Financieel onafhankelijk worden: onze strategie

Financieel onafhankelijk? En de hele dag zo met je kinderen in een hangmat hangen…?

Ja. Dat willen we allemaal wel. Niet meer hoeven werken als je dat niet wilt en tóch kunnen leven.

Maar hoe kom je daar? We vertellen in dit blog meer over onze eigen financiële vrijheid, over wat dat kost en hoe je het voor jezelf creëert. We hebben het in dit blog over helemaal financieel onafhankelijk worden en hoe wij dit hopen te bereiken. We vertellen meer over (bijna) passief inkomen en hoe dit (bij ons) zorgt voor een stabiel inkomen, zonder dat je er (veel) uren aan kwijt bent. En tenslotte delen we een tip met je om financieel vrijer te worden door je te concentreren op winst maken en anders kijken naar je kosten.
 

Financieel onafhankelijk worden


Als je een groot deel van de dag met je kinderen in een hangmat kunt hangen, waar maak je je dan nog zorgen over? Ja, waar maken we ons zorgen over…? Eigenlijk over niet zo heel veel, maar er valt altijd nog wat te verbeteren nietwaar?
 
We voelen ons financieel best vrij en zijn onderweg om financieel onafhankelijk te worden. En dan niet in de zin van heel veel geld op de bankrekening maar (bijna) geen ‘cost of living‘ te hebben. Ook willen we vermogen opbouwen, in de zin van beleggingen en vastgoed. Deze dingen samen zorgen voor financiële onafhankelijkheid, althans dat vinden wij. Het leek ons in ieder geval interessant om te vertellen over deze financiële reis naar meer vrijheid, want daar kwamen we niet vanzelf.
 

Financiële vrijheid


Die hangmat staat in dit blog symbool voor onze financiële vrijheid. Iets waar we best trots op zijn! De afgelopen 10 jaar hebben we volop kunnen reizen en (heel) veel tijd met elkaar en onze kinderen kunnen doorbrengen. Die vrijheid hebben we de afgelopen jaren stap voor stap voor onszelf gecreëerd. Lichter leven: minder financiële verplichtingen zoals dure huur of hypotheek, minder abonnementen waar we eigenlijk ook zonder konden (daag Netflix..), minder bezit dat geld slurpt, überhaupt minder bezitten.
 
Op deze manier werd de druk om (veel) geld te móéten verdienen steeds kleiner.
 
We weten uit ervaring dat er ook nadelen zitten aan de keuzes die je moet maken om financieel vrijer te worden. Door onze carrière bij een grote multinational aan de wilgen te hangen, te gaan ondernemen, alles te verkopen en op reis te gaan met als doel zoveel mogelijk tijd aan onszelf en het reizen besteden, daarmee sluit je een weg af. Een hypotheek zul je niet meer krijgen als je leeft zoals wij leven. Een groot huis zullen wij dus ook nooit in wonen en een mooie grote auto voor de deur zal bij ons ook niet snel gebeuren.
 
Financiële vrijheid begint bij je eigen definitie: wanneer ben jij financieel vrij? En wat zijn de consequenties van de keuzes die je daarvoor moet maken? In ons geval wilden wij financieel vrij zijn in de zin dat we overal naartoe konden reizen als we dat wilden, als we onderweg konden werken en daarmee genoeg geld konden verdienen om in ons levensonderhoud te voorzien. Wat wij wilden hebben was niet geld maar tijd.

Winst uit onderneming


Alle tijd op de wereld hebben, is sinds 2011 onze realiteit. Winst uit onderneming heeft voor ons altijd gezeten in het hebben van tijd en niet om een ton omzet. Hoewel dat natuurlijk ook erg fijn zou zijn, financieel gezien, was (en is) onze diepe wens om zo veel mogelijk met onze kinderen te zijn, om hen de wereld te laten zien als ze nog jong zijn en regelmatig, zeg ieder half jaar tijdens een reisetappe, een mini pensioen op te nemen.
 
