Toe aan een carrière switch? Vier tips om je te helpen kiezen

Carrière switch. Misschien wel outplacement, op zoek naar ander ‘passend werk’ zoals dat zo mooi heet. Dat moment dat je op je werk zit en naar je computerscherm zit te staren en je realiseert dat je eigenlijk het maximale uit je huidige baan gehaald hebt. De emails komen nog binnen maar de lol is er af. Je kent al je collega’s (en hun partners en kinderen), je hebt je talenten en kennis maximaal benut (of juist helemaal niet) en je hebt gedaan waarvoor je gekomen bent of je hebt juist niet kunnen doen wat je graag wilde. Het kan zelfs zijn dat het punt bereikt is dat jij en je werkgever met wederzijdse instemming afscheid van elkaar gaan nemen: wellicht is het mogelijk een outplacement traject aan te pakken om die switch te maken!

Hoe dan ook, dat het tijd is voor een carrière switch, tijd om iets anders doen met je tijd en energie, dát staat als een paal boven water. Maar wat ga je doen? En hoe ga je dat bedenken? Hoe ga je kiezen? Hoe zet je er uiteindelijk een succesvol bedrijf bij op? Wij maakten er een speciaal ‘Step forward‘ outplacement programma voor dat we specifiek hebben ontworpen op het proces waar je tegen aanloopt als je vanuit een baan (of ontslag) wilt gaan ondernemen. Maar eerst geven we je vier slimme tips die je helpen bij het kiezen in je volgende stap:

1. Neem een moment voor jezelf
Een andere baan zoeken of een switch in je carrière heeft vaak gevolgen en deze lijken op het eerste oog vaak groter dan ze zijn. Neem even een moment voor jezelf om hierover na te denken. Vaak hoor je namelijk alleen maar de negatieve stemmetjes: wat nou als je niks vindt? Misschien moet je wel verhuizen? Wat gaan je ouders zeggen? En je vrienden? Je hebt het toch goed? Wat nou als je minder gaat verdienen?
Tijdens dit moment voor jezelf laat je al die stemmetjes even voor wat ze zijn en richt je je op de mooie kanten. Je mag namelijk weer gaan ontdekken: nieuwe kanten aan jezelf, nieuwe mensen, nieuwe plekken in de wereld, nieuwe kansen en vooral nieuwe energie! Er is niks zo zonde van je tijd als betaald naar een computerscherm zitten te staren terwijl je voelt dat jouw missie ergens anders ligt, toch? Kies buiten werktijd een lekkere plek, een terrasje, het strand of een bos bijvoorbeeld. Doe je telefoon even uit. Haal een paar keer diep adem en ontspan. Dit is namelijk de start van jouw nieuwe reis. Of je nou fysiek op reis gaat of niet, geniet tijdens dit moment (en al die momentjes die komen gaan) gewoon even van het moment. Voel dat de energie weer terug komt en maak je klaar voor deze nieuwe kans. Laat al die stemmetjes lekker los, die lossen zich vanzelf wel op, beloofd!

2. Maak een dromenlijst
Hoe gaaf is het dat je met een schone lei kunt beginnen? Je gaat een switch maken en de toekomst is onbekend. Nou is de toekomst altijd onbekend maar als je een idee hebt waar je naar toe wilt dan is het al een stuk makkelijker om keuzes te maken. En waarom niet groots beginnen? Beginnen bij je dromen, je weet wel, die verlangens en kriebels diep van binnen waarvan je ratio eigenlijk zegt dat ze helemaal nooit uit kunnen komen. En misschien is dat wel zo, maar je hebt nu de kans om eens een stap in die richting te zetten en erachter te komen. Niet geschoten is altijd mis, toch? En nuanceren kan altijd nog.
Maak een dromenljjstje. Het liefst een dromenlijst! Schrijf al die knotsgekke en heerlijke dromen op die je hebt met dingen die jij ut het leven wilt halen. Laat geld of de mening van anderen geen rol spelen in dit proces, dat komt later wel. Het gaat nu om jou. Wat wil jij echt nog zien? Wat wil jij echt nog leren? Wat wil jij echt nog doen voor een ander? Wat wil jij echt nog ervaren? Kijk goed naar deze lijst en kies je volgende stap op basis van de top tien en geloof ons (en alle andere wonderlijke werkers die je voor gingen) je gaat er geen spijt van krijgen!

