‘Oh nee het is maandag morgen’

Al een paar jaar draag ik bijna iedere zondag trouw mijn T-shirt met de tekst: ‘Oh shit it’s monday tomorrow’ (soms word ik zelfs gefotografeerd). Ik draag het om zowel mezelf als anderen eraan te herinneren wat een raar iets we voor onszelf gecreëerd hebben: de maandag, of beter nog Tijd. Ik schreef al eerder over het begrip weekend maar ik las onlangs een dusdanig verontrustend stukje over mijn veelbesproken Maandag en dat wil ik graag met jullie delen. Het komt uit het boek ‘Het geluk in jezelf‘ van Deepak Chopra en het gaat als volgt:

“Het is in experimenten al vaak aangetoond: onze interpretatie van tijd beïnvloedt onze biologie. Een voorbeeld. Wat betekent het woord maandag voor je? In onze samenleving doet zich het ronduit verbazingwekkende feit voor dat mensen vaker op maandagochtend om negen uur sterven dan op een ander tijdstip. Een verbijsterende prestatie die alleen aan het menselijk ras kan worden toegeschreven. Geen enkel ander dier kent immers het verschil tussen maandag en dinsdag. En wat is het verschil? Het verschil is een idee, een vaag besef, een gedachte – over wat maandag voor ons betekent of hoe we het begrip interpreteren. Er zijn mensen die zoveel deadlines hebben dat ze verzuchten: ‘Ik heb geen tijd meer.’ Ze zijn voortdurend verwikkeld in een race tegen de klok. Ze kijken naar dezelfde klok als jij en ik, maar in hun beleving tikken de wijzers sneller als gevolg van hun interne perceptie van tijd. Als je hun biologische responsen zou meten, zou het resultaat naar alle waarschijnlijkheid zijn: een snellere hartslag, een hogere bloeddruk, hogere insulinewaarden en meer hartritmestoornissen per minuut. Als ze een hartaanval krijgen en er dood bij neervallen, hebben ze inderdaad geen tijd meer. Ze hebben hun interne ervaring – ‘ik heb geen tijd meer’ omgezet in de fysieke ervaring van geen tijd meer hebben.”

Ik wist wel dat de maandag een negatief effect had op mensen maar dat er structureel meer mensen overlijden op maandagochtend door een concept dat slechts bestaat in ons eigen hoofd is toch wel heel bizar. Hoe zit dat bij jou? Hoe voel jij je op zondag? Zie je op of kijk je juist uit naar de week die voor je ligt? Of bestaat tijd niet voor jou? We horen graag je reactie!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.