Je comfort zone is als een spier

Daar zat ik dan.. Achter mijn computer te schrijven aan mijn allereerste blog ooit (2009). Uren, zeg maar gerust dágen zitten schrijven, weer wissen en bijschaven. Na drie weken stonden alle puntjes op de i, alle t’jes hadden een streepje, de zinsbouw perfect, geen schrijffout erin. Klaar! (Zou je zeggen he..?). En toen moest het gebeuren, ik moest op ‘publiceren‘ klikken. En ik durfde niet. Ik zag allerlei beren op de weg: straks vinden mensen het stom wat ik schrijf en wie ben ik eigenlijk om zo’n mening te kunnen hebben over dit onderwerp? Nog twee dagen wachten ging eroverheen. Totdat Steven me de definitieve schop onder mijn kont gaf: Zet dat blog live! Wat is het ergste dat er kan gebeuren?? Wat me uiteindelijk over de streep trok? Zijn opmerking: jouw mening, ideeën en creativiteit zijn als kunst. De wereld heeft dat nodig, het zou zooo zonde zijn als je dat voor je zou houden!

En daar ging ik. Uit mijn comfortzone: het mentale beeld dat ik had van wat ik wel en niet kan. Het publiceren van een blog met een mening erin, lag behoorlijk ver buiten mijn comfortzone. Kennelijk geloofde ik niet dat dat binnen mijn mogelijkheden lag. Niet bloggen en niet uitkomen voor mijn mening, zorgde ervoor dat ik me prettig en veilig voelde. Ik hoefde me niet te stretchen. Door dat blog wél live te zetten, verliet ik plotseling die comfortzone. Ik begaf me ineens in een situatie die ik nog nooit eerder had meegemaakt en waarvan ik niet wist of ik het kon. Het zorgde ervoor dat er deuren opengingen, dat er nieuwe mensen op mijn pad kwamen, dat ik nieuwe mogelijkheden op mijn pad zag. En gek genoeg: nadat ik het blog live had gezet, voelde het geweldig! Magisch bijna. Ik was trots op mezelf want ik had iets gedurfd waarvan ik dacht dat ik het niet kon.

Zonder af en toe een nieuwe uitdaging op te zoeken blijven we stilstaan. Je comfortzone is als een spier en die spier kunnen we trainen. We zullen nieuwe dingen moeten proberen om onze persoonlijke ontwikkeling op gang te houden en om te groeien als mens. Daar zit de winst, de innovatie, de creatie. Hoe vaak waag jij een stapje buiten je comfort zone? Als ik naar mezelf kijk, benut ik al dat lonkende potentieel buiten de comfortabele zone nog (steeds) veel te weinig, ondanks dat het me eigenlijk altijd veel gebracht heeft. Ik ben me er bewust van en zoek af en toe bewust de ‘comfort zone gym‘ op. Steven en ik hebben een liefdevol veto-recht afgesproken. Als de een vindt dat het zoooo goed zou zijn als de ander iets zou doen, mogen we er een veto over geven. En het dan ook doen! Het gekke is dat we eigenlijk niet bang zijn voor verandering. Het is die magische grens van de comfortabele zone die ons benauwd en onzeker maakt. We zijn doorgaans niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. Nu weet je wat je hebt en wat je kunt verwachten, zodra je dit echter achterlaat lijkt alles onzeker te worden. Het is de gekke paradox in je: een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten.

Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven: de magie, de unicorns, te gekke dingen. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen, ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft. Hoe wij dat doen? Ja dat veto-recht. Maar ook zelf kleine experimentjes starten. Dingen die je heel gaaf lijken maar waarbij je tegenstand voelt bij jezelf om het te gaan doen. En het dan wel uitproberen en het een experimentje noemen. Kijk of het lukt en observeer hoe je je voelt als je het gedaan hebt. Je bent sowieso gegroeid, die comfort zone spierbal is groter geworden!

Hoe vaak zoek jij je comfortzone op? Herken je dat gevoel van tegenstand bij jezelf? En hoe kom jij daarlangs? Wij zijn erg benieuwd hoe jullie daarmee omgaan en hoe jullie ervoor kiezen regelmatig de ‘comfort zone gym‘ opzoeken! Laat het ons gerust weten, vinden we leuk en inspirerend om te horen!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.