We besloten in de jaren dat de kinderen jong zijn, niet meer dan 15 uur per week te werken en niet te werken als ze wakker zijn. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op ons inkomen, dat is een stuk beperkter dan als we wel ‘gewoon‘ 40 uur in de week zouden werken. Deze tijd is onze winst uit onderneming en is de afgelopen tien jaar onze manier geweest om financieel vrijer te worden.

Vastgoed


We hadden altijd precies genoeg inkomen om onze reizen van te betalen, te kopen wat we nodig hadden en om te ervaren wat we graag wilden ervaren. Er bleef echter niks over om te sparen. Ondertussen gaven we veel geld uit aan accommodatie (zowel op reis als in Nederland, en helemaal nu we in Nederland een winterverblijf huren). Kijkend naar onze hoogste kostenpost, realiseerden we dat we ruim 13000 euro per jaar uitgeven aan het huren van accommodatie. Geld dat zorgt voor een mega-gaaf verblijf van een paar maanden op een plek waar je normaal gesproken twee weken op vakantie kunt. Geld dat zorgt voor maximale flexibiliteit: we zitten nergens aan vast. De andere kant van die medaille is dat je ook niets opbouwt.
 
Alhoewel, in ons geval is dat niet helemaal waar. Diana bezit al jaren een appartement in hartje Maastricht dat verhuurd wordt en voor een mooie spaarpot zorgt. We bouwen dus wel wat op door vastgoed te verhuren, maar kunnen daar niet van leven. Ook is de winst uit onderneming(en) niet hoog genoeg om een tweede hypotheek af te sluiten, of de huidige hypotheek te verhogen om een (tweede) pand te kopen waar we zelf in kunnen wonen en kunnen verhuren als we er niet zijn. Deze vastgoed-verhuren-voor-inkomen vlieger gaat voor ons (helaas) niet op.

Verhuren waar je woont


We realiseerden ons dat een grote stap naar financieel onafhankelijk worden lag in onze vaste woonlasten. Alles is relatief he, want wat een ongelofelijk luxe probleem is dit om te hebben… Wij wilden dit aanvliegen door een kleine woonruimte te zoeken, die we met eigen geld kunnen kopen, waar we zomer en winter in kunnen wonen, dat aan onze voorwaarden voldoet en dat we kunnen verhuren als we er niet zijn. En nog goed te verkopen is als we besluiten elders neer te strijken. Inmiddels hebben we na een zoektocht van maanden langs tiny-houses, chalets en caravans ons oog laten vallen op een bungalow van 48m2. Dit huisje wordt sleutel klaar opgeleverd en kost 20.000 euro. Dit kopen we met eigen geld en plaatsen we op de plek waar nu onze stacaravan staat, op een camping waar we een jaarplaats hebben.
 
En als je weleens een fysieke training bij ons gevolgd hebt, weet je wat een fijne plek dit is. Door deze aankoop reduceren we onze woonlasten (inclusief G/W/L) naar 225 euro per maand én kunnen we het huisje verhuren als we er niet zijn. Met het inkomen uit verhuur verdienen we onze maandelijkse lasten terug en kunnen we ons onderkomen in het buitenland betalen als we op reis zijn. Dat mes snijdt enorm aan twee kanten en we kunnen niet wachten tot we ons stekkie kunnen betrekken volgend jaar, hopelijk nog voor de zomer. Dit is voor ons nog een grote stap om vrijer te worden en uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden: 225 euro woonlasten is wel op te vangen, in wat voor situatie je ook terecht komt. Het maakt ons ontzettend veel weerbaarder.

Passief inkomen (nou ja bijna..)


Een andere manier om financieel vrijer te worden, is door je inkomsten niet meer te koppelen aan het aantal uren dat je werkt. Veel ondernemers bereiken dit met een online training, of als hun website genoeg bezoekers heeft, met affiliate marketing of betaalde advertenties of content op hun site te plaatsen of door te beleggen. Voor die laatste optie, hebben we de afgelopen jaren niet genoeg geld ‘over’ gehad en zijn we pas dit jaar (2020) begonnen met beleggen.
 
