Het nieuwe normaal

‘Shit’ zeg ik tegen Diana ‘er staat nog maar 125 euro op al onze rekeningen samen, wat gaan we doen??’. Het is september tijdens het eerste jaar van onze wereldreis en we hebben een creditcard afschrift ‘even’ over het hoofd gezien. Onze totale geldvoorraad is niet meer dan honderd vijfentwintig euro! Zelfs voor een land als Mexico is dat niet erg veel. Moeten we naar huis? Is dit het einde van onze reis? Hebben we gefaald? Al dit soort gedachten schieten direct door ons hoofd.

Het is de eerste keer dat ons dit gebeurt en even weten we allebei niet wat we moeten doen. Automatisch doen we wat we sindsdien altijd doen in dit soort situaties: we zetten een sterke bak koffie en gaan tegenover elkaar zitten om mogelijke oplossingen voor deze uitdaging te bedenken. De eerste ideeën (de camera verkopen, etc) schrappen we nog voordat ze zijn uitgesproken: we moeten toch iets anders kunnen regelen? Vrij snel neemt onze ondernemersgeest het voortouw en komen we met allerlei creatieve ideeën, een proces waar we enorm van genieten.

Wat kunnen we doen? We moeten ergens slapen. Kunnen we niet gewoon gratis blijven waar we nu zijn? We staan met ons busje op een prachtige camping in het zuiden Mexico. De eigenaar van de camping, Julio, is een leuke vent en zijn website is verschrikkelijk oud. We besluiten om hem later die dag een voorstel te doen voor een ruildeal: een nieuwe website in ruil voor gratis verblijf. Zou dat werken in Mexico? Dezelfde middag zitten we met Julio en hij vindt het voorstel te gek! We mogen gratis drie maanden blijven als we willen. Drie maanden! Dat is langer dan we hadden verwacht! Nu onze grootste en duurste zorg is weggenomen kunnen we weer kijken naar manieren waarop we geld kunnen verdienen om eten te kopen. Vrij snel vinden we een gaaf project voor een klant in Nederland en binnen een dag is onze uitdaging de grootste energie gever geworden die we in tijden hebben gehad.

Vooral de ruildeal met Julio laat ons een nieuwe manier zien van zaken doen. Ruilhandel in Mexico blijkt een perfecte stijl voor ons: we hebben sinds die middag (al anderhalf jaar) nooit meer betaald voor ons verblijf in Mexico, altijd hebben we onze talenten en kennis geruild voor de meest prachtige plekken om te slapen, vaak zat er zelfs eten bij in. Hierdoor denken we nog vaak aan die dag in September waarop het allemaal begon. Het is vreemd hoe creatief je kunt worden als de omstandigheden veranderen. We zijn erachter gekomen dat we stiekem zelfs een beetje zijn gaan houden van dat gevoel: leven met (financiële) onzekerheid, niet meer afhankelijk zijn van geld en creatiever dan ooit. Onlangs hebben we eenzelfde ruildeal gemaakt maar dan voor een vlucht naar India en een volledig betaald verblijf in ruil voor een nieuwe website, fotografie en videobewerking, wie had ooit gedacht dat je ook zo over de wereld kunt reizen?

Waar we ooit dachten dat het ‘normaal’ was om voor geld te werken of dat het ‘normaal’ was om altijd voldoende geld op je rekening te hebben hebben een nieuw normaal ontdekt. Een nieuw normaal dat we nooit ontdekt hadden als we niet op die middag in september buiten onze comfort zone waren gegaan. Sind die middag heeft onze rekening nog vaak ruim onder de driehonderd euro gestaan, een bedrag waar we vroeger al bang van zouden worden, maar nu denken we: het is nog lang geen honderd vijfentwintig euro en voelen we ons comfortabel in dit nieuwe normaal.

Wat is jouw (nieuwe) normaal? Ben je ook op zoek naar een andere manier van leven waarin je een hele andere manier van werken, geld verdienen en leven gaat ontdekken? Hopelijk inspireert dit voorbeeld je om eens naar je eigen leven te kijken en eens uit je comfort zone te kruipen. We helpen je graag! Kom naar een van onze trainingen in Nederland of ga aan de slag in een online training!

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com