Minimalisme & De kunst van licht leven

In 2011 werden we gedwongen om onze bezittingen terug te brengen doordat we full-time wilden gaan reizen. Nu, zes jaar later, weten we niet beter dan dat je met heel weinig spullen, heel erg gelukkig kunt zijn. We houden van licht leven. Niet alleen door het voordeel in fysiek gewicht maar vooral van licht leven door in ons hoofd niet zo druk te zijn met spullen, bezit en constant maar willen kopen (zoals we wel echt waren voordat we op reis gingen en nu een stuk minder hebben).

Doordat we het positieve effect van minimalistisch leven dagelijks ervaren wordt ieder object dat we kopen of krijgen onderworpen aan een kritisch aantal vragen: Hebben we het echt nodig? Kan het ook tweedehands? Past het in onze tassen / onze bus? En vooral: wat gaat er dan uit onze tas om plaats te maken voor dit object?

Zo reizen we nu, sinds de komst van ons eerste kindje, nog steeds met twee koffers, twee daypacks en onze kussens. Maar wel met een extra baby strandtas, een stroller en natuurlijk een grote knuffelbeer. Een beer die eigenlijk nergens in past en heel snel vies wordt (zeker in de tropen) maar diezelfde beer heeft dan weer bijzondere waarde voor onze dochter:). Zo een beetje hetzelfde als wat onze kussens voor ons betekenen: thuis.

Een ander voorbeeld van hoe we deze minimalistische principes recentelijk hebben toegepast in Mexico: we huren de komende maanden een huis in Playa del Carmen en dit moest nog deels ingericht worden. Er stonden bedden en, stoelen en een tafel maar basiszaken zoals keukengerei ontbraken (gelukkig) nog. We zijn er zo aan gewend geraakt om met weinig te leven dat we er bewust voor hebben gekozen om ook hier zo kritisch mogelijk te kijken naar wat we nodig hebben. Dit heeft geresulteerd in een keuken met slechts: een kookpan, een klein pannetje, een bakpan, een spatel, een opscheplepel, twee borden, twee bakjes, twee glazen, twee bekers, twee vorken, twee lepels, twee messen en een theelepel (voor Isa). Dit is tevens onze standaarduitrusting als we in onze bus op pad zijn en we hebben al reizend geleerd dat we niet meer nodig hebben. Een groot voordeel in dit geval is dat zich nooit een hele berg afwas opstapelt. En als er visite komt vragen we ze om zelf even een bord en bestek mee te nemen.

Licht leven | Minimalistische keuken uitrusting

Dat we minimalistisch leven wil niet zeggen dat we niet van spullen of kwaliteit houden. Juist wel. We kiezen heel bewust voor kwaliteit in ons leven. Het liefst duurzaam en met een functie. Steven heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om al reizend triatlons te doen. Dit betekent dat hij geen hele kast vol trainingskleren mee kan slepen. Door ktitisch te kijken naar wat hij echt nodig heeft passen ook al zijn triatlonzaken (fietskleding, zwemkleding, hardloopkleding, bidons, helm etc) in de koffer, behalve zijn fiets natuurlijk.

Hoe vaak ben jij kritisch naar de spullen die je koopt of bezit? Of als je de vraag anders wilt stellen: hoeveel van jouw spullen bezitten jou? Vaak ben je namelijk ongemerkt druk met een heleboel van je bezittingen. Wil je meer weten over minimalistisch leven? Bekijk dan onderstaande trailer van de film Minimalism. De film is beschikbaar op Netflix en bij ons digitaal te leen

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.