijna honderd mensen hebben mogen werken die op zoek waren naar een nieuwe levensstijl voor zichzelf. En dan bedoelen we niet dat ze wilden afvallen, meer wilden sporten of graag een andere baan wilden, alhoewel al deze zaken wel vaak terug komen in onze trainingen. Deze mensen kwamen bijna allemaal bij ons met een diepere vraag: 

Kan mijn leven ook anders? Ik wil dat mijn dagen er anders uit gaan zien. Niet alleen mijn werk(week) of mijn eten maar mijn hele levensstijl. Ik wil graag een nieuwe richting geven aan mijn leven en dat kon wel eens betekenen dat ik van het gebaande af moet gaan. Kunnen jullie me daarbij helpen?

Omdat reizen, locatie-onafhankelijk werken en het internet bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, lonkt het bestaan als digitale nomade dan ook voor een groot deel van deze groep. De afgelopen jaren hebben wij bankiers, huisvrouwen, ondernemers, sales- en accountmanagers, schrijvers, dataspecialisten, coaches, onderwijzers, mensen uit de WW, receptionistes en nog vele anderen hun leven meer naar hun hand zien zetten. Zijn ze allemaal gaan leven als digitale nomaden? Wel veel maar niet allemaal. Sommigen kwamen erachter dat de vervulling of uitdaging die ze zochten niet in het digitale nomaden bestaan lag, maar in het radicaal veranderen van een aantal basiselementen in hun dagelijks leven. Wel hebben ze allemaal het heft in eigen handen genomen. We hebben dat heft in eigen handen nemen ooit voor de gein Wonderlijk Werken gedoopt en deze mensen dus Wonderlijke Werkers. En ben je nieuwsgierig geworden naar de veranderverhalen achter hun nieuwe levensstijl? Een aantal ervan staan hier

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

X