‘Kleine stappen leiden tot grote veranderingen’

Onlangs hadden we een erg gaaf Skype gesprek met Jeroen over werk en vooral over hoe je nou grote veranderingen in je leven realiseert. Jeroen gaf aan precies te weten waar hij naartoe wilde in zijn leven, namelijk zijn baan opzeggen, voor zichzelf beginnen en met een gaaf team van jonge ondernemers de wereld mooier maken. Hij wist alleen niet waar hij moest beginnen. Ontslag nemen leek hem te resoluut, naar de Kamer van Koophandel gaan te voorbarig en en een team vormen, hoe doe je dat in vredesnaam?? Kortom zijn dromen zijn groot genoeg maar welke eerste stap in de die richting kon hij zetten?

Wij kennen dat overmannende gevoel. Alles wat je bedacht hebt voelt goed, heel goed zelfs. Maar tegelijkertijd zo onwerkelijk, zo ‘niet-jij‘ en zo anders dat het verstikkend kan werken. Het duurde dan ook even voordat wij door hadden wat de oplossing hiervoor was en het bleek vrij simpel. Als iets wel groot is en overweldigend, maak het klein en behapbaar. Wil je een bedrijf aan beginnen? Ren niet direct naar de Kamer van Koophandel, bezwijk niet onder de druk van het maken van 100 pagina’s dik business plan.. Nee, schrijf in plaats daarvan eens op een A4tje wat je plan in het kort is: Welk probleem wil je oplossen? Hoe denk je dat gaan doen? En hoe kun je er geld mee verdienen?

Kun je geen antwoord geven op een van deze vragen, ga dan verder op onderzoek uit. Zet kleine stapjes. Hou bij wat je ontdekt en met wie je praat en je zult zien dat je idee ut zichzelf richting en vorm begint te krijgen. Steve Jobs tekende niet in een keer het ontwerp voor de iPhone. Ook hij had hulp nodig om datgene wat hij voor zich zag stap voor stap waar te maken. Iedere grote verandering begint met kleine stappen. En het mooie van van kleine stappen is: ze zijn niet zo eng, er kan nog niet zoveel misgaan en je bent aan het ontdekken wat wel en niet werkt voor zowel jou als persoon, je idee en je aankomende bedrijf. Je zult zien dat je eerder je ontslagbrief overhandigt dan je denkt en met een grotere glimlach dan je had verwacht!

Onze tips voor Jeroen (en dus ook voor jou) om eerste stappen te zetten? Schrijf eens op welk probleem je wilt oplossen? Hoe denk je dat gaan doen? En hoe kun je er geld mee verdienen? Gewoon het eerste wat in je opkomt: het hoeft nog niet perfect te zijn. Daarna: zoek op internet of in je netwerk naar een bijeenkomst van mede-ondernemers die je gaaf lijkt. Praat met hen. Hoe zijn zij begonnen? Hoe vonden zij hun eerste klant? Wat voor tips hebben ze voor je? Deel je verhaal. Luister naar hun feedback. Kijk nog eens wat je zelf opschreef en verbeter je plan stap voor stap as-you-go.

Wil jij ook iets anders? Niet verder wachten, ga stappen bedenken en zetten! Wat wordt jouw eerste kleine stap vandaag? Laat hem ons gerust weten op tijdvoor@wonderlijkwerken.nl vinden we leuk! 🙂

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

Download de gratis explainer ‘Hoe kom je aan een Nomad bedrijfsidee?‘

Wil je ook de eerste stap zetten op het pad van locatie onafhankelijk werk? In de gratis 'explainer' vind je vijf vragen die helpen om je eigen manier van locatie onafhankelijk werken vorm te geven. Ook lees je verhalen van mensen die bij Wonderlijk Werken een training volgden en via één van de vijf vormen van locatie onafhankelijk werken aan de slag gingen. 

X