Reisetappe voorbereiden

Grote dromen zoals voor langere tijd op reis gaan met je gezin, vragen lef. Dat is gewoon zo. Het is altijd makkelijker en veiliger om thuis te blijven. Zelfs voor doorgewinterde digitale nomaden zoals wij ;-). Ja, maar het bedrijf loopt zo lekker als ik in Nederland ben. Ja maar de kinderen hebben het zo leuk op school hier. Ja, maar ik zit net lekker in mijn eigen routine! In dit artikel lees je welke vijf dingen wij doen om die reisetappe tóch realiteit te maken. Zodat we straks terug kunnen kijken op een onvergetelijke tijd met de kinderen. Terug kunnen kijken op weer een periode mini pensioen dat we opgenomen hebben. En om niet te blijven hangen in dromen.

Veel Nederlandse digital nomads hebben voornamelijk klanten in Nederland. Dat geldt ook voor ons. In onze bedrijven is het altijd al makkelijker geweest om nieuwe klanten te vinden en klanten te bedienen als wij zelf in Nederland zijn. Ten eerste: de tijdzone: een klant hoeft niet meer om 1 uur in de middag klaar te zitten voor een coachgesprek (door het tijdsverschil is het bij ons dan 8 uur in de avond). De klant wil eigenlijk liever om 20.00 in de avond bellen, maar dan is het bij ons midden in de nacht. Niet ideaal dus voor een klant. Ten tweede: we kunnen fysieke events organiseren waar nieuwe klanten ons kunnen leren kennen en we kunnen fysieke bijeenkomsten plannen met klanten. In onze ervaring kopen klanten sneller een volgend pakket of traject bij ons, als ze ons een keer ‘in het echt’ hebben gezien. Dat menselijke contact blijft toch belangrijk, zeker als het om grotere bedragen gaat.

Onze bedrijven lopen dus beter als we in Nederland zijn en onze klanten zijn heel eerlijk gezegd blijer omdat het meer op hun voorwaarden gaat dan op de onze. Dan is het soms aantrekkelijk om die reisetappe vooruit te blijven schuiven. ‘We gaan echt wel weer hoor, maar niet nu‘. Er is altijd wel iets aan de hand waardoor je ‘nog niet‘ kunt gaan.

Als ik straks… dán gaan we weer op reis‘.

Uitstelgedrag. De makkelijkste weg kiezen.

Wat helpt bij ons om niet voor de makkelijkste weg te kiezen? En wat doen we dan om zo’n gave reisetappe samen te stellen dat we gelijk willen boeken?

1. Het reisleven terughalen door foto’s te kijken
Dit doet het bij ons iedere keer weer. Als je een tijdje in Nederland bent, vergeet je bijna dat je al tien jaar reizen erop hebt zitten, waarvan zeven jaar mét kinderen. Even terughalen hoe ze genieten en ‘los‘ komen van het Nederlandse systeem als ze op reis gaan. We kijken foto’s van reisetappes toen de kinderen jonger waren. De weergaloze herinneringen komen gelijk weer boven. Ook bij onze kinderen. ‘Mam! daar wil ik nog een keer heen!‘ We kijken de foto’s en videos die we maakten van onze reisetappes. We dromen met de kinderen over reizen. Hoe mooi het leven al is geweest en nog een keer kan zijn. Vaak boeken we dan in dezelfde week nog tickets…

2. Grootste drempel weghalen door een spaarrekening aan te maken
Een reisetappe is het gaafst als je tijdens de reis niet (zoveel) hoeft te werken en het benodigde budget al bij elkaar hebt voordat je vertrekt. Dat zouden wij allebei graag willen deze etappe: veel bij de kinderen zijn. Niet persé hoeven werken om geld te verdienen. We willen van tevoren budget hebben om vliegtickets te boeken, budget om lokaal een huis te huren, budget om een lokale school te betalen, budget om reisjes te maken. Met de natte vinger brengen we dan een spaardoel in kaart. Hoeveel maanden? 5 maanden. Hoe duur is een huis? Ongeveer 1500 euro per maand incl. G/W/L. We besluiten deze zomer onze stacaravan in Nederland zes weken (3000 euro) te verhuren in de zomervakantie om bij te dragen aan dit bedrag. Hoe veel maanden school? 4 maanden. Wat kost de school? Ongeveer 400 euro voor 2 kinderen. We besluiten het kindgebonden budget dat we ontvangen voor de kinderen, te gebruiken om de lokale school te betalen. Het benodigde geld voor school aldaar kunnen we wegstrepen. Lang weekend naar nationaal park Tortuguero in september, drie weken reis naar Mexico in december/januari. Al met al ongeveer 12000 euro sparen voor vertrek in augustus. Het is maart 2023 als ik dit schrijf. Dat geeft ons 5 maanden om te sparen, oftewel 2400 euro per maand. Dat komt neer op 1200 euro per maand uit Wonderlijk Werken en 1200 euro per maand uit Ademwinst. Buiten wat we zelf verbruiken om in Nederland te wonen en te leven. Moet lukken!! *schouders eronder, we hebben een doel!*

