Ons eerste blog: Iedereen is creatief

[dropcap]V[/dropcap]aak wordt gedacht dat ‘creatief denken’ iets is dat alleen schilders, kunstenaars en beeldhouwers hebben. Mensen zeggen vaak over zichzelf  ‘ik ben niet creatief, laat dat maar over aan de jongeren of aan de artiesten’. En dat is jammer. Want iedereen is creatief. Dat heb ik niet alleen aan den lijve ondervonden tijden de 100+ workshops die ik in mijn leven gedaan heb. Het is ook wetenschappelijk onderzocht.

We zien de wereld namelijk niet zoals hij echt is, we zien de wereld zoals wij hem zien

Als je dit realiseert kun je vaak met hele andere ogen naar ‘jouw’ wereld kijken. We hebben namelijk maar een ‘beperkt’ waarnemingspakket gekregen. Als mensen zijn we gemiddeld tussen de 1.65 en 1.95 lang, we lopen rechtop en ons lichaam is min of meer symmetrisch. Onbeschermd kunnen we niet zo heel veel variatie in temperatuur verdragen. We hebben ten minste negen zintuigen: zicht, smaak, tast, gehoor, reuk, balans, oriëntatie, pijn en temperatuur. Onze ogen zitten voor in ons hoofd en kijken recht vooruit. We kunnen licht waarnemen binnen de golflengte van 400 nanometer (violet) tot ongeveer 770 nanometer. Onze oren kunnen geluid waarnemen in de range van 20-15.000 Hz. En we leven in een overvloedige omgeving van impulsen zoals licht, geluid, geur, temperatuur en vormen maar we nemen slechts een deel hiervan waar. Beeld je maar eens in wat en hoe de dieren om je heen de wereld waarnemen met hun zintuigen. Deze wereld ziet er waarschijnlijk compleet anders uit. Het herkennen van dit verschil tussen ‘de wereld’ en ‘jouw wereld’ is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je persoonlijke identiteit en creativiteit. Hoe weten we zeker dat wereld er zo uit ziet zoals wij denken dat hij is? En hoe kunnen we dat verkennen? Het begint met verbeelding..

Verbeelding is de bron van onze creativiteit maar verbeelding en creativiteit zijn niet hetzelfde. Verbeelding is de kracht van onze hersenen om dingen te laten verschijnen die we niet met onze zintuigen waarnemen. We kunnen ons dingen voorstellen die daadwerkelijk bestaan (een witte ijsbeer) of die nog nooit bestaan hebben (een groen met blauwe ijsbeer). Je dingen voorstellen kost vaak geen moeite (sterker nog, ik weet bijna zeker dat je nu denkt aan een groen met blauwe ijsbeer).

Verbeelding kan een volledige persoonlijk proces zijn van interne bewustwording. Je kunt bijvoorbeeld volledig bewegingsloos op bed liggen en in gedachten de hele wereld over reist en niemand die het ooit zal weten. Verbeeldingen hoeven helemaal geen effect te hebben in de echte wereld, creativiteit heeft dat wel. Creativiteit volgt op verbeelding. Creatief zijn betekent ‘iets doen’ met dat wat je in je hoofd voor je ziet. Je kunt iemand die nooit iets doet of zegt tenslotte niet als creatief betitelen. Om je verbeelding om te zetten in iets dat effect heeft ga je (vaak onbewust) door een proces.

Creativiteit is het proces van het hebben van originele ideeen die betekenis hebben

De drie kernbegrippen die hier naar voren komen zijn Proces, Originaliteit en Betekenis. Creatief zijn is vaak meer een proces dan een gebeurtenis. Deze verschillende processen zijn naadloos met elkaar verbonden. De eerste is het Genereren en de tweede is Evalueren. Vooral in het genereren van ideeën is het belangrijk om bewust te zijn van het belang om fouten te mogen maken. Als je niet bereid bent om fouten te maken dan is de kans groot dat je nooit met iets origineels op de proppen zult komen. In onze volgende berichten meer over ‘Creativiteit’.

Wat vond je van ons eerste bericht? We zijn benieuwd! Laat je het hieronder weten?

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.