Nooit schilderen zonder te schuren

Betrap je jezelf er op dat je soms het liefst gelijk aan de slag wilt met dat ene briljante idee dat je net te binnen is geschoten? En dat je wel honderd van dat soort ideëen in de week hebt? Er zijn genoeg mensen die halsoverkop in iets stappen wat vet lijkt en dan na een tijdje (soms een dag?!) er alweer genoeg van hebben. Zoiets als schilderen zonder te schuren. Gelijk die kwast pakken en klats de eerste klodders erop. Zonder eerst het (soms saai-ogende en tijdrovende) voorwerk te doen: schuren, plamuren, nog een keer schuren, vetvrij maken en de randjes afplakken.

In dit blog aandacht voor het leggen van een goed fundament voor je bedrijf en eigenlijk ook voor de keuzes die je in je leven maakt. Een pleidooi om nooit te schilderen zonder te schuren. Want hoe aantrekkelijk het ook lijkt om het snel, snel, snel te doen, wie wil er nu een tafel vol met bonken, klodders, verfdruipers en lelijke plekken? Daar zit niemand graag aan om zaken met je te doen. En zo geldt hetzelfde voor het opbouwen van je eigen bedrijf. In dit blog komt Elinde aan bod, die een gedegen basis legde voor haar locatie-onafhankelijke bedrijf tijdens het online Digital Nomad Programma. Met dit programma starten we weer op 16 augustus tijdens een vet kick-off webinar. Kijk even op deze pagina als je nu al denkt: hee, goed dat je het zegt: dat is wat voor mij! Lees anders eerst lekker verder.

Een fundament
Een veelgehoorde vraag in onze trainingen: ‘ik wil gaan ondernemen, maar waarmee?!? ik heb geen idee…‘ Er zijn honderden websites te vinden die gaan over manieren om te ondernemen: SEO teksten schrijven, vertaalwerk doen, eenvoudig (logo) ontwerp werk doen, data entry bij grote webshops doen, een website vullen met advertenties. Relatief eenvoudige manieren om geld te verdienen. Soms zet iemand het werk voort wat hij of zij al eerder deed in loondienst. Iemand rolt erin en vertrekt vanuit het startpunt: geld verdienen. Maar heel zelden past dat idee ook echt bij degene die zoekt naar een iets om mee te gaan ondernemen. Meestal niet. En al helemaal zelden krijgt iemand daar een gevoel van voldoening van. Waardoor dat komt? Door gelijk te beginnen met schilderen en het voorwerk over te slaan. Door een idee te pakken wat op het eerste gezicht geschikt lijkt om geld mee te verdienen en wat binnen je mogelijkheden lijkt te liggen om snel voor elkaar te krijgen. Het voorwerk mist en daardoor gaat het ondernemen ook vaak mis of moeizaam.

Het fundament van Elinde
Elinde meldt zich bij ons in juni van 2017. Ze zat toch wat ‘vast‘ in een full time baan, die haar het gevoel gaf dat ze keihard aan het werken was om de dromen van een ander waar te maken. Ze was niet gelukkig, moe en gedemotiveerd. Ze zocht naar een manier om meer op haar eigen voorwaarden te gaan leven en stappen te zetten om daar ook daadwerkelijk dichterbij te komen. Een van de opdrachten die het fundament legde voor de koers en inrichting van haar eigen onderneming, is de opdracht over tijd en wat dat precies betekent voor haar. Een stukje uit haar inzending:

Time isn’t precious at all, because it’s an illusion.
What you perceive as precious, is not time but the one point that is out of time: the NOW.
– Eckhart Tolle

Na het lezen van deze quote aan het einde van jullie trainingsemail over tijd, werd ik even stil.. en een beetje verdrietig. Want hoewel ik wéét dat dit waar is, had ik net opgeschreven dat tijd voor mij belangrijk is (precious). Tijd voor mezelf, tijd voor elkaar, tijd in de natuur. Het is pijnlijk omdat ik zo sterk het gevoel heb dat ik het grootste gedeelte van mijn tijd niet besteedt zoals ik zou willen en dat voelt als een gemiste kans. Ik word dan verdrietig en rusteloos en ongeduldig. Ik wil tijd zó graag loslaten: meer in het nu leven, bewuster, dankbaar. Ik merk dat het Westerse tempo me een beklemmend gevoel geeft, maar dat ik niet zo goed weet hoe ik eruit moet stappen. Hoe ik mijn biologische klok kan volgen in mijn huidige baan. Of liever nog: hoe ik mijn biologische klok kan volgen zónder die baan. Een goede eerste stap is om tijdens onze al geplande reis naar Nieuw Zeeland eens een andere koers te lopen. Ik ga minimaal zes maanden doen over het lopen van de Araroa Trail en mezelf ‘resetten’, mijn klok ontdekken en vaker te leven in het nu. Tijd voelt als iets dat door mijn vingers glipt maar ik besef ook dat het moment om daar iets aan te veranderen NU is. Ik wil dat mijn bedrijf me de mogelijkheid geeft zoveel mogelijk in het NU te leven, de tijd zelf in te delen en daarbij mijn eigen (biologische) klok te volgen. Dán is het voor mij een succes.

