Lifestyle design: een gezin met tieners een jaar op reis – gaan ze dit echt doen?!

Half april 2017 hadden wij het grote geluk om te mogen werken met een gezin dat op het punt staat om voor langere tijd naar Australië te gaan. Ze kwamen bij ons om ervoor te zorgen dat alle gezinsleden (ouders en drie kinderen) gezamenlijk konden beslissen of de reis door zou gaan ja of nee. Want voordat dat je met je ouders een jaar lang gaat reizen heb je best wat vragen. En er komt best wat bij kijken voordat je met je kinderen in het vliegtuig kunt stappen en vetrekken. Hoe vertel je dit aan vriendjes en vriendinnetjes? Hoe ga je om met reacties van mensen om je heen? Hoe doe je dat met school? Hoe gaat dat met je bedrijf? Al deze vragen en meer kwamen aan bod tijdens deze speciale dag. Wij vonden het super spannend want we hadden nog nooit training gegeven aan kinderen en er lag nogal wat druk op: de beslissing om wel of niet op reis te gaan met het hele gezien en het bedrijf van hun vader meenemen ja of nee.

Skypen met Australië
Als je op reis wilt naar een bepaald land is er niks lekkerder dan vast even een hele hoop vragen te kunnen stellen aan een local. Dus belden we met Cat en Ruben, een Nederlandse familie die vijf jaar geleden naar Australië emigreerden en afgelopen jaar met hun kroost door de Australische outback zijn getrokken in een caravan). Het hele gezin kon al hun vragen stellen (over gevaarlijke dieren, het schoolsysteem, de seizoenen, de leuke en minder leuke plekken, uitdagingen van het wonen in een caravan, etc) aan Cathelijne en haar twee dochters. Dit bleek super waardevol en super leerzaam voor iedereen.

Hoe ziet een dag op reis eruit?
Samen hebben we nagedacht over een aantal cruciale vragen voorafgaand aan de reis. Wij hebben zelf geleerd, in onze vijfenhalf jaar als reizend stel, dat het erg belangrijk is om van elkaar te weten welke verwachtingen je hebt van de reis. Niet alleen wat je gaat doen of meemaken maar ook hoe je denkt dat je gemiddelde reisdagen eruit zien. In het begeleiden van stellen of gezinnen die op reis gaan bestaat er namelijk nogal eens een groot verschil in perceptie van een doorsnee reisdag. Tussen mannen en vrouwen maar ook tussen ouders en kinderen. En het is beter om hierachter te komen voordat je samen met elkaar in een camper of in een huisje zit. De vraag die wij dan ook stellen is: hoe ziet een doorsnee reisdag eruit? Teken en beschrijf waar je bent, wat je doet em hoe je je voelt. En het is prachtig om te zien hoe verschillend iedereen deze dagen ziet en ook hoe ze geïnspireerd raken door de antwoorden van de andere familieleden. Zo begint het samen dromen en bouwen aan een succesvolle reis.

Wat staat er op je ‘gave dingen lijst’?
Normaal maken wij met deelnemers altijd een lijst met dingen de ze nog willen doen voordat ze doodgaan, de zogeheten bucket list. Dit leek ons echter met kinderen niet zo’n goed idee dus hebben we samen een ‘gave-dingen-die-je-onderweg-wilt-meemaken-voelen-horen-doen-zien-teruggeven-ontwikkelen-lijst’. Ook hier werd duidelijk dat iedereen hele specifieke dingen op zijn lijst zette. En ook deze zaken inspireerden de andere deelnemers weer. Uiteindelijk mocht iedereen bij de andere lijsten stemmen op de drie gaafste punten van de lijst. De punten waarvan je echt hoopte dat hij of zij dit zou gaan doen. Hierdoor creëer je betrokkenheid bij de dromen en plannen van de anderen.

Alles samen voegen
Het resultaat van de dag was een grote poster gemaakt door de kinderen, terwijl de ouders met Diana alle praktische zaken bespraken zoals verzekeringen, onderwijs, goedkope tickets, belastingen, etc. Doordat de kinderen deze best wel belangrijke poster mochten maken (deze poster zouden ze nog dezelfde avond aan hun familie laten zien om voor het eerst hun plannen te delen) moesten ze ook voor hun ouders kiezen welke zaken op de poster terug moesten komen. Het was prachtig om te zien dat ze zich snel leken te realiseren dat ‘als onze ouders het fijn hebben, dan hebben wij het ook fijn’. Dus werden er flink wat plannen van hun ouders bijgetekend.

Uiteindelijk bleek het een te gekke dag met aan het einde van de dag een dikke GO voor de hele familie! Ze vertrekken in september en we gaan nu samen aan de slag om de volgende stappen vorm te geven. Wij vonden het te gek dat we deze belangrijke beslissing een beetje hebben kunnen helpen. Is dit ook iets voor jou, samen met partner en / of gezin? Kijk dan even bij onze trainingen of stuur ons een berichtje.

Geld verdienen en leren ondernemen
Aan de zijkant van de poster tekenden de kinderen hun vader, achter een tafel en een computer met eurotekens erboven. Deze vader zorgde er (samen met zijn vrouw uiteraard) niet alleen voor dat hij veilig met zijn hele gezin het Australische continent doorkruiste, hij werkte ook nog onderweg als CEO van zijn eigen onderneming actief in corporate governance. Ondernemer in hart en nieren, was dit iets wat op zíjn bucketlist stond om mee te geven aan zijn kinderen. Zijn oudste zoon, een video productie talent, kreeg de kans tijdens de rondreis door Australië te filmen met een drone. Hiermee maakte hij prachtige films. Dat bleef niet onopgemerkt en tijdens deze rondreis produceerde hij zijn eerste video voor een Australisch hotel. Dat was de start van zijn onderneming. Hoe gaaf is dat?! Gewoon gaan ondernemen onderweg en je bent nog niet eens van school! Als ik dit type realiseer ik me dat het maken van zo’n reis en het opdoen van ondernemersvaardigheden zaken zijn waar je op school niet zo snel mee in aanraking komt. Wat een gaaf voorbeeld is dit gezin voor ons!

Wat maakt reizen en werken tegelijk, zoals dit gezin met tieners ook deed in het buitenland nu zo leuk? We schrijven veel over dit topic en zijn heel benieuwd naar verhalen van andere gezinnen die langdurig (langer dan een jaar) reizen en werken combineren.

Een paar foto’s van de dag ‘reizend ondernemen met kinderen’

 

 

 

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com