eigen onderneming starten

De vijf magische ingrediënten om een eigen onderneming te starten

Een eigen onderneming starten is voor veel mensen een uitdaging. Of je nou een baan hebt, thuis op de bank zit na ontslag of burn out of net klaar bent met studeren, vaak heb je een tekort aan een van de bekende drie: tijd, geld of energie (of misschien wel een combinatie van alledrie). Naast een drukke baan (die wel zorgt voor genoeg geld) is het bijvoorbeeld lastig tijd en energie vinden om je plannen van de grond te krijgen. Net afgestudeerd en vol van energie is het vinden van geld juist een grote opgaaf. En op de bank na ontslag of burn out met tijd te over is het vinden van energie en geld weer een grote uitdaging.

Wat als er nou een magische mix bestaat om snel en efficiënt jouw bedrijfsidee te testen? Zodat jij je baan op kunt zeggen, nooit aan een baan hoeft te beginnen of weer van de bank af komt? Gelukkig is die er. Let op: we beloven geen gouden formule op weg naar succes maar naar een manier om snel te testen of jouw idee misschien wel klaar is om een bedrijf omheen te bouwen. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Lees verder!

De afgelopen jaren hebben wij namelijk zelf diverse grotere en kleinere bedrijven gestart of helpen met opstarten. In dit blog vatten we kort vijf punten samen waarvan wij denken dat ze aan de basis staan van een succesvolle onderneming. We zullen ze kort toelichten met voorbeelden uit onze eigen koker.

1. Zoek vooral in de hoek van dingen die je nu al goed kunt of die je leuk vindt
Dit is misschien een open deur maar je kunt geen gezond bedrijf creëeren als jij er al niet warm van wordt. Zoek dus inspiratie en prikkels voor jouw bedrijf in de hoek van onderwerpen die jouw interesse hebben. Hierdoor zorg je dat er goeie energie gaat stromen. En die energie ga je nodig hebben om dit toch al spannende pad van ondernemen vol te kunnen houden.

Wij hebben zelf geleerd om te kijken daar waar we passie voor hebben en wakker van liggen. Een voorbeeld uit eigen doos: wij hadden allebei een gezonden passie voor het web toen we besloten om eens een website voor een eigen bedrijsidee in de zorg te maken. Uiteindelijk is het bedrijfsidee voor de zorg er wel gekomen maar gedurende het proces ontdekten wij dat we het maken van websites juist heel gaaf vonden en dat werd uiteindelijk de start van ons reizende bedrijf. Zo konden we een eigen onderneming starten nog voordat we vertrokken op reis.

2. Creëer waarde voor anderen
Idealiter begin je een bedrijf gebaseerd op vragen van anderen. Vaak zijn deze vragen gemakkelijk te herkennen, ze beginnen namelijk met ‘kun jij ook niet eens voor mij…’ of ‘jij weet nogal veel van…. wil je mij ook niet eens….’ of nog beter ‘als jij X voor mij zou doen, hoeveel zou dat dan kosten?’. Een eigen onderneming starten begint met het stellen van dergelijke vragen. Als je die vragen nog niet echt krijgt kun je zelf eens testen door je dienst of plan aan iemand aan te bieden. Afhankelijke van de reactie ontdek je snel genoeg of iets waarde heeft ja of nee. Tijdens ons eerste jaar op reis met ons bedrijfje kregen we steeds meer vragen van mensen in Nederland die wilden weten hoe we dat nou toch deden, dat ondernemen op afstand. Mensen bleven ons maar mailen en vragen stellen. Dit liep zo uit se hand dat we besloten om onze eigen website te maken en daar de vragen in blogvorm te beantwoorden. Het resultaat was deze website (en dit bedrijf) Wonderlijk Werken.

Door iets te gaan doen dat je leuk vindt en waarde heeft voor anderen heb je een belangrijke stap gezet. Dit is de basis om door te kunnen gaan naar de volgende stap: kijken of jouw idee in de praktijk ook werkt.