De twee voorlaatste opties zijn voor ons ook niet erg relevant: ons blog heeft er niet genoeg bezoekers voor, maar een online training, die bieden we al sinds 2015 met succes aan. Dit zorgt bij ons voor een stabiel (bijna) passief inkomen want we combineren die online training met 1-op-1 coaching calls. Eigenlijk is dit dus nog niet helemaal passief want we zijn er nog wel bij betrokken, ongeveer 2 uur per maand per klant.

Verkoop aandacht en contact


Naast het geven van onze volledige aandacht, vinden we het ook erg leuk om met mensen in contact te staan, om af en toe elkaar te spreken. In het begin hadden wij geen coaching calls in het online programma en merkten we dat deelnemers het moeilijk vonden om geheel zelfstandig, 9 maanden lang gemotiveerd te blijven. Iets van persoonlijk contact is echt wel nodig om stappen te kunnen zetten, zeker in zulke ingrijpende programma’s als locatie onafhankelijk ondernemer worden of iets heel anders gaan doen in je leven.
 
Wij willen coaches zijn die mensen in beweging brengen en willen er zijn als deze beweging voor verandering zorgt in iemands leven. Daarnaast kunnen (willen) we niet meer dan 3 uur per dag werken (zie kopje 1 bij winst uit onderneming). Om al deze redenen hebben we een maximaal aantal deelnemers per kwartaal ingesteld: 4 mensen kunnen per kwartaal nieuw instromen. En met iedere klant werken we ongeveer 9 maanden. Zo’n beperking zorgt ervoor dat we aan iedere klant voldoende aandacht kunnen schenken en dat het blijft passen binnen de uren die we werken.
 
Het laat ook meteen zien wat er zakelijk gezien kraakt in dit model: onze tijd is nog steeds gekoppeld aan het programma én bovendien is het slechts gericht op 2 van onze doelgroepen:digitale nomaden in spe die een eigen bedrijf willen starten en daarmee op reis gaan en mensen die terug naar de tekentafel willen en iets heel anders willen gaan doen in hun leven.

De stap naar passief inkomen


Financieel onafhankelijk worden vraagt om een creatieve kijk op hoe je geld verdient. Ook wij willen de stap zetten naar een volledig passief inkomen en dat doen we door te kijken naar het leerdoel van passieve online trainingen. Een onderwerp moet zich ervoor lenen om er zelfstandig mee aan de slag te gaan.
 
Heb je dus kennis die je over kunt dragen en die een zelfstandig doel dient? Zoals een nascholing volgen, een cursus beeldbewerking volgen, een cursus minimalisme of een training over persoonlijke productiviteit? Dit soort dingen kun je prima zelf doorlopen, zonder coaching calls. Wij hebben ongelofelijk veel content die op deze manier waarde zou kunnen bieden aan mensen. Daarom hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan een platform waar we meerdere van dit soort zelfstandige trainingen kunnen aanbieden. Allemaal gave cursussen om zelfstandig te volgen en die samenhangen met werken op je eigen voorwaarden aan de beste versie van jezelf.
 
Daarmee maken we met Wonderlijk Werken de stap naar schaalbare trainingen zonder dat we beperkt worden door het aantal uren dat we kunnen werken. Het zal ons wat meer vrijheid geven omdat we niet meer met onze uren vastzitten aan het verdienen van geld. Hoewel.. Het bouwen van zo’n platform en het maken van een training is eigenlijk nog het eenvoudigste deel. Voor ons, net als voor iedere ondernemer die passief inkomen wil verdienen, geldt dat we veel tijd en aandacht moeten besteden aan marketing en sales van de cursussen op dit platform. Je gaat van ons horen dus op dit gebied in 2021!

