Leven vanuit je essentie:
doe jij wat je echt wilt?

Heb jij je weleens gevoeld zoals op het plaatje hierboven? Helemaal in je element? Bruisend van energie en met het gevoel dat je echt lééft?

Zijn we daar eigenlijk allemaal niet naar op zoek? Ons zo voelen? Steeds iets vaker, steeds iets langer? Daar gaat dit blog over. Wij geloven dat als je leeft vanuit wie je in essentie bent, je steeds dichterbij het gevoel komt dat je leeft.

Als je hetgeen je in essentie bent de beslissingen laat maken, maak je keuzes die beter bij je passen. En is het niet zo dat je pas een gelukkig leven kunt leiden als je keuzes maakt die bij je passen? Maar hoe herken je dan de elementen die je in essentie bent? Een nogal filosofisch maar belangrijk onderwerp.

Sommige dingen in je persoonlijkheid kun je zien als een jas die je hebt aangetrokken. Je doet of zegt die dingen niet omdat het uit jouw hart en ziel komt, maar omdat dat zo gegroeid is. Je karakter en gedrag is vaak verbonden met je geschiedenis, die je heeft geleerd hoe je moet zijn. Je reageert dan niet op wat er nu gebeurt, maar op iets ouds, als een herhalend patroon. Misschien omdat je omgeving je in die rol heeft gestopt, misschien doe je het voor je ouders of voor je kinderen. Diep van binnen weten we vaak wel of iets is als een jas die je hebt aangetrokken of dat het een essentieel deel van jou persoonlijkheid uitmaakt. Vraag je eens af: wanneer zit jij in een rol en wanneer ben je je authentieke zelf? Wat voor gevoel heb je als je je authentieke zelf kunt zijn? Op welke momenten komt je authentieke zelf naar boven? Wat ben je dan aan het doen? Schrijf het eens op voor jezelf..

En hoe kan het dan toch zijn dat we het grootste deel van ons leven hier niet mee in contact zijn? Dat het lijkt alsof iets anders leidend is?

Dat heeft onder andere te maken met de belemmerende overtuigingen die op onbewust niveau actief zijn en automatische reactiepatronen die te pas en te onpas in werking treden. Ontstaan in een ver verleden waar ze ons beschermd hebben en ons nu vaak voornamelijk in de weg zitten. Daarnaast speelt ons ego een grote rol in de belemmering van onze groei. Dat stemmetje wat op je schouder zit en altijd meekijkt. Dat zegt: ‘dat kun jij toch niet‘. Of: ‘ja hmm, mm, hoe ga je dáár geld mee verdienen?

Voordat wij aan onze eigen reis begonnen hebben ook kritisch gekeken naar de dingen we belangrijk vinden in ons leven. We stonden hier toen nog niet zo bewust bij stil maar het heeft ons geholpen trouw te blijven aan onszelf. Niet iedereen heeft dezelfde dromen, waarden en plannen. Door hier een beetje tijd voor in te ruimen en over na te denken kom je dichter bij jezelf. En hoe dichter je bij jezelf komt, hoe logischer het wordt om die dromen, waarden en plannen voorrang te geven op de rest.

Welke waarden zijn voor jou deel van wie je in essentie bent? Hoe krijgen die waarden een plek in je dagelijkse beslissingen zodat je je vaker voelt zoals op het plaatje hierboven?

Aan het eind van zo’n filosofisch, misschien voor jou wat vaag verhaal, maak ik het graag heel concreet met een voorbeeld. Voor ons beiden, Steven en Diana, is een deel van onze essentie eerlijkheid. Tot op het bot eerlijk zijn en durven zeggen wat je wilt. Wij kunnen iedere dag beslissen of we ja of nee zeggen tegen nieuwe projecten of opdrachten. Komt er een opdracht op ons pad, en we roepen allebei met heel ons hart ‘hell yeah‘ Dan gaan we het doen. Zegt één van ons (of allebei) ‘mja, wel leuk‘. Dan doen we het niet. We moeten er met heel ons hart inzitten en niet kunnen wachten om te beginnen en het ook af te maken. Kijk ter inspiratie maar eens naar onderstaand filmpje van Derek Sivers dat gaat over ‘hell yeah‘ of anders gewoon nee zeggen.

Als je weet welke waarden je essentie vormen (en geen aangeleerd gedrag of rollen zijn), kun je ernaar gaan leven. Durf je ernaar te gaan leven, zul je je steeds vaker voelen zoals op het plaatje! Wij geloven dat het kan als je op zoek durft te gaan naar wat je essentie is, hoe je je authentieke zelf kunt zijn!

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.