Gelukskunde, je kunt het studeren

Onlangs zijn we in contact gekomen met een prachtig voorbeeld van leren leven en werken op je eigen voorwaarden in Nederland: Mirjam Spitholt. Mirjam is docente Gelukskunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede en ze heeft deze baan voor zichzelf gecreëerd. Zij heeft zich gespecialiseerd in ‘The art of happiness’ en inspireert zowel studenten als het bedrijfsleven met haar visie op geluk. Als wij nog op school zouden zitten was dit het vak dat we zeker zouden volgen! Laat je inspireren door wat ze er zelf over schrijft op haar website:

‘Bij bijna alle opleidingen worden we getraind in het gebruik van onze linkerhersenhelft. Ook in het dagelijks leven doen we beroep op de processen in de linkerhersenhelft. Die kant van je brein is bezig met taal, structuur, organiseren, cijfers. De praktische zaken. Heel erg belangrijk maar we vergeten op deze manier onze rechterhersenhelft te ontwikkelen. Die kant is grotendeels verantwoordelijk voor verbeelding, kleur, creativiteit, intuïtie, zelfkennis, spiritualiteit. In het basisonderwijs zijn we nog wel bezig met tekenen, kleuren, zelfkennis maar als volwassene ondernemen we nog nauwelijks activiteiten die de rechterhersenhelft stimuleert. Laat staan dat we durven te luisteren naar wat de intuïtie zegt.

Zo ontstaat er een disbalans die je kunt vergelijken met dat wat er gebeurt als iemand een dwarslaesie heeft. Alleen de bovenkant van het lijf (onze linkerhersenhelft) wordt getraind. Het resultaat dat je dan krijgt is een enorm ontwikkeld bovenlijf en zeer dunne beentjes (linkerhersenhelft veel ontwikkelder dan de rechterhersenhelft) Dit is verre van ideaal. De cursus gelukskunde richt zich vooral op het trainen van je rechterhersenhelft. Door een beroep te doen op je creativiteit, verbeelding, zelfkennis en intuïtie.

De volgende facetten komen onder andere aan bod: Wie ben jij? Je gedachten, je ego, je pijnlichaam, je lichaam, je bezittingen, je emoties…Het NU, het belang ervan en hoe kom je daar. Welke richting wil je jouw leven geven? Welke unieke talenten heb jij die een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld? Als klein kind wisten we dit allemaal. Met het groeien der jaren is men dit veelal vergeten.

De wet van aantrekkingskracht. Alles wat er is, wat je bezit, bereikt, wie je bent, is eerst ontstaan in je hoofd en werd daarna realiteit. Werkt dit echt zo? Hoe is het gesteld met ons vertrouwen in het leven? Door middel van het invullen van een vragenlijst kun je erachter komen hoe vertrouwensvol je in het leven staan.

Life big questions. Grote levensvragen mag je op een creatieve wijze beantwoorden. Hoe ziet je ziel eruit? Wat mis je het meest aan 5 jarige zijn? Als er een God is wat zou je hem vragen? Welke geheime wetten werken er in dit universum?

Dit alles mondt uit in jouw dromenboek/ book of life. Het is de bedoeling dat jij dit boek echt gaat maken. Hierin kun je al je creativiteit en verbeelding kwijt. Het is als het ware het instellen van je innerlijke tomtom. Het enige dat er van je gevraagd wordt is: BE OPEN MINDED.

Kijk voor meer informatie over Mirjam Spitholt en haar gelukskunde sessies op haar website.

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
[email protected]

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.

7 Reactie's
 • Ronny Bourgonje
  Geplaatst op 13:57h, 17 mei

  Erg actueel bij ons in huis. Een van onze zonen wordt gecoached om zijn erg aanwezige rechterhersenhelft in te zetten om met de links georiënteerde lesmethodes op de basisschool om te gaan. En ’t werkt , ons beelddenkertje wordt er nu al gelukkiger van: “ik kan ’t toch, yes!”

 • Steven
  Geplaatst op 08:34h, 20 mei

  Prachtig Ronny! Wat jammer dat je daar nog een externe coach voor nodig hebt en de school het zelf niet ziet / kan. En wat fijn dat hij zo wel zijn draai kan vinden! Hopelijk zien we elkaar spoedig!

 • Saskia
  Geplaatst op 15:50h, 10 maart

  Bij het zoeken naar achtergrondinformatie, kwam ik hier ineens terecht en zie als ‘header’ het boek wat ik vandaag voor het eerst in de klas gebruikt heb! Ik geef Engels, maar ben HVO (denk aan ethiek, filosofie, humanistiek) aan het studeren. Vandaag dus een lesje gelukskunde tijdens een invalles, zo leuk!! Ik hoop dat ik hiermee op mijn school terecht kan of waar dan ook. Dit is ontzettend waarde(n)vol voor de kinderen van tegenwoordig. Er is een ontwikkeling gaande in onderwijsland en ik hoop dat ik daar een klein beetje aan kan bijdragen.
  Wat ik me nog afvroeg, of Mirjam uit het artikel ook deze methode gebruikt in haar trainingen? Of heeft zij zelf iets opgezet?

 • Steven Zwerink
  Geplaatst op 07:37h, 20 maart

  Hoi Saskia,

  we hebben je reactie even over het hoofd gezien, sorry voor de vertraging. Wat supergaaf dat je gelukskunde geeft! Het zou een verplicht vak moeten zijn op alle scholen! Mirjam heeft dit boek niet gebruikt in haar methode, deze is ontstaan uit haar eigen passie, ervaring, boeken die ze gelezen heeft en gevolgde cursussen. We brengen je graag met haar in contact.

  Groet,

  Steven en Diana

 • Saskia Verhoek
  Geplaatst op 09:40h, 20 maart

  Hoi,
  Jullie mogen haar mijn e-mailadres wel doorgeven inderdaad. Ben benieuwd om welke cursussen dat gaat en waar de inspiratue nog meer vandaan komt. Wie weet kan ik er, naast de literatuur voor m’n studie, wat mee!
  Alvast bedankt,
  Saskia

 • Hansje
  Geplaatst op 01:45h, 11 augustus

  Beste mensen,

  Dit is de ideale studie om in de bijstand te komen, Vaardigheden zul je hier niet leren en overleven zal na deze studie en lastige taak worden. Indien dit je aantrekkelijk lijkt meld je zo spoedig mogelijk aan, aan het einde van je studie zullen we je WW-formulier uitreiken bij je “Diploma” (Die even waardevol als een stuk wc-papier).

  Veel succes met je linker hersenhelft,

  Met vriendelijke groet,

  Iemand die jouw bijstand bekostigd.

 • Steven Zwerink
  Geplaatst op 15:34h, 24 augustus

  Beste Hansje,

  Dank voor je vermakelijke bericht en wat fijn dat je de tijd hebt genomen om te reageren. Als je serieus wilt weten wie we zijn, hoe we werken (voor ons geld) en wat we doen (voor en met anderen) dan weet je ons te vinden. Zo niet, we houden van cynisme dus kom maar door:)

  Hartelijke groet,

  Wonderijk Werken (Steven en Diana)

Geef een reactie

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X