Digitale nomade is geen beroep

In dit blog willen we graag een veelgestelde vraag bespreken die mensen ons stellen via de email en tijdens onze trainingen: wat is een digitale nomade precies? Is het een beroep? Kun je ervoor studeren? En dus een diploma in behalen? Kan iedereen het worden? En zo ja hoe dan?

Al deze vragen kun je namelijk in een keer beantwoorden: ‘digitale nomade’ is geen beroep, het is een manier van werken, een manier van leven. Het is een levensstijl waarin de beoefenaars ervan ervoor kiezen om zoveel mogelijk locatie-onafhankelijk en met behulp van digitale tools in hun levensonderhoud te voorzien en het leven in te richten op hun voorwaarden.

De invulling van deze levensstijl is uiteraard voor iedereen anders. Voor de hand liggende beroepen die je onderweg kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld websitebouwers, schrijvers, fotografen, bloggers/vloggers, (yoga) docenten, coaches op allerlei gebied, virtueel assistenten en nog veel meer. Eigenlijk kun je ieder kennis gebied waarin je excelleert omzetten in een dienst: er een programma van maken dat mensen bij je afnemen. 

De Digital Nomad levensstijl
Diana en ik (Steven) zijn eind 2011 vertrokken als digitale nomaden: we reizen de wereld rond (vooral door Mexico en Centraal-Amerika) met onze computers en onze backpacks, onze drang en droom tot reizen voor onbepaalde tijd en onze zoektocht naar mooie projecten voor een met mensen in zowel Nederland als de landen waar we doorheen reizen. In de tussentijd is er veel veranderd en is er een heuse Digital Nomad hype ontstaan. Steeds meer en meer mensen kunnen en willen op afstand werken. Niet persé terwijl ze op reis zijn maar het idee dat je ook buiten kantoor kunt werken, dat heeft zo rond 2020 een echte vlucht genomen. Daardoor is er een steeds groter wordende groep mensen die leeft als digitale nomade. Wat zij uiteindelijk voor werk gaan doen doen is voor ieder persoon verschillend. De reis die zij afleggen (en dan bedoelen we de reis van binnen) is voor bijna alle digitale nomaden dezelfde. We hebben dit ontdekt door eerst kritisch naar onszelf en onze verandering van levensstijl te kijken en vervolgens ook naar die van mensen om ons heen en de mensen waar we mee werken tijdens onze trainingen. Er zijn een aantal basisthema’s en basisvragen die ten grondslag liggen aan deze verandering. De zoektocht naar de antwoorden op deze vragen en thema’s gaat verder dan de digital nomad levensstijl en toen we dit ontdekten hebben we dan ook besloten om Wonderlijk Werken op te richen.

Wonderlijk Werken
Wonderlijk Werken is het platform geworden waar we mensen proberen mee te nemen op de reis op weg naar leven buiten ‘het systeem’ zo je wilt. of misschien beter: een reis op weg naar je eigen systeem, een manier van leven en werken waarin JIJ het beste tot je recht komt.  Je definitie van succes hoeft niet perse hetzelfde te zijn als die van de mensen om je heen. Wijzelf en veel van onze klanten vroegen zich af: waarom zo hard werken voor de hypotheek van een huis waar je bijna nooit bent? Waarom ‘moet’ je op 1 plek wonen als je van reizen en avontuur houdt? Waarom naar een school gaan als de wereld je klaslokaal kan zijn?

We zijn erg dankbaar (en stiekem ook best wel een beetje trots) dat we de afgelopen jaren met honderden mensen hebben mogen werken die op zoek waren naar een nieuwe levensstijl voor zichzelf. En dan bedoelen we niet dat ze wilden afvallen, meer wilden sporten of graag een andere baan wilden, alhoewel al deze zaken wel vaak terug komen in onze trainingen. Deze mensen kwamen bijna allemaal bij ons met een a andere vraag: 

Kan mijn leven ook anders? Ik wil dat mijn dagen er anders uit gaan zien. Niet alleen mijn werk(week) of hoe ik rondkom, maar mijn hele levensstijl. Ik wil graag een nieuwe richting geven aan mijn leven en dat kon wel eens betekenen dat ik van het gebaande af moet gaan. Kunnen jullie me daarbij helpen?

We weten als geen ander hoe moeilijk het is om de eerste stap te zetten, om in beweging, in actie te komen. Daarom hebben we een overzichtelijke online training gemaakt waar al onze kennis van de afgelopen tien jaar reizend ondernemen in te vinden is. Het is video gebaseerd en Diana neemt je op een prettige, laagdrempelige manier bij de hand om je belangrijke levensstijl vragen te laten beantwoorden. In de online cursus Digital Nomad Secrets bedenk je een bedrijfsidee. Een echte eerste stap dus om het anders te gaan doen.

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.