Onze grootste winst uit onderneming?

We wonen nu al een maandje of twee in Nijmegen. We mogen, in ruil voor een website, wonen in een prachtig appartement aan de rand van het centrum. En ook al zijn we erg gewend, en gehecht, aan ons leven in onze Volkswagen bus, een tijdje in een normaal huis is toch ook best lekker. Zeker met een pasgeboren kleintje. Het toeval wil dat ons appartement boven een kinderopvang zit. Dus iedere ochtend en avond zien wij de stationcar parade van drukke vaders en moeders zeulend met hun kroost onder ons raam aan ons voorbij trekken. Baby’s van soms maar een paar weken oud tot echte peuters, iedere dag opnieuw worden ze ’s ochtends vroeg gebracht en ’s avonds weer gehaald. Vaak door vaders en moeders die hun mobiele telefoongesprek even onderbreken voor deze dagelijkse plichtpleging. Het grappige aan dit scenario is dat wij dit iedere ochtend observeren terwijl wij, al gekke bekken trekkend, boven de box hangen met daarin onze dochter. En iedere ochtend weer prijzen we onszelf gelukkig met deze bijzondere winst uit onze onderneming. 

Winst uit onderneming
In 2012 begonnen wij samen een bedrijf en al vanaf de start besloten wij geen groeiplan te maken. Succes voor ons zou zijn als wij één iemand konden inspireren om met een andere bril naar zijn of haar leven te kijken en beslissingen te maken die leidden tot een leven op zijn of haar eigen voorwaarden. Als we dat toch konden doen, dan was dit bedrijf een succes. Groter groeien en zo veel mogelijk geld verdienen was nooit het doel en zal nooit het doel worden. Dit bedrijf was onze kans om zinvol werk te doen (vinden we zelf), tijd voor elkaar te hebben, kwaliteit met ons gezin te besteden en de vrijheid om te kiezen hoe wij onze dagen in willen delen. Vooral het zelf zorgen voor ons kindje en zoveel mogelijk meemaken en opsnuiven van deze eerste bijzondere maanden van haar leven is voor ons de grootste winst. Het is nog niet zo lang geleden dat we zelf als twee ‘young professionals‘ van telefoongesprek naar telefoongesprek gingen met de telefoon aan ons oor en van meeting naar meeting scheurden in onze auto’s. We hadden weinig tijd voor een heleboel zaken die we nu zo belangrijk vinden. Op onze oude weg stevenden ook wij af op een leven waarin kinderen wel een plek konden krijgen maar niet zo centraal als dat nu mogelijk is.

Onze ideale dag mogelijk maken
Doordat het destijds een hele riskante stap leek: je goedlopende carrièrepad de rug toekeren om je eigen dromen achterna te jagen, genieten we nu extra van het ritueel dat zich iedere werkdag onder ons afpeelt. In de banen waarin we zaten hadden we namelijk een heleboel zekerheid: een vast contract, een goed pensioen en een meer dan riant inkomen. Het enige wat we daarvoor hoefden te doen was tussen de veertig en zestig uur per week onze tijd en energie beschikbaar te stellen aan het bedrijf. Redelijk goeie deal toch? Nu we hier zo staan, als twee eigenaars van een bedrijf met een maandomzet die dusdanig laag is dat belastingdienst ons af en toe belt om te vragen of het wel goed met ons gaat, kunnen we dan ook niet anders dan glimlachen. We verdienen inderdaad bijna tien keer minder dan destijds maar onze winst uit onderneming is niet gericht op geld. De winst uit onze onderneming is tijd hebben om echt te leven. En het feit dat we iedere week een beetje dichter bij het beeld van onze ideale dag komen. Deze dag hebben we een paar jaar geleden voor onszelf geformuleerd en wij ondernemen niet voor het geld maar om deze ideale dag droom te verwezenlijken. En in deze ideale dag zorgen we zelf voor ons kindje, hebben we rust, tijd en vrijheid en kijken we eerder slimmer en kritischer naar onze uitgaven dan gretig naar onze inkomsten.

Jouw winst uit onderneming?
Het is eigenlijk best gek dat je op school leert dat het doel van een onderneming altijd maar winstmaximalisatie moet zijn. De focus in het bedrijfsleven ligt, anno 2016, vaak nog steeds op meer, meer, meer winst maken dan dat het ligt op een maatschappelijke bijdrage leveren. Soms lijkt het wel alsof nog nooit iemand bedacht heeft dat winst niet perse uitgedrukt hoeft te worden in geld. Natuurlijk kun je in het huidige systeem (nog) niet zonder geld. Maar hoeveel geld heb jij nodig om je ideale leven te kunnen leiden? En hoeveel tijd en kwaliteit van leven ben je bereid om daarvoor in te leveren? Deze vragen hebben wij onszelf destijds gesteld en we zijn erachter gekomen dat we niet meer nodig hebben dan ongeveer vijftienhonderd euro in de maand. Met zijn tweeën. We zijn creatief geworden in het extreem laag houden van onze maandlasten en hierdoor kunnen we het leven leiden dat we willen. We hebben geen dure auto, geen dure telefoon- en sportschool abonnementen noch betalen we geld voor ons onderdak. Wel ruilen we veel dingen: onderdak tegen een website bijvoorbeeld. En omdat we in een hele kleine Volkswagenbus wonen, bezitten we niet zoveel spullen. Alles wat we bezitten past in een paar tassen. We maken websites voor mooie mensen met mooie projecten die er toe doen, we geven training aan anderen die ook een weg zoeken naast het gebaande pad en we ruilen overal waar we kunnen onze talenten voor leuke deals waar beide partijen wat aan hebben. En hierdoor kunnen we de hele dag spelen met onze kleine meid, werken we terwijl zij slaapt en stappen we op het vliegtuig naar een ander land als we daar weer zin in hebben. Zo reizen wij onze ideale dag achterna terwijl we andere helpen die van zichzelf vorm te geven. Dat is onze grootste winst uit onderneming:) Wat is die van jou?

Alle kindjes in de opvang op de begane grond horen we de hele dag lachen, zien we buitenspelen en lol maken met elkaar. Dit blog hebben we niet geschreven om kinderopvang of ouders die hun kinderen ernaar toe brengen af te zeiken, het is puur bedoeld als illustratie van onze eigen levensstijl keuzes, simpelweg ingegeven omdat we zelf boven een kinderopvang wonen. Het illustreert de mogelijkheid die iedereen heeft (ons inziens) om anders om te gaan met concepten als tijd, geld en werk. We horen graag wat anderen hiervan vinden. 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

X