Het geluk van spullen

Je loopt in de winter door een bos. Je hebt geen kleren aan. Je hebt het koud. Je hebt honger. Je voelt je compleet ongelukkig. Op dat moment biedt iemand je een plek aan in zijn huis. Een kop warme soep met brood. Warme kleren. Een bed. Een douche. En hierdoor verandert jouw gevoel van compleet ongelukkig naar heel erg gelukkig. En het zijn spullen die ervoor gezorgd hebben. Het zijn spullen die verantwoordelijk zijn voor dat gevoel van geluk. Een logische aanname is dan ook dat het bezit van spullen gelijk staat aan geluk. Een verkeerde aanname is dat hoe meer spullen je verzamelt hoe gelukkiger je wordt. Met twee keer zoveel spullen ben je per slot van rekening niet twee keer zo gelukkig, toch? Als dat waar was dan zou Bill Gates in een staat van continue geluk leven. Maar dat is niet het geval.

Wij hebben in 2011 afscheid genomen van bijna al onze spullen en leven sindsdien een minimalistische levensstijl. Dit betekent niet dat we geen spullen bezitten. Of dat we niet niet genieten van nieuwe spullen kopen. Het houdt in dat we gezond kritisch kijken naar wat we echt nodig hebben. Bij iedere aankoop die we doen vragen we onszelf af: hebben we dit echt nodig? Kopen we dit om de functie die het heeft? Voegt het waarde toe aan ons leven? Of kopen we het slechts omdat we koopdrang hebben?

Wat heb jij aan dit blog?
Ons grote voordeel is dat we leven in een klein volkswagenbusje en dat we iedere vierkante centimeter ruimte wel drie keer af moeten wegen. We kunnen simpelweg niet meer meenemen. Ieder item dat we bezitten moet dan ook wel echt waarde toevoegen aan ons leven, anders gaat het niet mee. En het enorme geluksgevoel dat we echter ervaren sinds we zo minimalistisch leven is de reden voor dit blog. We hebben, weliswaar geforceerd, geleerd wat het effect van minder spullen is op ons geluksniveau: we zijn meer in balans, hebben minder zorgen en genieten meer van de spullen die we wel bezitten. Maar, wat heb jij dan aan dit blog?

Nou, als je overweegt om met minder spullen te leven dan hebben we een leuke oefening voor je om je te helpen in dit proces. Het is namelijk meer een verandering van mindset en niet slechts een keer je garage opruimen. Structureel van je drang naar spullen af komen vergt doorzettingsvermogen. Zeker in een samenleving als de Nederlandse die om spullen draait: speciale kleren voor werk, speciaal geurtje voor dit, speciaal cadeautje voor die, extra mooie strop voor dit, extra paar schoenen voor de zekerheid, en ga zo maar door. We hebben dus nu al veel bewondering voor je als je dit overweegt. Hopelijk heb je wat aan deze leuke oefening:

Oefening: Pak al je kleren in
Simpel maar heel efficient. Pak een paar dozen (of misschien heb je er wel twintig nodig) en pak al je kleren in. Een doos voor sokken, een doos voor schoenen, etc. Vervolgens pak je een week lang de kledingstukken die je echt nodig hebt uit de dozen. Na een week kijk je wat er nog in de dozen zit en dat geef je weg, ruil je of verkoop je. Geloof ons: je zult structureel gelukkiger zijn met minder kleding. Als voorbeeld uit eigen doos (haha), ik, Steven, bezit:

– zes t-shirts
– twee truien
– twee spijkerbroeken
– vijf paar sokken
– zes boxershorts
– drie paar schoenen (sport, casual en wandel)
– een slaapbroek
– een korte broek
– drie zwembroeken

Try to beat that en stuur ons vooral je foto!

Vind je het thema van minimalisme interessant en wil je er meer over weten? Mail ons gerust en lees ook zeker het boek ‘Everything that remains’

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.