Ontspullen als Digitale Nomade

Minimalisme: waarom ‘ontspullen’?

Minimalisme draait eigenlijk om je bezit terugbrengen naar de essentie, zodat je meer vrijheid ervaart en minder door je spullen geleefd wordt. Kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat alle kleding die je bezit in dit smalle kastje moet passen? Op het onderste plankje alleen he? Het bovenste plankje is de kleding van Steven, het onderste plankje van mij, Diana. Dat ieniemienie kledingkastje en het leven in een ieniemienie Volkswagenbusje is minimalisme pur sang. Althans, dat vinden wij :-). Deze post gaat over de wendbaarheid en lichtheid die het geeft om bewust (en weinig) te bezitten. 

Voordat wij aan deze hele reis als digitale nomaden begonnen in 2011, was ik me eigenlijk niet echt bewust van het feit dat spullen een belangrijk deel van mijn leven uitmaakten. Ik had nu eenmaal spullen, net als iedere andere ziel. Spullen kopen hoorde bij mijn wekelijkse bezigheden. Ik kocht regelmatig iets ‘leuks‘ voor in huis, leuke kaarsjes op een creatief dienblad, een nieuw dekbed overtrek of nieuwe kussentjes op de bank. Iedere week een lekker bosje bloemen op de tafel. Als het kerst werd, het huis in kerstsfeer. Gezellig. Met kleding ging het eigenlijk hetzelfde. Als ik iets leuks zag, kocht ik het. Schoenen waren het enige dat ik echt verzamelde: sneakers, laarzen, enkellaarsjes, veterschoentjes, slippers en instappers, sportschoenen passend bij verschillende outfits. Ook alle oude, gedragen schoenen bewaarde ik. Je kunt je wellicht voorstellen hoe die schoenen kast eruit zag. Dat past bij lange na niet in een Volkswagen bus! In 2011 besloten wij op reis te gaan en ons te ontdoen van alle spullen die we in de jaren hadden verzameld. Al mijn bezittingen moesten in 1 tas passen. En die tas mocht niet meer wegen dan 20kg. Hemellief, hoe pakken digitale nomaden eigenlijk in? Ook schreven we al eerder over de dag dat we afscheid namen van al onze bezittingen. Sinds dat moment is onze beider verhouding tot spullen en spullen kopen als wekelijkse bezigheid compleet op z’n op gezet.

Ik had verwacht dat ik de hele tijd in dezelfde kleding zou lopen. Dat ik mijn kleding na een paar maanden echt spuugzat zou zijn. De spulletjes die ik in mijn backpack had gestopt mochten dan misschien beperkt zijn in aantal, ik had ze wel goed uitgezocht op combinaties. Het viel me reuze mee hoe saai ik mijn ‘kledingkast‘ vond na zes maanden. Sterker nog, ik kwam tot de ontdekking dat ik maar 20% van wat er in mijn tas lag echt aanhad. Waarom zou ik die 80% dan houden? Mijn stapeltje kleding begon uit te dunnen. Ik nam weer afscheid van dingen die ik toch nooit aanhad of die ik ‘voor de zekerheid’ hield. Nu in het najaar van 2019, vertrekken we weer uit Nederland naar Mexico en hebben Steven en ik allebei een 40 liter tas voor onze kleding, schoenen en toiletspullen. Dat weegt bij per tas 10 kilo. Armoede? of rijkdom? Voor ons het laatste.

Minimalisme geeft me het gevoel dat ik rijk leef in plaats van rijk ben.

Ik heb het ontspullen denk ik nodig gehad om te ontdekken wie er echt onder die kleding, die schoenen en die make-up zit. Ik knoopte mijn persoon vast aan spullen en kleding. Wie ik was, dat werd bepaald door wat ik uitstraalde met wat ik aanhad, wat ik bezat en hoe vaak ik op vakantie ging. Wie je bent, wordt inderdaad bepaald door wat je uitstraalt. Het punt is dat die kleding, de spullen die er in huis of in je camper staan er wat mij betreft helemaal los van staan, waar het om gaat zit van binnen. Ik ben niet mijn kleding. Ik ben niet mijn make-up. Ik ben niet mijn hippe sneakers. Ik ben niet de (wereld) reis die ik maak. Ik ben de gesprekken die ik voer. Ik ben de aandacht die ik heb voor familie, vrienden. Ik ben de tijd en de aandacht die ik schenk aan mensen om me heen en aan hen die ik ontmoet op mijn reizen. Ik ben wat ik voor anderen doe en beteken. Dát is hetgeen wat men hopelijk van mij onthoudt als ik er niet meer ben. Niet mijn hippe sneakers of een uitpuilende kledingkast. Voor mij een goede reden om eens te kijken naar wat ik eigenlijk bezit en waarom.

Het gaat om de bewuste keuze maken. Waar spendeer ik mijn energie aan? Ga ik de stad in om iets te zoeken wat ik kan kopen, of ga ik op de koffie bij oma? Waar spendeer ik mijn geld aan? In het zeldzame geval dát ik dan iets koop in de stad, is het iets dat waarde heeft. Iets dat het verdient in mijn leven te zijn. Iets waar ik niet zonder kan. ‘Heb ik dit echt nodig?‘ vraag ik mezelf dan als ik voor de spiegel sta of staar naar hetgeen ik in mijn handen heb. ‘Nee, eigenlijk niet‘, is dan meestal het antwoord dat ik mezelf moet geven. Ik neem me voor om regelmatig naar de foto boven deze post te kijken als ik koopdrang voel de etalages voorbijlopend. Ik heb niet zoveel nodig. Ik heb het al. Hier van binnen. Het is het belangrijkste bezit dat je ooit zult hebben: je gezondheid, je energie, je aandacht, je aanwezigheid.

Wendbaar zijn
Wij geloven dat het bewust selecteren wat je bezit, minimalisme invoeren in je leven oftewel het ‘ontspullen‘ een super krachtige manier is om wendbaarder te worden in je leven. Want alles waar je niet voor hoeft te zorgen, niet hoeft te onderhouden, alles wat je los kunt laten in je hoofd, zorgt ervoor dat je wendbaarder wordt. Je hoofd zit letterlijk niet vol spullen of met zorgen om die spullen. Dat maakt het heel licht en vrij. Het voordeel van wendbaarder zijn is dat je in chaos makkelijker in kunt springen op mogelijkheden die zich dan voordoen. Het maakt het makkelijker om te reageren op kansen die je ziet ontstaan. Je zit minder ‘vast‘, in dit geval aan spullen. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je wendbaar maken, of zelfs robuust, als je het hebt over een bedrijf. Wat ons betreft is dit het summum van op je eigen voorwaarden leven: dat je wendbaar kan zijn, flexibel in kunt springen op datgeen er verandert. Of je nu ondernemer bent, reist en werkt tegelijk of op de werkvloer het verschil maakt. Wendbaar zijn door lichter te leven is voor iedereen relevant!

Everything-That-Remains-Joshua-Fields-Millburn-Book-Cover1Wil je meer lezen over minimalisme? Over het effect van spullen op je leven en wat ontspullen jou persoonlijk kan brengen? Pak dan eens een momentje om een goed boek over minimalisme te lezen: Everything that remains kun je bij ons lenen.

 

 

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.