3. Kijk of het werkt
Negen van de tien keer pakt het resultaat van een idee in de praktijk anders uit dan verwacht. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk test of jouw idee werkt. En met ‘werkt’ bedoelen we hier mee niet alleen of je er geld mee kunt verdienen maar ook of iemand er wat aan heeft en of jij het daadwerkelijk leuk vind om te doen. Heb je bijvoorbeeld een simpel idee zoals tondeuses verkopen via internet, zorg dan dat je zo snel mogelijk een of twee tondeuses verkoopt voordat je een website gaat bouwen. Zo leer je samen met je eerste klanten wat zij ervan vinden en ook hoe jij het vindt.

4. Willen mensen ervoor betalen?
Als je iets hebt gevonden dat je leuk vind om te doen en dat ook nog eens echt waarde heeft voor je klanten is de volgende belangrijke vraag natuurlijk: willen mensen er (genoeg) voor betalen? Dit is vaak een lastige en spannende stap. Veel mensen met wie wij werken weten waar ze goed in zijn en mensen zijn ze ook vaak dankbaar voor wat ze leveren maar geld vragen voor wat je doet is toch lastig. Een tip die wij dan ook altijd geven is: vraag mensen om een donatie na afloop (als het een dienst betreft) of vraag om een geschikte prijs als mensen een product (zoals de tondeuse) een tijdje kunnen proberen. Wij stonden voor de uitdaging om te bepalen hoeveel een uurtje Skypen met ons moest kosten. We werden op een gegeven moment namelijk zo druk met alle e-mails en Skype gesprekken dat we wel een prijs moesten gaan vragen. En hoeveel is een uurtje met Steven en Diana dan waard? We hebben toen aan tien mensen een donatie gevraagd en de prijs is nu vastgesteld op 60 euro. Doordat we dit gevalideerd hadden bij deze eerste tien ‘klanten‘ voelde het een stuk minder eng om geld te vragen voor onze dienst.

5. Hou het klein en simpel
Je hebt vast wel gezien dat software en andere diensten vaak in versies komen. Wat leuk is om je te realiseren is dat de bedenker van een bepaalde app of dienst vaak iets heel complex in gedachten heeft. Een app of platform met heel gebruikers en functionaliteiten. Je kunt echter niet in een keer versie 10.0 lanceren van je product. Versie 10.0 is namelijk het resultaat van 100×0.1 versie verbeteringen. Ons advies is dan ook: maak versie 10.0 je doel maar begin met versie 0.1 om ze snel mogelijk te testen of jouw idee werkt en waarde heeft voor een ander, of je er energie van krijgt en of iemand er voor wil betalen. Is dat het geval? Dan ben je klaar voor de volgende stap en begint het echte ondernemen! Zo maakten wij een eerste 0.1 website versie voor ons verhuurbedrijf van Volkswagen busjes in Midden Amerika, genaamd The Wide Open Road.

Hopelijk haal je inspiratie en prikkels uit dit bericht. Heb je vragen of wil meer weten over ondernemen? Stuur ons dan een berichtje via de contact pagina

We schreven eerder over een eigen onderneming starten op ons blog. Veel van onze lezers zoeken naar inspiratie om samen met hun partner een bedrijf te beginnen en zoeken dan niet naar informatie over de beste juridische constructie maar meer naar een bedrijfsidee waarin je allebei kunt schitteren. Ook heb je wellicht het boek weleens gelezen van Tim Ferris over de ‘four hour workweek‘ en slechts vier uur werken in de week. Voor veel mensen is dat één van de voordelen van een eigen onderneming starten: uiteindelijk minder werken. Maar zó weinig, dat is ons in ons ondernemersleven (nog) niet gelukt. Vier uur per dag wel, het vormt de basis voor onze dagen als ondernemers. Lees er meer over een eigen onderneming starten en uiteindelijk werkdagen van vier uur maken in dit blog. We maakten een vet ondernemersprogramma, speciaal voor mensen die zoeken naar een leuke manier om een bedrijfsidee te bedenken en daarvandaan een bedrijf op te zetten. Neem gerust eens een kijkje op deze pagina.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.