Loslaten Geef jezelf toestemming

Geef jezelf toestemming om los te laten

Loslaten van iets dat belangrijk voor je is geweest, is misschien wel het moeilijkste dat er is. Soms is het een persoon, maar het kan ook een verwachting zijn die je van jezelf of van het leven had. Ik zag het leven altijd als iets lineairs, iets met een start en een finish en een vooropgesteld doel wat je moet bereiken om succesvol te zijn of ‘gelukkig‘. Een belangrijk inzicht voor mij in de afgelopen jaren is geweest dat je het leven kunt zien als iets muzikaal en is het de bedoeling dat je danst zonder vooropgesteld einde, zonder ‘zeker te weten’ waar je voeten neerkomen. Dat is de bedoeling.

Als ik terugkijk op hoe ik eigenlijk in mijn een corporate carrière pad terecht ben gekomen, werd het me duidelijk. Het lineaire leven waarin iedere stap voorbedacht is: goed je best doen op school, een mooi diploma halen, een goede baan krijgen en houden, een huis kopen, een mooi leven leiden met veel spullen, veel vakanties en dat vooral leuk is in het weekend. Het was een pad dat ik ben gevolgd omdat ik dacht dat dat zo hoorde. Iedereen deed het zo en ik dacht dat het ook van mij werd verwacht. Voor genoeg mensen is het een prima manier om te leven en hoeft er niets aan veranderd te worden. Ik was er alleen diep ongelukkig mee. Het was een droombaan, alleen niet die van mij… Op kantoor zat ik regelmatig voor me uit te staren, eigenlijk met mijn gedachten vooral op andere plekken, dat ik ergens anders was, dat ik iets aan het doen was dat een verschil maakte in iemands leven, iets aan het doen was wat het ertoe deed. Ik ging van vergadering naar vergadering, was professioneel emailer en ik kwam versleten terug van mijn werk en had nergens tijd of energie meer voor. Het voelde alsof het leven me voorbij ging. Alsof ik niet goed had geleerd hoe ik keuzes moest maken en dat ik steeds verkeerd koos.

Het leven is als dansen..

Het werd me pas echt duidelijk toen ik het volgende filmpje zag van Alan Watts. Het filmpje gaat over dansen in plaats van zeker willen weten waar je terecht komt en altijd de controle proberen te houden op wat er gebeurt in je leven. En dat het eigenlijk veel meer de bedoeling is dat je danst in het leven, zonder van tevoren te weten waar je je voeten neer moet zetten op de dansvloer, en dat je danst zolang er muziek is.

Dit filmpje slaat voor mij de spijker op z’n kop, kijk het even voordat je verder leest om de context te begrijpen van het verdere blog. In plaats van het leven te zien als iets lineairs met een start en een finish en een vooropgesteld doel wat je moet bereiken om succesvol te zijn of ‘gelukkig‘, kun je het leven zien als iets muzikaal en is het de bedoeling dat we dansen zonder vooropgesteld einde. En dat er soms iemand een tijdje met je danst en dan weer weggaat. Dat dat moeilijk is, maar goed op die manier. Dat je ook op deze manier naar het leven kan kijken was een grote openbaring voor mij en is me compleet ontgaan, zeker toen ik belangrijke keuzes maakte die vorm gaven aan mijn leven (studie, baan, locatie om te wonen en werken). Natuurlijk hebben de keuzes die ik maakte voor een bepaalde studie, een bepaalde baan, een vaste locatie destijds om te wonen en te werken bijgedragen aan wie ik ben als persoon. Ik heb er geen spijt van, heb er veel van geleerd en gebruik hetgeen ik heb geleerd nu nog steeds.

