‘Geen 9-5 mentaliteit’

Onlangs viel mijn oog toevallig op een vacature met de veelgevraagde voorwaarde ‘geen 9-5 mentaliteit‘ en ik moest even glimlachen. Uiteraard bedoelt een werkgever hiermee dat ze willen weten of je bezwaar hebt tegen overwerken. Of je een beetje eerder kunt aankomen op kantoor en een beetje later naar huis wilt gaan. Of je ook ’s avonds en  in het weekend nog je email wilt checken. Of je dus van de vijfenzeventig uur die een mens van maandag tot vrijdag gemiddeld wakker is, er geen veertig maar het liefst vijftig uur of meer wilt investeren in het bedrijf. Vaak zonder dat je daar extra voor betaald wordt. Een voorwaarde die door velen gemakkelijk geaccepteerd wordt. Want hard werken hoort er nou eenmaal bij, toch?

Nou lijkt een een full-time baan mij zo’n beetje het allerergste wat er is. Laat staan nog meer uren maken dan de arbitrair gekozen grens van veertig uur per week. Ik ben niet vies van hard werken maar het leven naast mijn werk is gewoon te waardevol om zo klakkeloos naast je neer te leggen. Het is praktisch onmogelijk om in die paar uur die je overhoudt door de ‘geen 9-5 mentaliteit’ goed voor jezelf te zorgen, er te zijn voor je parter / je gezin en ook nog tijd en ruimte over te houden om gewoon een beetje te genieten van de verrassingen des levens en klaar te zijn voor de obstakels die het leven je ook vaker dan je lief is toebedeeld.

Wellicht zie ik het helemaal verkeerd en schuilt er een groot genot in veel en lang werken, maar ik heb het gewoon nooit ervaren. Het aantal uren dat ik ooit maximaal in een week gewerkt heb voor een baas waren er tweeëndertig. Tweeëndertig lange uren verdeeld over vier dagen van acht uur. Beginnen om negen uur en weer naar huis rond de klok van vijf. En dan had ik nog best gaaf werk op een inspirerend kantoor met mooie mensen om me heen. Alsnog zat ik de laatste anderhalf uur echt uit te zitten, en ik bleek niet alleen te zijn.

Tegelijkertijd durf ik van mezelf te zeggen dat ik geen ‘9-5 mentaliteit’ heb. Zeker in deze tijd van wereldreizen met jonge kinderen en een eigen bedrijf werk ik juist bijna nooit van negen tot vijf. In de ochtend heb ik nog wel eens een Skype afspraak staan maar vaak gaat de computer, zoals op dit moment, pas open om 20.00 uur als de kinderen op bed liggen. Ik werk dan dus van 20.00 – 23.00 (of 0.00 en vaak met mijn lieve vrouw aan mijn zijde ook met haar laptop op schoot). Liever zou ik met haar een goed glas wijn drinken of zelf even gaan sporten. Maar doordat we er deze jaren bewust voor kiezen om er voor onze kinderen te zijn en er mensen op ons wachten met serieuze vragen waarvan wij weten dat we ze verder kunnen helpen gaan we toch aan het werk. Tijd voor onszelf en onze kinderen nemen heel bewust samen gedurende de dag.

Als men dus met ‘geen 9-5 mentaliteit’ zou bedoelen: heb je de juste toewijding om dit project / deze baan / deze klus tot een goed einde te brengen? Dan zou ik deze volmondig met ja kunnen beantwoorden. En ik zou jou ook willen vragen om deze vraag in een vacature ook zo te interpreteren en terug te koppelen aan de HR manager of directeur tijdens je sollicitatie gesprek. Verwachten ze dat je meer uren komt maken slechts om het uren maken of zoeken ze iemand met passie voor de zaak? Als ze passie zoeken (en je voelt die daadwerkelijk voor het desbetreffende bedrijf ) dan heb je een match. Leg ze uit dat je passie er is en dat ze dit terug zullen zien in het resultaat en niet het aantal uren of de snelheid waarmee je je email beantwoord. Op deze manier creëer je een functie waarin jij op jouw voorwaarden kun excelleren. En of dat nou in twintig, veertig of zestig uur is maakt dan niet meer uit, toch?

En het grappige is, mijn kijk op dit onderwerp is niet nieuw. Sterker nog het wordt al op vele vlakken toegepast. Hieronder heb ik een paar video’s voor je verzameld over  dit thema. Wil je graag wat meer inspiratie over het thema van de werkweek, zelf je tijd slim indelen en anders kijken naar ‘productief zijn’? Stuur ons even een berichtje en we delen een aantal boeken en video’s zoals hieronder met je!

Video’s: Anders kijken naar werk

Ricardo Semler

Prince EA

Jason Fried

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.