Doe je horloge af, voordat het te laat is

Tijd is een vreemd iets. Het is niet tastbaar en toch heel erg voelbaar. We zijn te laat, te vroeg of juist precies ‘op tijd’. Je hebt soms teveel, vaak te weinig en hierdoor eigenlijk nooit genoeg tijd. Onze kalenders zijn zijn vaak op het kwartier of soms zelfs op de minuut gepland. We kijken de hele dag op ons horloge en dat is logisch want waar zouden we zijn zonder de harde afspraken die tijd met zich meebrengt, toch?

Na bijna vier jaar locatie-onafhankelijk werken en reizen door Inda, Mexico en Midden-Amerika hebben wij geleerd dat tijd ook een hele andere betekenis kan hebben. Dat je er zelfs heel bewust voor kunt kiezen dat tijd niet bestaat. Of er juist voor kiezen dat tijd wel bestaat en dat je er voortaan precies genoeg van hebt. Tijd voor elkaar. Tijd om te genieten. Tijd om in het moment te zijn.  Mede door de Latijns-Amerikaanse cultuur maar ook doordat we dankzij onze levensstijlkeuzes de laatste jaren los leven van locatie en tijd kwamen we tot een aantal inzichten die er voor hebben gezorgd dat we onze horloges hebben afgedaan en nooit meer om gaan doen. We zullen drie grappige en hopelijk leerzame inzichten met je delen.

1. Er is geen verschil tussen week en weekend
Een leeuw heeft geen weekend. Dieren hebben geen weekend. Eigenlijk heeft niets of niemand ter wereld een indeling van week of weekend zoals de mens die heeft. Weekdagen en weekend zijn menselijke uitvindingen. Wij, de mensen, hebben ooit besloten dat een week zeven dagen heeft waarvan er twee weekend heten en dat dit onze vrije dagen zijn. Dit is in de loop der jaren zo gewoon geworden dat we allemaal niet beter weten: een week heeft nou eenmaal zeven dagen toch? Maar waarom zouden we morgen niet kunnen besluiten allemaal slechts twee dagen te werken en zes dagen weekend te hebben, of besluiten om vier uur per dag te werken en daardoor niet echt een weekend nodig te hebben (iets wat al veel mensen met wie wij werken aan het doen zijn)? Wij hebben de laatste vier jaar los geleefd van week en weekend. Iedere dag is een feestje en iedere dag werken we een paar uurtjes (en soms een paar uurtjes meer als we goede zin hebben) aan zaken die, zo vinden we zelf, nuttig en leuk zijn. De kern van dit punt is: jij kunt bepalen hoe je tijd noemt, definieert en hoe je ernaar wilt kijken. Zeker als zelfstandig ondernemer is het makkelijker om je los te weken van het begrip tijd dat bijna de hele samenleving nog hanteert en je eigen definitie te creëren. Wil je een leuk boek lezen over tijd en het ontstaan ervan? Lees dan zeker The Time Keeper van Mitch Alborn

2. Neem voldoende tijd om goed te slapen
‘Bel ik je wakker?? Het is maandagochtend kwart voor elf!’ zegt mijn broertje tegen me. En inderdaad hij belde me wakker. Toen ik ooit voor mijzelf mijn ideale dag aan het ontwerpen was stond er in mijn top tien: “zelf weten hoe laat ik naar bed ga en wakker wordt”. Ik houd nou eenmaal van uitslapen en mijn werk stelt mij in staat om zelf te bepalen waar en wanneer ik wil werken. In dit specifieke geval van mijn broertje had ik op de zondagavond van elf tot drie uur ’s nachts gewerkt en ik had mijn slaap gewoon nodig (en verdiend, maar dat doet er niet eens toe). Dat je beter op je eigen biologische klok kunt werken en leren is een thema dat de laatste jaren steeds nadrukkelijker onderzocht wordt. Wie heeft er bepaald de werknemers het productiefst zijn van 9-17? Of dat kinderen het beste leren van van 8.30 – 15.00? We willen je van harte aanraden om eens te spelen met je slaappatroon. Doe eens een dutje overdag of begin (als het kan) eens een uurtje later. Bij leven en werken op jouw voorwaarden hoort ook een gezond slaappatroon dat past bij jou levensstijl. (p.s. het is nu 4.15 terwijl ik dit blogje af zit te maken, morgen slaap ik lekker uit).

3. Tijd is het grootste cadeau aan jezelf
Hoe lekker is het als een afspraak onverwacht niet door gaat? Een klant die afzegt of gewoon een willekeurige afspraak die ineens niet doorgaat? Je hebt een cadeautje gekregen. Een leeg gat in je agenda. Van een uur!! Een cadeautje dat je helemaal zelf mag besteden. Een cadeautje dat je beter niet meteen weer vol stopt met een volgende afspraak. Nee, dit is een uurtje ‘me-time’, oftewel tijd voor jezelf, dat je onverwachts hebt gekregen. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het leuke van tijd is namelijk dat je het helemaal zelf mag bepalen. Je mag zelf bepalen hoe jet het inricht maar ook hoe bewust je ermee omgaat.Jij bepaalt zelf hoe je agenda eruit ziet -als dat niet zo is zit je sowieso op een verkeerde plek maar daar gaat dit blog niet over. Je kunt vanaf vandaag besluiten om de mooie dingen in je leven allemaal heel bewust mee te maken. Om even stil te staan om het moment dat ze zich afspelen. Even drie keer extra ademhalen en alles om je heen extra in je opnemen. Even bewust de tijd nemen om van het leven, en vooral de kleine dingen in het leven, te genieten. Dit is het grootse cadeau aan jezelf. Bouw dus dagelijks zo’n uur in. Verzin desnoods een klant of een afspraak die niet doorging en neem die tijd. Geef jezelf dat cadeau! En je zult zien dat uurtje smaakt naar meer!

Voordelen van leven zonder horloge en tijd
Wat de grote voordelen zijn van leven zonder horloge en dus eigenlijk los van tijd? We zijn minder gestrest (zeg maar rustig helemaal niet gestrest), we leven veel meer in het moment en maken bewuste keuzes over wat we doen met onze tijd los van patronen of verwachtingen van anderen of onze kalenders en als we al plannen plannen we zoveel mogelijk leuke en zo min mogelijk in het voren. We hebben echter ook gezien dat de moeilijkheid van verandering van patronen is dat het steeds lastiger wordt naarmate je langer wacht.. Mensen veranderen vaak minder snel op latere leeftijd of als ze iets al heel lang doen. Ik heb, terwijl wij bijna een jaar woonden op een tropisch eiland, nog een tijd lang (nu gelukkig niet meer) last gehad van een knagend gevoel op zondagavond dat ik ‘de week nog niet gepland had’. hoe bizar is dat? We hadden geen dagen, weken of uren. We leefden met de zon, de zee en de maan. Tijd bestond niet voor ons en toch werd ik nagejaagd door de plandrift uit mijn eerdere leven. Bij mij duurde het echt jaren voordat ik meer en meer los kon komen van tijd. Aarzel dus niet te lang en doe je horloge af voordat het te laat is..

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.