3. Bestemming kiezen
Kies een bestemming waar veel mogelijkheden zijn. Mogelijkheden om te werken, andere digital nomads, andere gezinnen. Mogelijkheden voor school of unschooling. Mogelijkheden om dingen te ondernemen en te leren met elkaar. Vraag je kinderen (als je ze hebt) om een ‘eigen ogen lijst‘ te maken. Laat ze tekenen wat ze met eigen ogen willen zien en doen. Neem dit mee in de reisbestemming. Wij gaan nog een keer een etappe naar Puerto Viejo de Talamanca in Costa Rica. Het voordeel is dat we hier al twee keer eerder geweest zijn met de kinderen. Wij kennen het daar. Zij kennen het daar. Ze hebben nog vriendjes en vriendinnetjes van toen. Ze kennen de juffen nog van school. Dat maakt het makkelijker en leuker voor ze om de overstap te maken van een Nederlandse omgeving naar een Spaanse. Isa en Vesper gaan daar een semester (van begin augustus tot half december) naar de internationale Montessori basisschool. Vesper doet een deel van groep 2 in het Spaans en Isa doet een deel van groep 4 in het Spaans. Er is een juf speciaal om hen extra te ondersteunen met het Spaans. Wat gaan we ‘met eigen ogen‘ zien? Zeeschildpadden die eieren komen leggen op het strand, groene Macaw papegaaien die door de jungle vliegen, brullende apen bij ons huis iedere ochtend, luiaards spotten, zien hoe koffie en chocolade gemaakt wordt, een actieve vulkaan met lava, krokodillen in de rivier (zoals bij Freek Vonk mam daar wil ik heen). De kinderen willen leren surfen en suizen door het dak van de jungle aan een zipline. Als je daar allemaal aan denkt, gaat je browser vanzelf open op vliegtickets.nl. Wat zitten we dan in Nederland te doen?!?!

4. Huis zoeken
Een groot deel van onze gekoesterde routine die we ondertussen onder de knie hebben om het leven met drie kleine kinderen een beetje aangenaam te maken, heeft te maken met het huis, de plek waar we wonen. Die moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Voorwaarden waar we het liefst niet aan tornen. En dus gaan we vanuit Nederland op huizenjacht in Puerto Viejo de Talamanca. Via ons netwerk aldaar, via internet, via AirBnb. We zoeken naar een huis met 3 slaapkamers, airco, een wasmachine en droger. En het liefst een zwembad bij huis, maar dat is een ‘nice to have’. Bovendien gaat het met zwembad erbij echt niet lukken om op 1500 euro uit te komen aan maandelijkse huur.

5. Ticket boeken
Het is pas echt als we geboekt hebben. Er staat als het goed is al wat op de spaarrekening inmiddels ;-). Dit keer willen we heen direct naar Costa Rica vliegen en niet eerst een paar weken in Mexico verblijven zoals we normaal altijd doen voordat we doorvliegen naar San José. We willen vliegen van Brussel naar Madrid en dan naar San José. De zoektocht is dus begonnen! Half december vliegen we naar Mexico om kerst en oud en nieuw met vrienden in Mexico te vieren. Om met ‘eigen ogen’ de Monarch vlinders te zien en om de Mexicaanse paspoorten van Isa en Vesper te verlengen ;-). Vanaf Cancun vliegen we begin januari 2024 weer naar Nederland. Voor ons doen een ‘korte‘ etappe. Eens kijken hoe dat bevalt!

6. Lokaal een retreat/ event organiseren
Zoals altijd als we een reisetappe plannen, hoort daar ook bij dat we moeten nadenken over het zakelijke aspect van onze beide bedrijven. Welk deel van onze dienstverlening gaan we online voortzetten en starten met promoten daarvan. Daarnaast bekijken we of we lokaal in Costa Rica een gave business bootcamp of adem retreat kunnen organiseren voor Nederlandse klanten? Als we dit doen, mogen we gelijk de vliegtickets van onszelf van en naar Costa Rica van de winst aftrekken als zakelijke kosten. Daarnaast geeft het een mooie impuls om een prachtig programma te bieden aan onze klanten. Wat is er nu mooier dan je digital nomad bedrijf starten vanuit de Costa Ricaanse jungle? Of eindelijk te werken aan je gezondheid door goed te leren ademen in een magische omgeving vol rust en ruimte? Je hoort het al: wij zijn er klaar voor! 😀

7. Reiskaart maken met de kinderen
Een groot vel karton en reistijdschriften van Costa Rica en Mexico; plak eens op wat je met eigen ogen wilt zien en doen. Er komen foto’s op van de school in Costa Rica. Foto’s van de juffen. Foto van ons gehuurde huis. Het mag allemaal op de reiskaart geplakt worden. Deze kaart mogen ze straks meenemen naar school om te vertellen over hun reisavontuur. Nu wordt het toch wel echt!! We gaaaaaaaaaaan jongens!

Ons vertrek staat gepland eind juli 2023. Mét baby en twee jonge kinderen gaan we het avontuur weer aan. Het is heel gaaf om een doel zo concreet te hebben. Iets waar je het voor doet en waar we naar toe kunnen leven!

Hoe pak jij het aan om eindelijk die reisetappe werkelijkheid te laten worden?

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.

X