Gastblog: Leven, het allermooiste liedje

Door Sanne Heymann

Welke dag het was weet ik niet. Hoe laat het was heb ik al helemaal geen weet van. Het enige dat ik weet is dat ik ergens in een hangmat op een eiland in Mexico lag en ik ineens zag, voelde, hóórde hoe het zat.

Ik had er een hele dag ‘mindfulness’ op zitten. Niet omdat ik dit zelf zo graag wilde, maar omdat het een opdracht was. Een dag zonder computer, telefoon, camera, boek of andere ‘bagage’. Alleen ik en mijn gedachten. Let it flow, laat het gaan en denk met die gedachte vooral aan niets.

Nou, dan moet je net mij hebben. Meisje Nooit Genoeg; denkend aan niets. Een betere grap had ik zelf niet kunnen bedenken. Hoewel ik het zelf verre van grappig vond. Een dagje weinig doen, á là. Maar een dag he-le-maal niets?! Het zal vast heel goed voor je zijn, maar ik had eigenlijk gewoon geen zin in niets. Waar ik wel zin in had was om heel recalcitrant een boek te pakken en gewoon op mijn eigen manier te ontspannen: door mijn gedachten te transporteren naar een andere wereld. Dat leek mij nou heel erg mindful.

Maar goed, ik mag dan een beetje recalcitrant zijn. Ik ben vooral ook een beetje heel erg braaf. En dus werkte ik netjes mijn lijstje af: een kwartier lang een bloem bestuderen en een lange strandwandeling maken. Zonder praten, zonder lezen, zonder schrijven. Alleen met de gedachten die samen met de golven heen en weer een spoelden over het strand. Grote golven die kwamen en kleine golven die gingen. Hard, zacht, hoog, laag, maar nooit met een momentje van stil vlak water. Let it flow, laat het gaan: ja, makkelijker gezegd dan gedaan! Juíst dit soort momenten zijn van die momenten dat je juist lijkt te verdrinken in al je gedachten. Wat wil ik, wat doe ik hier, waar droom ik van, hoe kan ik het anders doen… Wellicht goed om bij stil te staan, ware het niet dat ik moet hollen om al die ingevingen bij te houden.

En dan, zomaar ineens, krijg je die ene ingeving waar je eerst nog zo sarcastisch over deed. ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans’. Zoiets. Te cliché om waar te zijn, maar je kunt er tegelijkertijd niets anders van maken. Zelfs niet als dat cliché zich voordoet in een plaatje dat op zichzelf al een romantisch clichébeeld is: een tropisch eiland, een zonsondergang, een hangmat en twee jongens met een gitaar. Twee jongens die elkaar een half uur geleden ook nog niet kenden maar nu samen de meest geweldige liedjes weten te creëren. Samen spelend, samen jammend, luisterend, tokkelend. Niet altijd perfect, soms met een valse nooit, maar ondanks dat onverminderd swingend, pakkend, ontroerend en ronduit prachtig.

groots-meeslepend-blog-sanneEn toen zag, nee hóórde, ik het ineens: ‘Zo zit het!’
Of het kwam doordat ik door mijn dagje ‘niets’ juist gefocust was op ‘iets’, of dat de grote hoeveelheid zeelucht mij naar mijn hoofd was gestegen: ik weet het niet. Het enige dat ik op dat moment wist is dat dit is hoe het leven is of hoort te zijn: als een geïmproviseerd lied. Een lied waarvan je bij je geboorte alleen het eerste akkoord krijgt, waarna de compositie alle kanten op kan gaan. Soms vrolijk en opgewekt, soms treurig en droevig. De ene keer alleen, dan weer een hele tijd samen. Je stopt erin wat je hebt, wat je kunt, wat je wilt. Dit zorgt ervoor dat er momenten zijn van pure perfectie en totale harmonie. Maar ook momenten van gemiste slagen en dissonantie. De truc is echter om die valse noten niet te zien als een moment om het lied per direct te stoppen. Maar juist om stug door te blijven spelen, jezelf te herpakken en weer op zoek te gaan naar die allermooiste melodie. De melodie van ups en downs, highs en lows, vallen en opstaan, perfectie en imperfectie. The melody of the best song you’ve ever heard: Life.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.