Persoonlijk leiderschap | Persoonlijke ontwikkeling | Waarden essentie

Persoonlijk leiderschap en leven vanuit je essentie:
doe jij wat je echt wilt?

Wist je dat jouw persoonlijk leiderschap, de mate waarin je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en gedrag, ervoor kan zorgen dat je je vaker voelt zoals op de foto hierboven? Helemaal in je element? Bruisend van energie en met het gevoel dat je echt lééft?

Zijn we daar eigenlijk allemaal niet naar op zoek? Ons zo voelen? Steeds iets vaker, steeds iets langer? Daar gaat dit blog over. Wij geloven dat als je leeft vanuit wie je in essentie bent, je steeds dichterbij het gevoel komt dat je leeft.

Als je hetgeen je in essentie bent de beslissingen laat maken, maak je keuzes die beter bij je passen. En is het niet zo dat je pas een gelukkig leven kunt leiden als je keuzes maakt die bij je passen? Maar hoe herken je dan de elementen die je in essentie bent? Een nogal filosofisch maar belangrijk onderwerp op het gebied van persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap

Sommige dingen in je persoonlijkheid kun je zien als een jas die je hebt aangetrokken. Je doet of zegt die dingen niet omdat het uit jouw hart en ziel komt, maar omdat dat zo gegroeid is. Je karakter en gedrag is vaak verbonden met je geschiedenis, die je heeft geleerd ‘hoe je moet zijn’. Je reageert dan niet op wat er nu gebeurt, maar op iets ouds, als een herhalend patroon. Misschien omdat je omgeving je in die rol heeft gestopt, misschien doe je het voor je ouders of voor je kinderen. Diep van binnen weten we vaak wel of iets is als een jas die je hebt aangetrokken of dat het een essentieel deel van jou persoonlijkheid uitmaakt. Een bewuste keuze is het om dit persoonlijk leiderschap naar je toe te trekken: jij kunt jezelf leiden, sterker nog, jezelf telkens iets vaker voelen zoals op de foto hierboven, vraagt van je dat je jezelf bewust maakt van je conditioneringen, van je patronen en aannames, van je rollen en je eigen zelf.

Je eigen zelf

Vraag je eens af: wat voor gevoel heb je als je je eigen zelf kunt zijn? Op welke momenten ben jij je eigen zelf? Wat ben je dan aan het doen? Schrijf het eens op voor jezelf.. Wanneer voel je je juist niet je eigen zelf? Waar druist dat dan tegen in? Meestal is dat een waarde die voor jou belangrijk is, waardoor je verder af komt te staan van je eigen zelf en kiezen voor iets anders bijna onmogelijk maakt.

En hoe kan het dan toch zijn dat we het grootste deel van ons leven niet met ons eigen zelf in contact zijn? Dat het lijkt alsof iets anders leidend is?

Overtuigingen

Dat heeft onder andere te maken met onze belemmerende overtuigingen die op onbewust niveau actief zijn en automatische reactiepatronen die te pas en te onpas in werking treden. Ook dat bewustzijn hoort bij het ontwikkelen van je eigen persoonlijk leiderschap. Ze zijn meestal ontstaan in een ver verleden waar ze ons beschermd hebben, waar we er iets aan hadden terwijl de overtuiging ons nu vaak voornamelijk in de weg zit. Steven schreef een persoonlijk blog over de overtuiging die hem is gaan belemmeren sinds hij een punt zette achter zijn topsport carrière in de atletiek: ‘ik moet altijd de snelste zijn‘. Hij deelt daarin een oefening die je zelf kunt doen om een overtuiging die je is gaan belemmeren, bloot te leggen. Je bewust zijn van deze conditioneringen, is een begin. In ons blog dat gaat over loslaten en jezelf toestemming geven om overtuigingen los te laten, schrijven we meer over dat proces. Daarnaast speelt ons ego een grote rol in de belemmering van onze groei en persoonlijke ontwikkeling. Dat stemmetje wat op je schouder zit en altijd meekijkt. Dat zegt: ‘dat kun jij toch niet‘. Of: ‘ja hmm, mm, hoe ga je dáár geld mee verdienen?

Voordat wij aan onze eigen reis begonnen hebben ook kritisch gekeken naar de dingen we belangrijk vinden in ons leven. Diana schrijft hierover in haar blog ‘Wat is belangrijk in het leven: hou je geld maar ik wil mijn tijd terug!‘ We stonden hier toen nog niet zo bewust bij stil maar het heeft ons geholpen trouw te blijven aan onszelf. Niet iedereen heeft dezelfde dromen, waarden en plannen. Door hier een beetje tijd voor in te ruimen en over na te denken kom je dichter bij jezelf. En hoe dichter je bij jezelf komt, hoe logischer het wordt om die dromen, waarden en plannen voorrang te geven op de rest.

Aan het eind van zo’n filosofisch verhaal, maak ik het graag concreet met een voorbeeld. Voor ons beiden, Steven en Diana, is een deel van onze essentie het volgen van onze intuïtie, op ons gevoel af durven. Afwachten totdat je gevoel heel helder aangeeft of je iets moet doen of niet en vervolgens durven zeggen wat je wilt. Wij kunnen iedere dag beslissen of we ja of nee zeggen tegen nieuwe projecten of opdrachten. Komt er een opdracht op ons pad, observeren we het gevoel dat dat oproept, en we roepen vervolgens allebei met heel ons hart ‘hell yeah‘? Dan gaan we het doen. Zegt één van ons (of allebei) ‘mja, wel leuk‘. Dan doen we het niet. We moeten er met heel ons hart inzitten en niet kunnen wachten om te beginnen. Doordat we eerst voelen en dan pas doen, lukt het om het project ook af te maken en onszelf te motiveren eraan te werken. De drijfveer is dan het gevoel, de eigen wil om het project aan te pakken en het ook af te maken. Kijk ter inspiratie maar eens naar onderstaand filmpje van Derek Sivers dat gaat over ‘hell yeah‘ of anders gewoon nee zeggen.

Als je weet welke waarden je essentie vormen (en geen aangeleerd gedrag of rollen zijn), kun je ernaar gaan leven. Als je daarnaar durft te leven (wat eigenlijk heel makkelijk gaat want het voelt goed), zul je je steeds vaker voelen zoals op het plaatje. Dát is echt persoonlijk leiderschap en de basis voor lifestyle design. Het ontdekken wat je waarden zijn en keuzes maken op basis van die waarden is absoluut nodig is om zoveel mogelijk op je eigen voorwaarden te leven en dichtbij je eigen zelf te komen en te blijven. Was dit een artikel dat je inspireerde? Kijk dan ook eens naar onze artikelen die gaan over lifestyle design om verder te lezen.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.