Parttime ondernemen: kun je een eigen bedrijf starten naast je baan?

Ondernemen naast je baan, je ziet het steeds vaker. Je ziet steeds meer mensen die nog studeren en daarnaast als zzp’er ondernemen. Werknemers hebben naast hun baan een eigen bedrijf of doen vrijwilligerswerk. Pensioengerechtigden die na hun pensionering door werken als zzp’er in hetzelfde vakgebied of pakken de kans aan om nog iets heel anders te doen. Bijna iedereen uit onze training legt de basis voor zijn of haar bedrijf terwijl ze nog een baan hebben of (bijna) met pensioen zijn. Ook wijzelf zijn eerst parttime gaan werken om onze onze bedrijfsplannen en eenmanszaken een serieuze kans te geven. Soms wordt dit zelfs betaalt door een werkgever in de vorm van een outplacement traject. Een bedrijf starten terwijl je nog in dienst bent heeft natuurlijk een aantal voor- en nadelen. In dit bericht zullen we er een aantal behandelen en hopen dat je op basis daarvan misschien wel een keus kunt maken om wel of niet te gaan ondernemen naast je baan!

Geld vs Tijd
Als je besluit om je eigen bedrijf te starten naast je baan betekent dit vaak dat je een concessie doet op de hoeveelheid tijd (en energie) die je beschikbaar hebt. Alle uren die je voor je baas werkt kun je niet in je bedrijf steken. Misschien stiekem een uurtje her en der maar lang niet zoveel als iemand die full time onderneemt. Daarnaast verdien je wel geld en dat doen veel startende ondernemers (nog) niet. Je zult dus slim moeten zijn en je tijd op andere momenten moeten pakken. Stoppen met TV kijken en Facebook zijn twee dikke winstpakkers maar je kunt ook tijdens de lunch of in de trein kostbare minuten pakken. Het kan ook een optie zijn om een een tijdje parttime te gaan werken.

Parttime werken
Een ander alternatief is een tijdje parttime gaan werken. Zowel ik, Steven, als Diana werkten parttime toen we in 2010 onze eenmanszaken oprichtten. Na gesprekken met onze toenmalige werkgever bleek dit gewoon mogelijk! We hebben een halfjaar genomen om te kijken of onze bedrijfjes levensvatbaar waren en genoeg omzet genereerden om de vaste lasten plus water en brood te dekken en toen hebben we ontslag genomen. We weten uit gesprekken met klanten dat dit niet voor iedereen mogelijk is maar over het geheel vinden veel mensen coulance bij hun werkgever en wordt de ondernemersgeest zelfs gestimuleerd. Laat deze optie dus niet zomaar varen onder het mom van: dit kan bij mijn manager echt niet.

Ongeacht wat je kiest is de afweging om op dit vlak te maken dan ook: hoeveel tijd ga ik nodig hebben om mijn idee in de markt te zetten? En hoe zet ik die tijd zo slim mogelijk in? En dat brengt me bij het volgende punt: denk niet te groot, sterker nog, denk klein!

Denk klein
Ieder bedrijf met een ondenkbaar grote droom (denk aan Virgin Galactic, dat ruimtevaartreizen gaat aanbieden voor de gewone mens) en iedere grote uitvinding (zoals elektrisch autorijden) zijn het resultaat van heel veel kleine stapjes. Om bij versie 10.0 van je idee te komen moet je eerst 100 stapjes van 0.1 nemen. En het goed uitvoeren van versie 0.1 van je idee is vaak heel belangrijk. Waarom? Omdat je tijdens versie 0.1 heel snel en simpel van je eerste klanten en omgeving leert wat ze ervan vinden. Wat we hier precies mee bedoelen wordt in het filmpje hieronder door rasondernemer Derek Sivers uitgelegd:

Als het goed is heb je het filmpje van Derek Sivers gekeken. Gaaf hè hoe hij tegen bepaalde zaken aankijkt. Zijn ‘Versie 0.1’ tip heeft ons geholpen om Wonderlijk Werken als bedrijf te starten en stap voor stap verder uit te werken. Uiteraard hebben we een globaal beeld waar we naar toe zouden willen op een dag maar juist door kleine stapjes te zetten komen we veel sneller dichterbij dat doel. Werkt iets niet? Dan passen we het aanbod aan. Of we proberen het in een andere doelgroep. Of we stoppen ermee als we het zelf niet leuk vinden om te doen. 

Grote stappen zetten is vaak lastig en complex. Wij geloven in het effect van veel kleine stappen. Kleine stappen stellen je in staat om al heel vroeg in het ontwikkelproces te leren wat werkt en wat niet. En nog belangrijker, je ontdekt ook wat werken aan dit project of idee doet met je energie. Krijg je er meer energie van, zeker door gaan! Kost het je veel energie en haal je er weinig plezier uit? Dan is het de hoogste tijd om nog eens kritisch te kijken naar hoe goed dit idee bij je past. Misschien klonk het wel romantischer in je hoofd dan in de realiteit? Dat kun je maar beter meteen in het begin leren dan na een paar jaar.

Werk hard maar met positieve energie
Maak tot slot voor jezelf goed het onderscheid tussen hard werken en negatieve energie. Naast een drukke baan een bedrijf beginnen is al zwaar genoeg. Zorg dat je zoveel mogelijk de elementen eruit pakt die je energie geven. Hard werken voelt namelijk niet als hard werken als het positief geladen is. Wij werken (af en toe) heel hard aan Wonderlijk Werken en dat levert ons vaak meer energie op dan dat het kost (het is nu bijvoorbeeld dinsdagavond 23.45 en mijn energie stroomt volop). Je kunt dus in de goeie energie heel hard werken aan kleine stapjes en daardoor grote sprongen maken.
Schiet dus een idee niet te snel af omdat het veel werk is, maar schiet een idee wel af als het na een tijdje zorgt voor negatieve energie).

Je idee pitchen?
Loop je al langer met het idee rond om naast je baan een bedrijf te starten maar weet je niet waar te beginnen? Pitch dan je idee bij ons en wij geven je feedback en (nog meer) slimme tips en trucs voor je volgende stap! Dit doen we gratis omdat we weten hoe lastig deze fase kan zijn. Boek hier 30 minuten in onze agenda en pitchen maar! Daarnaast kun je bij ons terecht in ons Step Forward traject. waarin Steven je begeleidt naar een eerste bedrijfsidee en dit vervolgens samen met jou opbouwt tot een bedrijf.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.