Is kiezen voor altijd?

Als je jezelf in beweging wilt brengen is het hebben van een koers en het bedenken van een eerste paar stappen die je dichter bij die droom brengen, een cruciale stap. Stel: je staat op het punt een belangrijke keuze te maken. Je denkt: dit wil ik. Je wordt enthousiast van je plan en diep in je hart is dit hetgeen je het liefste zou doen. Toch overvalt twijfel je. Stel dat ik dit nu ga doen, is dat dan voor de rest van mijn leven? Je denkt: ‘Dat hoeft nou ook weer niet hoor. Ik hoef dit niet voor altijd te gaan doen. Ik vind het super gaaf, maar ik weet niet of ik dit over 30 jaar nog doe.’ Tijdens de Wonderlijk Werken programma’s wordt deze vraag en deze twijfels regelmatig met ons gedeeld. Kies je eens en voor altijd? Of zit het toch anders het met kiezen dan je dacht?

Het is dat stemmetje dat over je schouder meekijkt. Dat zegt: als je iets kiest, dan kies je ook iets. Je kunt dan niet zomaar schakelen naar weer wat anders. Het liefst wil dat stemmetje dat je je gaat specialiseren in een vak of een kunde en je daar carriere in maakt. Als je hebt gekozen, blijf je je hele leven lang actief in die sector, in dat type werk. Zodra ik dit opschrijf en jij dit leest zul je rationeel bedenken: ‘ja, dat was misschien vroeger zo, maar nu niet meer‘. Nu is het begrip werk flexibeler geworden. Zelfs binnen bedrijven is het mogelijk te switchen van marketing naar sales of zelfs naar finance. Als freelancer is het helemaal flexibel, die kunnen in principe geld verdienen met van alles. Waar.

Sterker nog, die fase zijn we als maatschappij en met nu opgroeiende generaties langzaam aan het ontstijgen. Het vinden van geluk in je werk en dagelijks leven, begint in jezelf en niet bij een vacature of bij een bedrijf persé. Zodra je je interesses begint te volgen en begint te leven vanuit hetgeen je wilt teruggeven aan de wereld, weet je dat je nooit meer hoeft te kiezen voor één sector of job. Je interesses zijn dynamisch en ieder persoon heeft een verscheidenheid aan bijdrages te leveren aan de wereld en de mensen om zich heen. Het is een dynamisch pad en het een leidt je naar het ander. Wij geloven dat je nooit meer hoeft te kiezen voor 1 specifiek carrièrepad, maar iedere dag aan het kiezen bent welke activiteiten, projecten, jobs je het gevoel geven dat je leeft! Het gevoel dat je leeft, jezelf in de arm knijpt dat je dit aan het doen bent en met een ‘joeheee‘ gevoel uit bed springt in de morgen is toch zoveel belangrijker dan geld, aandacht of macht?

Volg in de keuzes die je dagelijks maakt, hetgeen je laat voelen dat je leeft. Zie het als experiment, niet iets wat je je leven lang moet gaan doen en wat daardoor ook een (financieel) succes MOET worden. Wat laat jou tot leven komen? Ga dat doen! Blijf die vonk in jezelf opzoeken en volgen.

Ter inspiratie raden wij een korte film (10 min) aan die heet All Work and All Play.

All work and all play from Box1824 on Vimeo.

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.