Midlife crisis op je dertigste?

Afgelopen week ontmoetten we Renee en we raken aan de praat over Wonderlijk Werken. Ze begint te vertellen over haar eigen leven zodra we het hebben over passie en dromen. Op de middelbare school werden zij en haar klasgenoten niet gestimuleerd om na te denken over waar ze eigenlijk van droomden. Zelf had dat haar ook nooit een prioriteit geleken. Gewoon hoge cijfers halen, een goede studie kiezen waar je geld mee kunt verdienen en dan kom je er wel. Bedenken wat ze het allerliefst zou willen gaan doen en waarom was nooit aan de orde geweest. Ze slaagde met vlag en wimpel en had vervolgens geen idee wat daarna dan.

Ze koos Multimedia Design aan de Universiteit Utrecht en kwam halverwege haar studie tot de conclusie dat het creëren van digitale media en producten echt niet haar ding was. Ze zat met tegenzin achter de computer en had een hekel aan Indesign. Ze wisselde naar Communicatie. Ook dat bleek vies tegen te vallen. Saai, en voorspelbaar wist ze zich geen raad met wat nog een keer op een verkeerde keuze leek. Renee ontving financiële steun van haar ouders om haar studie te betalen. Ze had haar ouders beloofd dat ze deze studie nu wel af zou maken, een voorwaarde om nog te mogen switchen naar iets anders. Ze hield het drie jaar vol en sleepte zich dag in dag uit naar college. Uiteindelijk stopte ze gedesillusioneerd met studeren. 

“Daarna rolde ik van baantje in baantje. Nooit iets serieus, altijd was ik binnen een jaar weer weg bij die baas. Tientallen baantjes passeerden de revue en mijn ouders hoopten steeds dat ik nu eindelijk eens zou kiezen en ergens iets zou opbouwen. Het enige wat ik kon doen was me afvragen wat ik er in hemelsnaam deed. Ik werd met tegenzin wakker, sleepte mezelf naar mijn werk zoals ik me ook naar college had gesleept. Langzaam zag ik het niet meer zitten en ik nam ontslag. Ik zat op mijn dertigste in een midlife crisis.”

“Het is geen midlife crisis maar een levensstijl crisis”, zegt Steven haar. Verrast kijkt Renee op en vraagt: ‘Wat bedoel je daarmee dan?’ 

Een levensstijl crisis is een veelvoorkomend gevoel, helemaal bij mensen uit Generatie-Y en Renee is echt niet alleen. Onze maatschappij verandert van vaste-hokjes-banen die stammen uit het industriële tijdperk naar roeping-gedreven banen die veel meer passen in de tijdsgeest van vandaag: participerend en zelf aan het roer staan van je eigen leven. In zekere zin worden we door banen gecontroleerd en in een systeem gehouden van die banen zijn bedacht door de industrie, door banken, door overheden en corporaties, allemaal met een eigen belang. Er is niks mis mee als je graag in deze sectoren werkt, er een baan in hebt en het naar je zin hebt. Het punt is juist dat veel mensen er stiekem niks aan vinden, er ongelukkig van worden en zelf zeggen: kon het maar anders.

Het kán anders: door na te denken over hoe jij je leven wilt leven, hoe je wilt bijdragen, hoe jij je eigen unieke ‘kunst’ maakt. Die kunst kan uiteraard veel vormen aannemen. Die kunst komt altijd uit je hart, je creëert, je bedenkt, je helpt anderen, je maakt. Het komt nooit uit een vacature beschrijving, terwijl dat de plek is waar we bijna allemaal naar kijken om het te vinden. Dat lijkt ons het veiligst, het levert je iedere maand geld op en je hebt een dagelijks ritme wat je aangereikt krijgt op een dienblaadje. Niet iedereen wordt daar gelukkig van en je hoeft je helemaal niet te schamen dat jij één van die mensen bent. Sterker nog: door ontslag te nemen heb je voor jezelf een nieuw startpunt gecreëerd: je bent ‘ontslagen’ van een bepaalde manier van leven. Zie het als een kans om stil te staan bij het leven dat je wél wilt leven, waar je van droomt, waar je talenten en je passies liggen en begin daar!

We hebben het nog even over de Digital Nomad Series, een training die op het programma staat in Nederland. Renee is meteen enthousiast want daar kan ze aan de slag met precies die vragen en concreet stappen zetten naar een andere invulling van haar levensstijl. Ze meldt zich dezelfde avond nog aan via de website. Wacht jij stiekem ook op zo’n moment en ben je vastbesloten deze memo ook niet te missen? Bekijk dan onze pagina Aan de slag

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.