Lifestyle design voor digital nomads

Lifestyle design. Je denkt misschien in eerste instantie aan het inrichten van je huis met behulp van inspiratie uit een lifestyle magazine. Lifestyle en Design. Mooie plaatjes van Jan de Bouvrie banken en keurige tafels met hippe boeken erop. Het is nog niet zo lang geleden dat ik dit soort magazines prachtig vond en er energie uithaalde om ook op die manier naar mijn huis te kijken. Hoeveel kan er veranderen in een paar jaar tijd? Veel, want het stond als een paal boven water dat ik iets anders met mijn leven wilde dan telkens een net iets ander interieur. Ik had alleen geen idee wat.

Wat als je eens ergens anders begint met zoeken?‘ dacht ik destijds in 2008. Wat als je de vraag als het ware omdraait? Dan krijg je hele andere antwoorden. Wat voor werk ik wilde doen, dat wist ik niet. Ik kon wel antwoord geven op de vraag hoe ik idealiter wilde leven, wat mijn ideale levensstijl zou zijn. Of nog kleiner gemaakt: hoe mijn ideale dag eruit zou zien. Dat ik wilde reizen, dat stond als een paal boven water. Dat ik vier jaar later als reizend ondernemer door het leven zou gaan, dat had ik nooit kunnen bedenken. En dat dat zó leuk zou zijn en dat ik daarmee zó dicht bij mijn ideale kon komen, had ik alleen maar kunnen dromen. Die ideale dag heeft mij geleid. In kleine stapjes kwam ik steeds dichterbij, en uiteraard veranderde de vorm van de ideale dag ook nog weleens gedurende die eerste jaren. En precies dát is lifestyle design. Het maken van een ontwerp voor je leven helpt je bij het maken van beslissingen. Beslissingen die je dichterbij het leven van je ideale dag brengen. Nog steeds, na al die jaren van reizen en nomadisch ondernemen, maakt een halfjaarlijks levensontwerp een groot deel uit van onze ‘planning‘ als locatie onafhankelijke ondernemers en gezin.

Lifestyle design
In zo’n ontwerp voor je leven geef je antwoord op vragen als: welk cadeau heb ik te geven? Wat kan ik nu op dit moment al voor een ander betekenen met mijn talenten, vaardigheden en tijd? Maar ook denk je na over wat je nog wilt leren en ontwikkelen als mens. Ook de vraag hoe je het liefst zou willen wonen hoort thuis in een lifestyle design net als de omgeving waar jij als mens het beste tot je recht komt. Dan heb ik het over geografische locaties (reizen) maar ook over gezelschap. Wat zoek je op? Waar omring je jezelf mee? Word je er een mooier mens van? Brengt het je dichterbij je ideale dag? Nee? Stop er dan mee. Ja? Zoek het dan vaker op!

Digitale nomaden
Voor veel mensen is op reis zijn bij uitstek de omgeving die van hen een mooier mens maakt. Telkens een andere omgeving, avontuur, op jezelf aangewezen zijn, nieuwe mensen leren kennen en functioneren in een andere cultuur met andere gewoonten. Dat begint met vakantie en wat langer op reis gaan. Tot je een keer een paar weken op reis bent en denkt: ‘ik wil eigenlijk niet terug naar huis‘. Wat als ik mijn geld eens onderweg zou verdienen? Een leuke vraag die vaak een lange zoektocht als gevolg heeft want geld verdienen kun je overal en op allerlei manieren. Als je eenmaal op weg bent en het lukt je onderweg (op afstand) wat geld te verdienen, dan begint de volgende uitdaging: hoe ontwerp ik mijn reizende leven op zo’n manier dat ik naast genieten ook kan werken?

