Ik had toch echt verwacht dat..

Je loopt in de supermarkt. Je hebt je boodschappen gedaan en op weg naar de kassa betrap je jezelf erop dat je denkt ‘als er maar niet zo’n lange rij staat‘. Eenmaal bij de kassa gekomen staan er bij iedere kassa vier mensen. Dat valt mee toch? Maar wat als je nou in gedachten had gezien dat bij iedere kassa slechts twee mensen stonden? Of misschien juist wel zes (zoals bij ons nu in Mexico). Wat ik probeer aan te geven is dat de we vaak de krachten van (onze eigen) verwachtingen onderschatten. Hierdoor beoordelen we een bepaald moment zelf vaak anders dan wat het in werkelijkheid is. Wat nou als er bijvoorbeeld maar een kassa open was geweest met twintig wachtenden? Dan klinkt zelfs maar tien mensen in de tijd al een stuk aantrekkelijker. Kortom, het glas is halfvol of half leeg, het ligt er maar net aan hoeveel dorst je hebt:)

Met alle dingen in het leven is het precies zo: van de verwachtingen die je hebt voor je eigen toekomst tot aan het weer van morgen. Je kunt het geluksgevoel en het effect van verwachtingen beïnvloeden door jezelf de vraag te stellen: heb ik invloed op de situatie? Zo ja, onderneem actie. Zo niet, haal een paar keer diep adem en laat gaan. 

Bijvoorbeeld: het weer van morgen, heb je geen invloed op, kun je je druk over maken maar kun je niks aan doen dus laat gaan. De rij bij de kassa? Die is nou een keer zo.. Zaken die buiten je macht liggen. En je kunt ze maar beter laten gaan want als je je wilt focussen op de zaken die je wel kunt veranderen ga je daar al je energie en tijd voor nodig voor hebben. Als je bijvoorbeeld vastzit in je baan of je loopbaan heeft een fikse deuk opgelopen, dan kun je de situatie wél veranderen. Er is vaak maar één iemand die dat kan doen: jij. 

Mirte neemt deel aan een van onze trainingen en is de inspiratie voor dit blog. Ze vertelt ons: ‘Ik had toch echt verwacht dat… het bedrijf waar ik voor werk voor mij zou zorgen. Dat ik een mooie vervolg stap aangeboden zou krijgen binnen het bedrijf. Ik had toch echt verwacht dat ik, na al het harde werken, die manager rol wel zou krijgen. Maar helaas is dat niet zo. Sterker nog, ik stond per 1 januari op straat. Met m’n handen in m’n haar. Lekker dan. Heb ik het daar al die jaren voor gedaan’?

Een logische reactie en een belangrijk inzicht. Hoeveel stuurkracht over je leven leg je in de handen van een ander door volledig te vertrouwen op de verwachtingen die je hebt? Hoeveel invloed kun je zelf uitoefenen op de gang van zaken? In dit voorbeeld binnen het bedrijfsleven, vroegen wij Mirte: Heb je buiten het bedrijf gekeken naar vergelijkbare functies die je zou kunnen en willen vervullen, vóórdat je op straat werd gezet? Heb je de gevonden functies en bijbehorend salaris voorgelegd aan het bedrijf waar je nu werkt, vóórdat er sprake was van een afscheid? Heb je het heft in eigen hand genomen? Heb je gekeken naar je sterktes, je talenten, je toegevoegde waarde voor het bedrijf en heb je die uit onderhandelt om de functie te krijgen die je zo graag wilde hebben? Of heb je volledig vertrouwd op je verwachtingen en het laten gebeuren..?

Mirte: ‘Nou.. als je het zo formuleert: ik heb het eigenlijk wel laten gebeuren ja. Ik heb helemaal het heft niet in eigen hand genomen. En ik ben al helemaal niet gestart bij mijn sterktes, talenten en toegevoegde waarde. Ik dacht misschien wel: ‘laat gaan’ zoals bij rij voor de kassa, maar dit is nu juist een situatie die ik wel kan beïnvloeden! Ik vertrouwde erop dat het allemaal wel goed zou komen, dat er voor mij gezorgd zou worden. Maar in dit geval gaat het wel om mijn leven‘. 

Je kunt het geluksgevoel en het effect van verwachtingen beïnvloeden door jezelf de vraag te stellen: heb ik invloed op de situatie? Zo ja, onderneem actie. Ga in je kracht staan. Zo niet, haal een paar keer diep adem en laat gaan. Meer autonomie in je leven betekent ontdekken waar jouw kracht ligt om situaties naar je hand te zetten en je vooral daarop te focussen.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.