Het nieuwe normaal

Een nieuw normaal

Een nieuw normaal brak voor ons aan in 2012 toen we voor het eerst vertrokken op reis in een leven als digitale nomade. Niemand die onze dagen indeelde, bepaalde waar we aan moesten werken of hoe we geld moesten verdienen. In dit blog delen we een gaaf verhaal uit ons leven als reizende ondernemers en hopen dat het een inspiratie voor je is om ook op die manier naar je eigen nieuwe normaal te kijken. 

‘Shit’ zeg ik tegen Diana ‘er staat nog maar 125 euro op al onze rekeningen samen, wat gaan we doen??‘ Het is september tijdens het eerste jaar van onze wereldreis en we hebben een creditcard afschrift ‘even‘ over het hoofd gezien. Onze totale geldvoorraad is niet meer dan honderd vijfentwintig euro! Zelfs voor een land als Mexico is dat niet erg veel. Moeten we naar huis? Is dit het einde van onze reis? Hebben we gefaald? Al dit soort gedachten schieten direct door ons hoofd.

Het is de eerste keer dat ons dit gebeurt en even weten we allebei niet wat we moeten doen. Automatisch doen we wat we sindsdien altijd doen in dit soort situaties: we zetten een sterke bak koffie en gaan tegenover elkaar zitten om mogelijke oplossingen voor deze uitdaging te bedenken. De eerste ideeën (de camera verkopen, etc) schrappen we nog voordat ze zijn uitgesproken: we moeten toch iets anders kunnen regelen? Vrij snel neemt onze ondernemersgeest het voortouw en komen we met allerlei creatieve ideeën, een proces waar we enorm van genieten.

Wat kunnen we doen? We moeten ergens slapen. Kunnen we niet gewoon gratis blijven waar we nu zijn? We staan met ons busje op een prachtige camping in het zuiden Mexico. De eigenaar van de camping, Julio, is een leuke vent en zijn website is verschrikkelijk oud. We besluiten om hem later die dag een voorstel te doen voor een ruildeal: een nieuwe website in ruil voor gratis verblijf. Zou dat werken in Mexico? Dezelfde middag zitten we met Julio en hij vindt het voorstel te gek! We mogen gratis drie maanden blijven als we willen. Drie maanden! Dat is langer dan we hadden verwacht! Nu onze grootste en duurste zorg is weggenomen kunnen we weer kijken naar manieren waarop we geld kunnen verdienen om eten te kopen. Vrij snel vinden we een gaaf project voor een klant in Nederland en binnen een dag is onze uitdaging de grootste energie gever geworden die we in tijden hebben gehad.

Vooral de ruildeal met Julio laat ons een nieuwe manier zien van zaken doen. Ruilhandel in Mexico blijkt een perfecte stijl voor ons: we hebben sinds die middag (al anderhalf jaar) nooit meer betaald voor ons verblijf in Mexico, altijd hebben we onze talenten en kennis geruild voor de meest prachtige plekken om te slapen, vaak zat er zelfs eten bij in. Hierdoor denken we nog vaak aan die dag in september waarop het allemaal begon. Het is vreemd hoe creatief je kunt worden als de omstandigheden veranderen. We zijn erachter gekomen dat we stiekem zelfs een beetje zijn gaan houden van dat gevoel: leven met (financiële) onzekerheid, niet meer afhankelijk zijn van geld en creatiever dan ooit. Onlangs hebben we eenzelfde ruildeal gemaakt maar dan voor een vlucht naar India en een volledig betaald verblijf in ruil voor een nieuwe website, fotografie en videobewerking, wie had ooit gedacht dat je ook zo over de wereld kunt reizen?

Waar we ooit dachten dat het ‘normaal‘ was om voor geld te werken of dat het ‘normaal‘ was om altijd voldoende geld op je rekening te hebben. Door deze ervaring hebben we kennis gemaakt met een nieuw normaal. Een nieuw normaal dat we nooit ontdekt hadden als we niet op die middag in september buiten onze comfort zone waren gegaan. Sinds die middag heeft onze rekening nog vaak ruim onder de driehonderd euro gestaan, een bedrag waar we vroeger bang van zouden worden, maar nu denken we: het is nog lang geen honderd vijfentwintig euro en voelen we ons comfortabel in dit nieuwe normaal.

Hoe relevant is de vraag anno nu om na te denken over een nieuw normaal? Ontzettend relevant en belangrijk! Ons lifestyle design programma staat in het teken van het ontwerpen van dat nieuwe normaal.

Je kan teruggaan naar de tekentafel als je wilt. Waarom? Om een andere manier van leven te ontwerpen: een andere manier van werken, geld verdienen en meer leven op jouw voorwaarden voor jezelf uit te tekenen. Net als wij voor onszelf deden in 2012. Hopelijk inspireert dit voorbeeld je om eens naar je eigen leven te kijken en eens uit je comfort zone te kruipen. We helpen je graag! 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.