Hoe om te gaan met angst?

Een nieuwe wending geven aan je leven gaat gepaard met onzekerheid en angst. Er kan van alles misgaan en je gaat dingen loslaten die zoveel houvast boden. Waarom zou je het dan doen?

Omdat het gevoel van controle nemen over je leven en dat gaan doen waar je altijd al van droomde een magisch gevoel is. De dagen van sleur en wachten op het weekend veranderen plotseling in een grote speeltuin en je hebt energie te over voor al je ideeën en plannen. Angst is de vriend die je nodig hebt om je, met al je zintuigen open, in een nieuw avontuur te storten en er optimaal van te genieten. Dit betekent niet dat je met zevenmijlslaarzen te werk moet gaan. Het begint met kleine stapjes.

Een eerste stap is om je angst te kunnen omarmen is om je te bedenken wat het ergste is dat er kan gebeuren. Voor veel mensen betekent dat in deze tijd de kans om ontslagen te worden. In plaats van hier passief op te wachten en dit gevoel je beslissingen te laten beheersen kun je het ook andersom aanpakken. Stel je staat morgen op straat, doos onder de arm, auto ingeleverd, weg telefoon. Je krijgt nog drie maanden salaris mee en dat is het dan. Wat ga je doen? Je kunt dit zien als een verschrikkelijk moment, alles is onzeker, je hebt een huis, wellicht kinderen, etc etc. Precies hierom gaan de meesten van ons driftig op zoek naar een nieuwe baan binnen het oude vertrouwde werkveld dat we kennen. Zonder om ons heen te kijken. Zonder eens bij onszelf naar binnen ter kijken en zich te bedenken wat er nog meer is, gaan we brieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren, aan al onze vrienden en familie vragen of zij iets weten en verder willen we er eigenlijk niet over praten, want tja: ontslagen worden wordt toch gezien als falen. Hierdoor blijven we vaak doen wat we altijd al deden en krijg we vaak wat we altijd al kregen.

Het is gelukkig niet de enige manier om met de angst van ontslag om te gaan. Je kunt ook bij jezelf denken: ‘ik heb zojuist het mooiste cadeau gekregen dat er is, het cadeau van TIJD’. Tijd om je in drie maanden lekker te bezinnen op wat je nou eens echt wilt gaan doen met je werk en je leven. Kies je passie en zoek werkelijk alles dat je wilt weten over dat onderwerp. Praat met mensen die jouw passie delen. Er is niks lekkerder dan met gelijkgestemden te praten over je passie, je zult zien dat je idee groeit en vorm krijgt. Zoek alles wat je maar kunt vinden over je idee op internet, op straat, in de bibliotheek en in je hoofd. Hoe kun je jouw idee omvormen tot een bedrijf? Geen bedrijf dat perse miljoenen omzet maar een bedrijf dat waarde levert en in jouw levensbehoefte voorziet.

En waarom zou je wachten met deze oefening? Wat ga jij morgen doen als je ontslagen wordt? Laat het ons hieronder weten! We helpen je graag om te bedenken hoe jij geld kunt verdienen met jouw passie! Want:

‘De grootste fout die je kunt maken in je leven is altijd bang te zijn om er een te maken’

Wil je meer tips en trucs voor ondernemers? Schrijf je dan in:) We geven gave boeken- en filmtips en ook nog af en toe een leuke korting op onze trainingen:)

Wij, Diana en Steven, ondernemen al sinds 2009 en hebben samen meer dan vijftien jaar ervaring. We nemen je graag mee in onze ondernemersaanpak (heel efficient) en werkwijze (max. vier uur per dag) en kijk op winst uit onderneming (geen geld maar jouw ideale dag). 

Steven Zwerink
[email protected]

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met zijn vrouw Diana en twee kinderen full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als gezondheid, ademhalen, ondernemerschap en lifestyle design. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com

2 Reactie's
  • Ronny Bourgonje
    Geplaatst op 07:58h, 05 februari

    Mooie foto’s maken en ambachtelijk houtbewerken. Dat is wat ik zou gaan doen!

  • Steven
    Geplaatst op 08:02h, 05 februari

    Prachtig doel! Je bent bij deze ontslagen;)

Wil je onze avonturen blijven volgen?Laat dan even je email achter (we gebruiken geen facebook of instagram)

Goede content, met tijd een aandacht geschreven. Verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Het is ons belangrijkste kanaal om met je te communiceren want je kunt ons niet meer vinden op FB of Insta. Daar zijn we mee gestopt. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X