Het voorwerk, zoals deze vraag over wat tijd voor Elinde betekent, vormt het fundament van haar bedrijf. Als je zelf niet weet waarom je wilt ondernemen en op welke voorwaarden je dat wilt doen, hoe kun je dan de juiste klanten aantrekken? Dat lukt niet of moeizaam. Wat tijd voor iemand betekent, is een tipje van de sluier, een eerste nadenk opdracht. Denk ook eens aan vragen als: Wat is voor mij succes (wanneer is mijn bedrijf succesvol?) Wat moet het mij opleveren? Wat ik wil bijdragen aan de wereld om mij heen? Hoe kan ik dat doen met de talenten en skills die ik heb en al goed beheers? Wat zou ik nog verder (aan mezelf) willen ontwikkelen om de bijdrage die ik wil doen nóg beter te kunnen leveren? Wat is mijn bijdrage waard vind ik zelf? Voor welk type klant werk ik graag? Wat is mijn ideale klant? Wat zijn eigenlijk mijn waarden, op welke voorwaarden wil ik ondernemen? En welke waarden wil ik absoluut gemeen hebben met de klanten die ik bedien? Deze laatste vraag was weer zo’n vraag die voor Elinde veel helder maakte:

Welke waarden zijn belangrijk voor jou?
De waarden die Elinde in haar leven wil nastreven en belangrijk zijn bij het maken van keuzes in de toekomst zijn: vrijheid, aanwezigheid, zelfstandigheid, creativiteit, trouw aan zichzelf, lol, vrijgevigheid, flexibiliteit, dankbaarheid, integriteit, eerlijkheid, idealisme, liefde en nog een aantal meer. Deze waarden vormen haar kern. Hier kan ze niet zonder. Als ze ‘ja‘ zou zeggen tegen werk dat niet in lijn is met haar waarden, zal dat botsen en zal dat haar verder afbrengen van zichzelf. Een keuze maken voor een bepaald soort project of een nieuwe baan wordt heel anders als je het in dit licht zet. En dat geldt zeker ook voor ondernemen want in dit geval staat Elinde aan het stuur van haar eigen bedrijf. Zij bepaalt voor welke klanten ze graag werkt. Hier zijn ook de waarden weer belangrijk: welke waarden zijn cruciaal voor haar en wil ze graag gemeen hebben met haar klant?

Welke waarden wil je gemeen hebben met je klant?
Dit is een vraag die maar weinig ondernemers zichzelf stellen. Een klant is een klant en een klant betekent inkomen. Zo kun je er inderdaad naar kijken. Ware het niet dat een eigen bedrijf volledig maakbaar is, en jij kunt bepalen voor wie je idealiter zou willen werken. Weer zo’n fundament vraag dus, want als je er van tevoren niet over nadenkt, rol je nog sneller in het automatisme van iedere klant blind accepteren (want het levert geld op). Goed kans dat je je nu afvraagt: dus jullie zeggen weleens ‘nee‘ tegen een klant. Ja hoor, dat is weleens gebeurd. Dan is de kloof te groot tussen ons wereldbeeld, en welke waarden belangrijk zijn in het leven van de klant. Als we dan toch ‘ja’ zouden zeggen, zou het (te) veel energie wegtrekken. En dan mag je nee zeggen, vinden wij ;-). Onze website en de woorden die we gebruiken op de site zijn een goede reflectie van de waarden die belangrijk zijn voor ons. Dit werkt als een heel goede filter. Mensen die onze waarden en ons geloof, ons wereldbeeld niet delen, haken binnen een paar seconden af en dat is precies de bedoeling! Ondernemen is een niche vinden. De waarden die je hanteert in je leven zijn daar een perfect startpunt voor.