Werken waar anderen op vakantie zijn
Een van de dames die bij ons de digital nomad training volgde in de zomer van 2016 en sindsdien onderweg is, vat de uitdaging mooi samen: ‘Ik zit dan regelmatig in een hostel, waar alle anderen op een tour gaan en ik moet zeggen: ‘nee sorry ik moet werken’ en klap mijn computer open. Dan kijken mijn medereizigers me raar en onbegrijpend aan. Ik krijg dan vaak reacties in de trant van: ‘je bent op vakantie hoor‘. En ik moet dan zeggen: ‘um, nee ik run een bedrijf terwijl ik reis en ik heb zo een gesprek met een klant‘. ‘Dat is nu, anno 2017 nog raar. Ik weet dat dit over vijf jaar de normaalste zaak van de wereld is. Wat ik in de tussentijd moet leren, is mijn tijd goed te verdelen tussen toerist zijn en ondernemer zijn zonder me daar schuldig over te voelen.’ Als reizende ondernemer, wil je ook af en toe werken. Ergens op een plek waar je goed kunt zitten, waar redelijk snel WiFi ligt en als je geluk hebt ook airco. Hoe groot is dat project waar je aan werkt eigenlijk? Wanneer lever je het op? En hoe vaak heb je contact met je opdrachtgever via Skype? Zou het niet beter zijn als je niet naar een café hoeft om te werken maar gewoon vanuit je appartementje in Rio de Janeiro kunt werken? En niet telkens het gesprek hoeven ‘muten‘ als de blender in het café aangezet wordt? Tegen dit soort vragen loop je gegarandeerd aan als je onderweg bent als locatie onafhankelijk ondernemer. Het maken van een poster waar ook ruimte is voor jouw ideale omstandigheden voor je bedrijfsvoering op staan, geeft rust en inzicht.

Help, ik kan overal heen!
Een bijkomend voordeel van een locatie onafhankelijk bedrijf runnen (en hiervan rond kunnen komen) is dat je overal heen kunt. Je hoeft niet meer naar kantoor. Je kunt reizen zolang je wilt, waarheen je wilt. Daar zit ook een nadeel aan volgens deelnemers aan onze trainingen: ‘ineens kan ik overal heen. Waar zal ik eens heen gaan? Ik voel me een beetje verloren. Hoe zorg ik dat ik een beetje richting voel?‘ En daar komt ie weer. Maak eens zo’n poster. Ga eens terug naar jezelf, naar je eigen voorkeur, naar je eigen voorwaarden en schep de kaders van een leven waarin jij kan shinen. Schrijf eens op wat voor jou belangrijk is, welke zaken écht in je dagelijkse routine moeten zitten, wat je nog wilt leren en wat je te geven hebt aan mensen die je onderweg tegenkomt. Schrijf eens op hoe de komende zes maanden er zakelijk uit zien. Wat heb je nodig om dat werk fijn te kunnen opleveren? Kijk eens naar je voorkeur rondom ‘wonen‘ of ‘verblijven‘. Wat past bij jou? Waar vind je de rust die nodig is om de mooiste versie van jezelf te worden?

We schreven eerder over hoe wij zelf het lifestyle design canvas toepassen om als gezin te reizen en ondernemen. Werk je al locatie onafhankelijk en zou je weleens met ons willen sparren over het inrichten van je reizende, zakelijke leven en tegelijkertijd willen werken aan het verder opbouwen van je bedrijf? Kijk dan eens naar onze Business Intensive Coachingsprogramma. Sta je nog helemaal aan het begin en lijkt het je geweldig om te reizen terwijl je voor jezelf werkt? Weet je nog niet waarmee dan of krijg je al klotsoksels bij het idee van reizen en ondernemen alleen al? Kijk dan eens naar ons ‘Digital Nomad Worden‘ programma en sluit je aan bij de 100+ mensen die je al voorgingen op dit pad.

 

Meer van deze blogs, boekentips en inspirerende video's af en toe in je inbox?Schrijf je dan in:) We gebruiken geen social media (meer) en houden niet van SPAM!
Steven Zwerink
[email protected]

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com