Grip op je kosten


Er is nog een manier die helpt om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden en dat is door anders te kijken naar winst maken en kosten maken. Begin 2018 zijn wij overgestapt op de boekhoudmethode van Profit First. Deze methode doet precies het tegenovergestelde van hoe normaal gesproken gekeken wordt naar winst maken. De traditionele manier zegt: je omzet – kosten = winst. Je trekt je kosten eerst af van je omzet. Wat je dan overhoudt, dat is je winst. Er zijn best veel ondernemers die met deze vergelijking niks overhouden aan het eind van de maand.
 
Bij Profit First is het precies andersom. De omzet – winst = kosten. Je berekent welk winstpercentage voor jouw bedrijf wenselijk is. Dit trek je af van je omzet. Je houdt dan een bedrag over waar je al je kosten van moet (kunnen) betalen. De eerste keer dat je die rekensom maakt, schrik je wel even. De meeste ondernemers houden na aftrek van hun winst een bedrag over dat te laag is om de kosten van te betalen. In het boek van Profit First vind je een methode die goed werkt om je kosten af te bouwen of zaken te vervangen voor een goedkoper en net zo functioneel alternatief. Voor ons een echte eye-opener en sinds we deze methode invoerden, maken we structureel winst dat ook ieder kwartaal groeit (behalve dus in Q2 en Q3 van 2020…). Winst maken is ook echt een voorwaarde vind ik om financieel onafhankelijk te worden. Je kunt ondernemen tot je een ons weegt, maar als je geen winst maakt, bereik je nooit dat doel.
 

Anders naar geld kijken


Misschien wel het belangrijkste punt van de hele blog en het allerbelangrijkste wat je moet doen om financieel onafhankelijk te worden, is om anders te kunnen kijken naar geld, want het geld zelf, dat is niet het belangrijkste:
 

“Wat wij vinden van geld, hoe wij denken over geld, en hoe ons denken ons gedrag en daarmee onze realiteit bepaalt, is veel belangrijker dan het geld zelf.”

 

Want wat wij geloven, stuurt ons gedrag. En hoe wij ons gedragen heeft een grote invloed op wat er wel of niet in ons leven gebeurt. Het is dus cruciaal om belemmerende overtuigingen die we hebben over geld, los te laten om met ons gedrag een andere werkelijkheid te kunnen creëren. Als je financieel vrijer wilt zijn, of zelfs financieel onafhankelijk wilt worden, is het ontzettend belangrijk te begrijpen wat geld voor jou betekent, hoe je over geld denkt en hoe dat denken je gedrag bepaalt.
 
Overtuigingen over geld ontstaan door de rol die geld in ons systeem en in onze maatschappij speelt.
 
Geld verdienen vind ik zelfs een beetje vies‘ en ‘Ik zou dit werk ook doen als ik er niks voor zou krijgen, dus ik hoef niet zoveel te verdienen‘ en ‘Er was nooit geld dus als ik iets wil is het antwoord bijna altijd nee, dat kan niet, zelfs nu nog repeteert die stem in mijn hoofd‘.
 
Bijna iedereen heeft wel een overtuiging over geld. Soms gaat zo’n overtuiging je belemmeren in het creëren van nieuwe dingen, of belemmert het je in je ontwikkeling, bij het inslaan van een nieuw pad. En zo zet je jezelf vast door iets dat je gelooft, maar niet persé zo is of hoeft te zijn. Heb jij een geloof over geld dat je belemmert en dat je los kunt laten? Dat is wat ons betreft de eerste stap naar het ervaren van meer financiële vrijheid en uiteindelijk ook naar financiële onafhankelijk worden.
 
Kijk jij weleens naar je financiële situatie om die vervolgens in een betere staat te brengen? Als dat het geval is, hoop ik dat je wat hebt gehad aan de tips die in dit blog staan. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens naar het blog dat gaat over weerbaarder worden in crisistijd met een interessant voorbeeld over de financiële vrijheid van studente en Wonderlijk Werken cursiste Debora.

 

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
[email protected]

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X