Leven als digitale nomade vergroot je weerbaarheid en wendbaarheid

Een tijdje op reis gaan en misschien zelfs wel leven als digitale nomade levert je geweldige ervaringen op en er zijn ontzettend veel zaken die het leuk maken, maar misschien nog wel meer zaken die niet zo leuk zijn en waar je mee moet leren omgaan. Toch kan ik na bijna tien jaar leven als digital nomad alleen maar zeggen: ga! Je wordt er sterker, weerbaarder en wendbaarder van. Onderzoek onderschrijft dit en daar wil ik je in dit artikel wat meer over vertellen: hoe draagt een leven als digitale nomade bij aan de ontwikkeling van een weerbare en wendbare persoonlijkheid?

Big Five

Een ieder van ons heeft een andere persoonlijkheid en die wordt gevormd door onder andere je identiteit, je genetische aanleg en je omgeving. Inzicht in deze persoonlijkheidstrekken die geven je een idee waarom je je op een bepaalde manier gedraagt, waar je moeite mee hebt en wat je juist makkelijk afgaat. Na veel studies in meerdere landen en talen, zijn onderzoekers uiteindelijk uitgekomen op vijf centrale persoonlijkheidstrekken, die alle menselijke gedragseigenschappen zouden moeten omvatten. Deze theorie heet ‘The Big Five‘. Elk van deze vijf is een dimensie waarbij het spectrum zich uitstrekt tussen twee tegengestelde extremen.

De theorie onderscheidt vijf dimensies van persoonlijkheidstrekken:

– Emotioneel stabiel (kalm/met zelfvertrouwen vs. gevoelig/nerveus).
– Extraversie (outgoing/energiek vs. op zichzelf/gereserveerd)
– Openstaan voor ervaringen (inventief/nieuwsgierig vs. consistent/voorzichtig)
– Consciëntieus zijn (efficiënt/georganiseerd zijn vs. easy-going/laks)
– Agreeableness (vriendelijkheid/ met compassie versus afstandelijk/analytisch)

Wil je weten hoe je zelf scoort op de Big Five, doe dan een officiële test (86 vragen, 10 minuten) voordat je verder leest. Daarmee voorkom je dat je antwoorden geeft waarvan je weet dat ze wenselijk zijn na het lezen van dit artikel. Wij deden de test in het Engels op Psychology Today en betaalden 8 EUR voor het verslag. Wij ontvangen geen commissie als je de test via deze link volgt.

Wat behoorlijk bijdraagt aan je success als digitale nomade is de mate waarin je je kunt aanpassen aan dat leven: jezelf steeds verplaatsen, telkens andere plekken, telkens opnieuw je onderdak regelen, telkens opnieuw uitzoeken waar zich iets bevindt, telkens andere situaties waarin je je werk moet doen, balans vinden tussen werk en sightseeing, (reis)plannen die niet doorgaan door gebeurtenissen waar je geen controle over hebt. Of juist leren omgaan met tegenslagen, zoals een teruglopend klantenbestand of drie weken regen uit moeten zitten op die prachtige strandplek waar alles is ingericht op zon of een overlijden thuis waar je niet bij kunt zijn omdat je in Nieuw Zeeland zit.

Jezelf kunnen aanpassen aan een vreemde cultuur, wendbaar en weerbaar zijn als reizende ondernemer is eigenlijk het doel van je hele voorbereiding en bewuste ontwikkeling als reizende ondernemer, toch?

Welke persoonlijkheidstrekken uit de Big Five zijn daar dan van invloed op? Daar is onderzoek naar gedaan. waarbij 32 studies werden geanalyseerd en vergeleken. Het bleek dat de persoonlijkheidstrekken ‘openstaan voor ervaringen‘, ‘agreeableness‘, ‘extraversie‘ en ‘emotionele stabiliteit‘ impact hebben op hoe goed je je kunt aanpassen aan een ander land, een andere cultuur en een andere set normen.

Basaal aanpassingsvermogen

Hoe goed kun je je aanpassen aan de basale zaken in je nieuwe dagelijks leven zoals lokaal boodschappen doen of je lokaal verplaatsen? Hoe hoger je scoort op openstaan voor ervaringen en extraversie, hoe makkelijker je dit afgaat. Dit herken ik zelf zeer: Steven en ik scoren allebei relatief hoog op het openstaan voor ervaringen, maar Steven scoort veel hoger dan ik op ‘extraversie‘. Uitzoeken wat waar is, hoe je er moet komen en dat dan plannen en uitvoeren, is niet mijn sterkste kant. Ik laat dit graag aan Steven over en laat me makkelijk op sleeptouw nemen. Als ik alleen ben, lukt het me wel, maar het kost me veel energie en moeite.

Aanpassingsvermogen voor interactie

Hoe goed kun je je aanpassen aan en voel je je comfortabel met de interactie met nieuwe mensen in de nieuwe cultuur die vaak anders is dan thuis? Hoe hoger je scoort op openstaan voor ervaringen, extraversie en ‘agreeableness‘ (meegaandheid/ vriendelijkheid/ altruïsme), hoe beter je dit afgaat. Ook dit is een herkenbaar item in ons eigen digitale nomaden team: Steven scoort hoog op extraversie en stapt makkelijker op vreemde mensen af. Diana scoort hoger op agreeableness (met name de subdimensies medeleven, oprechtheid, zorgzaamheid) en kan daarmee het vertrouwen van de nieuwe persoon snel winnen. Steven scoort binnen ‘agreeableness’ hoog op de subdimensie zorgzaamheid, oprechtheid en vertrouwen. Steven is er een kei in zijn contacten en relaties te onderhouden, te denken aan de mensen en er oprecht begaan mee zijn, soms zelfs ten koste van zijn eigen plannen.

