Wat is nou een jaar??

Wat is nou een jaar van je leven? En waarom zou je niet op zijn minst één keer in je leven een jaar proberen om het anders te doen?’

Over die twee vragen liggen Diana en ik na te denken in gras van het Westerpark ergens in 2011. We zijn allebei gelukkig met het leven dat we hebben maar we voelen allebei een kriebel om te gaan reizen. We vragen onszelf hardop af hoe moeilijk het zou zijn om een jaar lang een heel ander leven te proberen. Een leven waarin we geen eigen huis meer hebben, een leven waarin we leven vanuit onze rugzak, een leven in landen waar we de taal niet spreken, een leven waarin we geld moeten verdienen op manieren zoals we dat nog nooit gedaan hebben.

We besluiten ons gesprek met de conclusie: een jaar is niet zo heel lang en eigenlijk ook niet zo heel eng, zeker niet als je het afzet tegen de tijd die we bijvoorbeeld op school hebben doorgebracht of bij onze eerste werkgever. We besluiten daar en dan, op 1 mei 2011, dat we een jaar later zullen vertrekken. We nemen ook een jaar om alles voor te bereiden, wat geld opzij te zetten en na een jaar gaan we wel kijken waar we staan en het voelt. Dit zou de start betekenen van twee projecten die ons leven voorgoed veranderen: Digital Nomadz en Wonderlijk Werken.

Wat zou jij doen met een jaar?
Deze introductie is niet bedoeld om het verhaal van onze transitie van de afgelopen jaren te delen, daar hebben we al veelvuldig over geschreven. Nee, deze tekst is bedoeld om jou te prikkelen en na te denken over diezelfde vraag: wat is nou een jaar?? Wij weten natuurlijk niet welke stiekeme dromen of grote plannen je hebt maar wat we wel weten is dat als je er geen tijd en aandacht aangeeft, ze nooit waarheid zullen worden. Het oude gezegde is namelijk waar: dat wat je tijd en aandacht geeft groeit. En als je iets een jaar lang tijd en aandacht geeft groeit het nog veel harder. Wij dagen je dus uit om eens goed na te denken over welke fundamentele veranderingen jij in je leven aan zou willen brengen en daar een jaar voor uit te trekken. Kies een datum waarop je wilt vertrekken, wilt beginnen, klaar wilt zijn, ontslag wilt nemen, deel wilt nemen, wat dan ook.

Een jaar investeren. Een voorbeeld uit eigen doos
Een voorbeeld uit eigen doos is mijn triatlon droom: ik wil heel graag ooit de hele triatlon (Ironman) doen op het magische Hawaii. Om daar te kunnen komen heb ik besloten om eerst een jaar te wijden aan het trainen voor een halve triatlon. Ik heb er heel bewust voor gekozen om een jaar van mijn leven te investeren in het vele trainen (soms wel negen keer twee tot drie uur per week) om te ontdekken hoe serieus die triatlonkriebel in mijn onderbuik wel niet is. Tijdens het schrijven van dit bericht afgelopen oktober moest ik nog twee dagen wachten en om er eindelijk achter te komen. Dat weekend nam ik namelijk deel aan wat heet de 70.3 Ironman op Cozumel, een triatlon op een Caribisch eiland in Mexico. Ik mocht na een jaar van hard trainen, veel investeren en vooral genieten, gaan ontdekken hoe lang ik zou doen over 1,9km zwemmen, 90km fietsen en 21km hardlopen (en dat in 32 graden). Daar heb ik een jaar van mijn leven in geïnvesteerd en ik kon niet wachten om het resultaat van dit experiment te ervaren. En ook hier stelde ik mezelf weer de vraag: wat is nou een jaar? Een jaar om je bewust te richten op een bepaald doel? Een jaar om iedere dag bezig te zijn met iets dat je doet voelen dat je leeft? Een jaar waarin je iedere dag gepassioneerd bezig bent? Stiekem is dat toch het ware geluk? Voor mij wel althans. Zeker als je jezelf beter leert kennen en meer en meer leert prikkelen om ieder jaar zo’n experiment met jezelf aan te gaan.

Waar zou jij wel een jaar van je leven in willen investeren? En wat houdt jou tegen om dat doen? Bedenk je dat voor ieder doel, groot of klein, geldt dat het een heleboel kleine stappen zijn. Graag dagen we je uit om vandaag nog een eerste stap te zetten en te kijken hoe het voelt. Voelt het goed? Stapje erbij? Voelt het niet zo goed? Richting veranderen. En zo ontwikkel je vanzelf de zaken die in jouw leven echt belangrijk zijn.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.