3. Start een paar (kleine) experimenten
Nu je weet wat er op je dromenlijst staat is het wel zo handig om erachter te komen welk pad je het beste kunt bewandelen om ze waar te maken. En het liefst maken we het pad ook een beetje uitdagend want het leven gaat ten slotte om de reis. Kies dus een paar experimenten die je kunt starten om te ontdekken welke weg de juiste is voor jou. Dit kunnen hele persoonlijke experimenten zijn (elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent bijvoorbeeld) tot aan hele publieke experimenten waarin je met mensen af gaat spreken, gaat bloggen over je plannen of ideeën of concreet mensen gaat bezoeken die die baan hebben die jij nu graag zou willen doen. Vraag, leer, voel, kijk, luister en zuig op. Zet al je zintuigen aan het werk en je zult ontdekken waar jouw ligt. En het mooie van experimenteren is: het kan niet mislukken. Of je ontdekt dat het experiment geslaagd is doordat je de juiste weg bent ingeslagen of je ontdekt dat het niet de juiste weg is en je hebt geleerd wat je niet wilt of hoe het niet moet en je kunt je volgende experiment anders insteken. Kortom: probeer, experimenteer en ontdek! Je zult zien dat het een leuk een erg leerzaam proces is! (kleine tip: experimenteer samen met je partner of een vriend, daag elkaar uit en ontdek zo samen nieuwe dingen).

4. Tijd voor die switch, tijd om te kiezen en te doen!
Als het goed is heb je nu een goed beeld van wat je graag wilt gaan doen en vooral ook hoe je het wilt gaan doen. Is dit niet zo? Dan is het belangrijk om Stap 1 tot 3 nog een keer te herhalen en dan met nog meer overgave.
Heb je wel een keuze gemaakt dan is nu het moment om te kiezen aangebroken. We gaan een beetje druk creëeren om ervoor te zorgen dat je je doel niet uit het oog verliest.
– kies een datum en zet hem op je kalender (Wanneer neem je ontslag? Zeg je je huur op? Of wanneer ga je concreet een switch maken?)
– Vertel het aan de buitenwereld (hierdoor creëer je publieke druk en dit helpt je om vast te houden aan je plan. Erg belangrijk, kies de mensen in je netwerk die je begrijpen en verder zullen helpen, wacht nog even met het vertellen aan de ‘sceptische’ mensen om je heen, hun menig doet er niet namelijk nu niet meer toe, jij weet wat je wilt gaan doen en dat is het enige dat telt.
– Geniet van de reis en de kriebels. Deze kriebels horen namelijk bij een switch maken. Groot of klein. Een andere richting in slaan is altijd spannend. Door je voor te nemen dat je gaat genieten en gaat leren van die kriebels is de reis veel leuker en zul je zien dat er op magische wijze deuren voor je open gaan!

Happy switching! en als je om wat voor reden dan ook alsnog vastloopt, we zijn slechts een muisklik van je verwijderd:)

Onvrijwillig afscheid van je werkgever
Heb je het idee dat je werkrelatie met je werkgever weleens ten einde kan gaan lopen? Wellicht staat er een organisatie gepland en vermoed je dat je weleens bij de ‘overtallig verklaarden‘ kan gaan horen? Of misschien twijfelt je werkgever zelfs aan je functioneren en word je gevraagd te vertrekken? Speciaal voor die situaties hebben we een outplacement / reïntegratie programma ontwikkelt. Een supergaaf traject dat je niet begeleidt naar passend werk, maar naar ondernemerschap: een eigen bedrijf waarin je werkt (en daardoor ook leeft) op je eigen voorwaarden. Het is mogelijk om dit traject in te brengen tijdens je ontslag onderhandeling waarbij het opgenomen wordt in je vaststellingsovereenkomst (de voorwaarden die jij en je werkgever overeenkomen rondom je vertrek). Kijk maar eens op deze pagina voor meer informatie. Het is ook mogelijk in contact te komen met mensen die eerder bij ons dit traject volgden.

 

renaissance soul - margaret lobenstine - wonderlijkwerkenWil je meer lezen over dit onderwerp? Een goed boek over zoveel dingen leuk vinden dat je niet kunt kiezen is dan een aanrader. The Renaissance Soul van Margaret Lobenstine kun je bij ons lenen met als verzoek dat als je het een goed boek vindt, het zelf ook aanschaft ;-). Mail ons even als je het wilt lenen!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Tags:
Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.