Aanpassingsvermogen voor werk

Er is tot op heden weinig onderzoek gedaan onder digitale nomaden dus het volgende stukje dat gaat over je kunnen aanpassen aan werken in een andere cultuur, is gebaseerd op een onderzoeksdoelgroep van expats. Het blijkt dat als je hoog scoort op openstaan voor ervaringen, extraversie en emotionele stabiliteit, je comfortabeler bent met werken in een buitenlands bedrijf met andere culturele normen en verwachtingen. Steven en Diana scoren allebei hoog op emotionele stabiliteit, Diana zelfs 94 (op een schaal van 100). Wij werkten de afgelopen tien jaar met vele ondernemers uit voornamelijk Mexico maar ook Costa Rica, waar de werkwijze toch wel sterk afwijkt van wat wij gewend waren uit Nederland. Alles gaat ‘mañana, mañana‘, er geldt een heel andere beleving van tijd (mensen zijn niet zo stipt en kunnen zonder zich te excuseren meer dan twee uur te laat op een afspraak aankomen) en een deadline bestaat er eigenlijk niet. Als er eentje gesteld wordt, kraait er vaak niemand naar als de gestelde datum voorbij gaat. Een verkoopgesprek met een hard resultaat? Dat bestaat niet. We gaan eerst een paar keer lunchen en dan zien we vanzelf of het wat wordt zakelijk gezien. Nee zeggen? Je zult het woord ‘no‘ niet uit de mond van een Mexicaan horen komen. Het is erg ongebruikelijk om rechtstreeks iets af te slaan, of simpelweg nee te zeggen. De mogelijkheid wordt altijd opengelaten. Zomaar een paar dingen die je kunt meemaken als je als digitale nomade zakendoet in een andere cultuur. Hoe stabieler je bent, dat wil zeggen hoe minder snel je van je stuk te brengen bent, hoe beter je hiermee kunt omgaan.

Je kunt het ontwikkelen!

Wat ik het allerleukste van reizen en leven als digitale nomade vind, is dat het blijkbaar echt bijdraagt aan het openstaan voor ervaringen, ‘agreeableness‘ en emotionele stabiliteit. Ook dit hebben wij zelf aan den lijve ondervonden. Vooral hebben we dit gemerkt aan de ontwikkeling van onze emotionele stabiliteit. We kunnen hele dagen vertellen over de dingen die we meegemaakt hebben die ons weerbaar en wendbaar hebben gemaakt en vinden van onszelf dat we niet snel van ons stuk te brengen. Onze scores uit de Big Five onderschrijven dat. Ook onderzoek laat zien dat reizen en werken in het buitenland sommige persoonlijkheidstrekken verbetert. Een Duitse studie uit 2013 onder studenten die stage gingen lopen in het buitenland gaf aan dat de studenten al na zes maanden meer openstonden voor ervaringen, meer ‘agreeable‘ waren geworden en dat hun emotionele stabiliteit was toegenomen.

Tips

Wil je jezelf in de voorbereiding op een leven als digitale nomade ontwikkelen op de persoonlijkheidstrekken die je gaan helpen onderweg? Lees dan eens door de onderstaande tips:

Leren om meer open te staan voor ervaringen
Tip: Experimenteer en kijk hoe het loopt
Vaak zijn we te bang zegt Steven dan. Stel jezelf niet de vraag ‘wat als’ maar ‘wat als ik eens…. Probeer iets nieuws zonder je zorgen te maken over wat er zou kunnen gebeuren. Als je het ziet als een experiment leer je altijd iets, is het nooit ‘voor altijd’, zorg je voor een sprankel in je leven en voorkom je dat je stagneert. Experimenteren is voor ons hét inzicht geweest om onszelf te ontwikkelen en succesvol te worden als digitale nomaden.

Leren om een prettiger persoon te zijn voor een ander (agreeableness)
Tip: Stap eens in de schoenen van die ander
Hoe zouden je woorden en acties overkomen op een ander? Als je niet zo hoog scoort op agreeableness, zul je je wellicht realiseren dat je daar vaak niet aan denkt en doorgaat. Wil je een prettiger persoon worden? Vraag dan eens aan die ander wat hij of zij vindt van wat je zegt. Vraag die ander wat ze van je plan vinden. Feedback durven vragen en kunnen ontvangen maakt je een stuk sterker als persoon, en al helemaal als ondernemer. Want zoals je weet is er geen enkel bedrijfsplan dat het eerste contact met de klant overleeft: het is altijd anders dan dat je zelf dacht want je bént niet je klant. Je bent niet die ander. Het is dus helemaal niet erg om in de schoenen van die ander te stappen, te vragen wat hij of zij ervan vindt. Het is een kracht.

Emotionele stabiliteit ontwikkelen
Tip: Leer beter ademhalen
Huh? Wat? Je leest het goed: ademhalen. Als je lager scoort op emotionele stabiliteit zou je kunnen zeggen dat je wat neurotisch kan zijn. Als een springveer reageren. Snel geïrriteerd zijn, impulsief reageren op dingen, puur vanuit je gevoel. Ademhalen is een mooie weg naar het ervaren van meer stabiliteit als je emoties hoog oplopen. Steven nam een mooie podcast op met de titel: relax, I got this. Een aanrader om te beluisteren als je meer emotionele stabiliteit wilt ontwikkelen nog voor je zoiets spannends gaat doen als reizen en werken als digitale nomade.

Heb je besloten dat je graag (een tijdje) als digitale nomade te willen werken en leven? Kun je wel wat hulp gebruiken bij de mentale voorbereiding op die sprong in het diepe evenals hulp om te bedenken wat voor werk je dan kunt doen? Kijk dan eens naar onze Nomad Business Academy.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.