En Elinde?
Elinde maakte een klantprofiel voor haar sieraden activiteit waarbij ze de waarden benoemt die ze gemeen wil hebben met haar ideale klant. Een hele goede exercitie want het maken van zo’n profiel leidt automatisch tot een selectie van organisaties en type klanten. En dus ook voor wie je niet werkt! Heel verhelderend. Een subvraag als: in welke (levenssituatie) zitten de mensen die behoefte hebben aan wat jij kunt bieden, gaf haar nog een ander inzicht. Namelijk mensen die willen leren fotograferen en graag op pad gaan met een ervaren fotograaf (Elinde en Yopi!) en in het ‘echte leven’ leren fotograferen. Iets dat heel mooi overeenkomt met de waarde authenticiteit en verbinding. En zo worden gaandeweg nieuwe klantsegmenten geboren, op haar eigen (voor) waarden!

Dit zijn voorbeelden van vragen die het eigen pad helder maken. En zeker vallen in de categorie schuren, plamuren, afplakken! Vragen die tijd nodig hebben beantwoordt te worden en geen klusje zijn om ‘even‘ te doen. En een van de moeilijkste onderdelen zijn van ondernemen. Want: als je een goed fundament legt, gaat het uitvoeren daarna zóveel makkelijker! Je weet wat je wel wilt en wat niet. Je weet waarop je moet sturen. Je weet hoe je beslissingen moet maken die je dichterbij de dagen brengen zoals je ze graag wilt leven.

En dan is daar opeens het einde van het Digital Nomad Programma voor Elinde…
Een jaar later, en zoveel gebeurd in de tussentijd! Elinde nam ontslag bij haar werkgever en nam afscheid van de baan die haar zoveel energie kostte. Op 9 december vertrok ze daadwerkelijk naar Nieuw Zeeland. Geen zes maanden maar een maand. Ze besloot om een andere baan te zoeken waar ze veel meer op haar plek zit en is minder (uren) gaan werken. Daarmee kwam er weer ruimte vrij in haar hoofd om aan nieuwe dingen te werken: het opzetten van een bedrijfje met haar vriend.

Elke fase uit de training is voor mij erg belangrijk geweest. Ik denk dat de volgorde van de thema’s en opdrachten echt heel goed waren voor mij. Aan het begin meer op gevoel en eens goed verkennen wie ik ook alweer ben en stilstaan bij wat ik nou eigenlijk belangrijk vind in het leven, en daarna juist de praktische stappen en handige tools voor het uitwerken van een bedrijfsidee. Ik zal veel van deze tools nog vaker gaan gebruiken. Ook denk ik nog regelmatig na over wat ik op dit moment belangrijk vind in mijn leven, en waar ik aandacht aan wil geven. Ik ben nog volop aan het ontwikkelen als locatie-onafhankelijk ondernemer. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar er is vooruitgang en ontwikkeling en dat is zo fijn. Er is meer ruimte in mijn hoofd voor nieuwe plannen en ik voel me een stuk gelukkiger.’

Nog maar recent sloot Elinde het Digital Nomad Programma af en lanceerde ze samen met haar partner Yopi de eerste versie van hun website waarmee ze samen gaan ondernemen: Aniata Photography. Ze fotograferen koppels en bruiloften. Ook kun je binnenkort als fotograaf in opleiding meelopen in de praktijk bij Elinde en Yopi. Kijk zeker eens op hun website als dit iets is voor jou!

Zelf schuren, plamuren en het fundament van je bedrijf leggen?
Wil je ook aan de slag in een programma waar je dit soort vragen voorgeschoteld krijgt? Waar je aan de slag gaat om een vet locatie-onafhankelijk bedrijfsidee te bedenken? En feedback ontvangt op je inzendingen zodat je ook daadwerkelijk groeit en stappen zet? Doe dan mee met de volgende groep Digital Nomads in spé. Dit is bij uitstek een training die je helpt jouw stip aan de horizon te zetten: waar wil jij naartoe met je leven, is ondernemen iets voor je en oh help, ik weet niet wat ik dan moet gaan doen!? Herkenbaar? Kom dan zeker meedoen! Locatie onafhankelijk ondernemen is een prachtig pad.

Al wat verder met je idee?
Ben je al iets verder met je bedrijfsidee en heb je een eerste idee bij wat je aan zou willen gaan bieden? Zoek je naar een mogelijkheid om gas te geven. Kijk dan of er een plekje vrij is in ons Business Intensive Programma.

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.