Geef jezelf toestemming om los te laten

Dat neemt niet weg dat het inslaan van een andere weg, een weg waarop je danst, je vrij voelt en een leven leidt zonder gepland eindpunt van succes of geluk, niet tot uiting kan komen zonder dat je je eerdere denkwijzen, overtuigingen en verwachtingen los laat. Geef jezelf toestemming om die los te laten. Wat bedoel ik daar dan mee? De drie belangrijkste zienswijzen, overtuigingen waar ik mezelf toestemming voor heb gegeven ze los te laten:

– Ik heb mezelf toestemming gegeven om los te laten dat het leven lineair is, een vooropgesteld doel heeft dat ik moet halen en dat alles vastligt. Dat ik geen zekerheid nodig heb en dat onzekerheid mijn grootste vriend is;
– Ik heb mezelf toestemming gegeven om los te laten dat ik op 1 plek zou moeten wonen en werken. Het is ok dat ik wil reizen en de wereld wil ontdekken en geen vaste woon-of verblijfplaats heb. Het liet me de lol inzien van locatie-onafhankelijk werken;
– Ik heb mezelf daadwerkelijk toestemming gegeven om los te laten dat ik dingen zou moeten kopen, kopen, kopen. Het is ok als ik niet (meer) geef om een koophuis, of om een grote televisie, of om een kast vol kleren en schoenen. Uiteindelijk brak de dag aan dat ik afscheid nam van bijna al mijn spullen;

Fysiek loslaten

Specifiek deze drie zienswijzen/ overtuigingen heb ik tijdens een mooie meditatie ceremonie op het strand in India gekoppeld aan gekleurde stukjes touw en letterlijk verbrand in een groot vuur. Ik heb deze overtuigingen en zienswijzen bedankt voor de inzichten die ik van ze heb gekregen. En ik heb ze losgelaten in het vuur. Het is goed zo. Ik mag er zijn ook als ik iets anders ben gaan doen met mijn leven. Iets dat afwijkt van wat de meeste mensen als ‘normaal’ beschouwen, en dat ik gelukkiger ben met een leven dat geen voorbedacht einde heeft, geen ‘finish’ als in een vast eindpunt van succes en geluk. Ik wil dansen door het leven en me vrij voelen daarin.

Wat heb ik gehad aan dat loslaten?

Uiteraard zijn er daarna nog vele zienswijzen/ overtuigingen gevolgd die ik van mezelf los heb mogen laten. Misschien word ik maar ook de keuzes die ik maak in mijn leven steeds minder en minder ‘normaal‘ of zelfs extreem voor de mensen om mij heen, maar het maakt mij vrijer en gelukkiger. Het loslaten van oude zienswijzen/ overtuigingen stelt mij in staat echt een leven te leven op mijn voorwaarden. In 2015 heb ik ontdekt dat als je de overtuigingen en verwachtingen van toen zelf hebt losgelaten, het niet meer zo erg is als anderen je niet direct snappen of zelfs proberen je terug te trekken naar dat pad dat je hebt verlaten. Het is een belangrijke stap in de verandering van mijn gewoonten geweest, maar ook voor de manier waarop ik erover praat met anderen die niet dezelfde overtuigingen of zienswijzen delen. Ik heb geproefd aan het dansen en ik kan je vertellen: ik wil nooit meer terug naar het hebben van een vast eindpunt van geluk en succes. Ik mag dansen zonder te weten waar het eindigt. Het leven mag me overkomen, ik stel bewuste intenties om een tijdelijk doel te bereiken of iets nieuws te leren/ te proberen en stap er vol vertrouwen in, hecht niet teveel aan de uitkomst. Het maakt mijn leven rustiger, ik ben veel minder een control-freak en langzaamaan kan ik mijn perfectionisme beetje bij beetje loslaten. Ik word een echtere versie van mezelf die haar cadeau aan de wereld geeft. Dat heeft me uiteindelijk geleid tot het vinden van een manier om goede, eigen bedrijfsideeën te bedenken en voor mezelf te beginnen.

Geïnspireerd door dit blog? Of heb je juist vragen? We horen graag wat je ervan vindt!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.